Думай, що робиш. Скандальні витівки футболістів за межами поля

18.04.2018 16:30 Спорт
Фото: eurosport.ru Фото: eurosport.ru
Нечувані гроші швидко закрутили голову багатьом футболістам, які за межами поля часом поводяться, як підлітки, не думаючи про наслідки. На початку квітня венесуельський клуб «Сулія» вигнав двох футболістів за знущання над котом, яке гравці зняли на телефон і виклали в Інтернет. Що ще витворяли футболісти і як їх за це карали – читайте далі.

Одіозний Маріо

Один з найвідоміших хлопців-поганців у сучасному футболі – італієць Маріо Балотеллі, який виділяється своєю скандальною поведінкою.

Одного разу в березні 2011-го ­ жертвами витівок тоді ще гравця «Манчестер Сіті» Маріо Балотеллі стали футболісти молодіжної команди «городян» – Маріо з другого поверху бази кидав у гравців дротиками для гри в дартс. Ніхто не постраждав, утім керівництво клубу все одно зібрало екстрену нараду, на якій було прийнято рішення оштрафувати італійця на 160 тисяч доларів (тижневий оклад форварда).

А через кілька місяців Балотеллі на одному з тренувань «Ман Сіті» знову виявив себе негативно. Італієць зчепився зі своїм наставником-співвітчизником Роберто Манчіні.

Та одна з найвідоміших витівок Маріо датується осінню того самого 2011-го. Якось після матчу Маріо розважався з друзями, запускаючи феєрверки з вікна власного будинку. Одна з ракет підпалила штору, вогонь перекинувся на кімнату, і довелося викликати пожежників. Покарання – громадські роботи – для Балотеллі полягало в тому, що він знявся в рекламі, яка закликає дотримуватися техніки безпеки при поводженні з піротехнікою. Таку одіозну персону керівництво «Манчестер Сіті» терпіло ще два роки, після чого Маріо був проданий у «Мілан».

 

Фото: italia-ru.com

А цей гравець прославив свій клуб на весь світ, утім не грою, а поведінкою поза межа­ми поля. У квітні 2015 року футбольний клуб «Клітеро», який виступав у Першому дивізіоні Північної прем’єр-ліги (це восьмий за силою дивізіон Англії), проводив черговий матч на домашній арені «Мосслі». Тоді на стадіоні було оголошено жіночий день – для всіх уболівальниць вхід був вільним. Господарі програли матч 1:4, а після поєдинку їх гравець Джей Харт перетворився на об’єкт обговорення всіх англійських ЗМІ. А річ у тім, що після поєдинку футболіст зайнявся любов’ю з однією з фанаток просто на стадіоні за лавою запасних. Причому Харт навіть не встиг зняти ігрову форму. Відео і фото цього дійства швидко розлетілися Інтернетом.

Фото: clitheroefc.co.uk

Після цього інциденту Джей Харт вибачався.

– Я й гадки не мав, що нас знімають, адже поруч нікого не було, – виправдовувався тоді футболіст.

Утім, це каяття йому не допомогло. Президент клубу Енн Баркер офіційно заявила, що з Джеєм Хартом було розірвано контракт.

Головний тренер команди Саймон Гарнер зізнався, що побачив відео у Твіттері.

– Коли все це сталося, мене вже не було на стадіоні. Я розчарований. Але ми не можемо контролювати гравців постійно. На жаль, Джей був одягнений у клубну форму, а отже, зганьбив команду. Я знаю, він шкодує про те, що сталося, але йому доведеться за це заплатити, – сказав Саймон Гарнер.

Думай, що говориш

А ці футболісти поплатилися своєю кар’єрою за надто довгий язик. Молодий і перс­пективний Хуліо Рей давно мріяв про гру за «Депортіво» з Ла-Коруньї, і в липні 2015 року його мрія здійснилася – іспанський клуб зацікавився послугами Хуліо і готовий був підписати з ним контракт.

Фото: canaldeportivo.com

Однак радість футболіста тривала недовго. Перевіряючи дані новачка, відділ кадрів клубу натрапив на старий запис Хуліо трирічної давності в одній із соціальних мереж. З’ясувалося, що у 2012-му тоді ще 14-річний футболіст назвав «Депортіво», його гравців і вболівальників повіями. Не минуло й дня після радісної новини, як клуб офіційно відрікся від Хуліо.

«Новачок покине команду. Клуб вирішив не завершувати трансфер після аналізу його коментарів. Футболіст має заслужити носити цю форму, бути зразком поваги й лояльності до символіки, кольорів і емблеми», – йшлося в повідомленні на офіційному сайті «Депортіво».

А це непродумане висловлення дозволив собі гравець у туманному Альбіоні в перших числах січня 2017 року. Футболіст Елфі Баркер, що належав «Хітчін Таун» (7-й дивізіон), у прямому сенсі слова познущався над хавбеком «Борнмута» Гаррі Артером.

Тоді «Борнмут» у матчі з «Арсеналом» вів з рахунком 3:0, однак у підсумку втратив перемогу (3:3), що і прокоментував Баркер, написавши в Твіттері на адресу Артера таке: «Великий ажіотаж, а в кінці лише розчарування, просто як ті дев’ять місяців, які передували народженню твоєї дитини».

Таким чином Баркер натякнув на трагедію в родині Артера, у якого у 2015 році народилася мертва дитина. Огидне повідом­лення викликало великий гнів по всій Британії. А клуб гравця «Хітчін Таун» не пропустив повз своєї уваги жахливу витівку футболіста, відрахувавши його зі складу.

«У світлі безвідповідальної і антисоціальної поведінки «Хітчін Таун» розриває трудові відносини з Елфі Баркером і припиняє з ним співпрацю. Рішення вступає в силу негайно», – йшлося в повідомленні клубу.

Сам Баркер заявив, що йому соромно за свою поведінку. За його словами, це був найгірший вчинок у житті, який він коли-небудь робив. Футболіст визнав, що рішення щодо його відрахування з клубу є правильним, а виправдовувався гравець впливом алкоголю і розчаруванням від гри «Арсеналу».

Перекусив під час матчу

А в серпні 2016 року неприпустимою поведінкою поза полем відзначився колишній гравець харківського «Металіста» Артем Радченко, якому свого часу пророкували велике майбутнє і називали «новим Шевченком». Тоді українець, будучи гравцем хорватського «Хайдука», у Спліті потрапив у серйозну аварію. Артем керував орендованим автомобілем, який зіткнувся з автобусом. Рятувальникам довелося розрізати корпус машини, щоб витягнути із салону українця. Після цього Радченка разом з одним із пасажирів автобуса було доправлено в лікарню. Вміст алкоголю у крові футболіста перевищував норму в 11 разів. Після цього керівництво хорватського клубу розірвало контракт з українцем.

Фото: fakty.ua

А в кінці зими 2017 року об’єктом обговорення міжнародних ЗМІ став уже колишній 125-кілограмовий голкіпер анг­лійського «Саттон Юнайтед» Уейн Шоу. Воротар на 83-й хвилині матчу Кубка Англії проти «Арсеналу» влаштував трапезу на лаві запасних, підкріпившись великим бутербродом.

Згодом Федерація футболу Англії з’ясувала, що гравець поїв не просто так: Шоу повідомив друзям, що перекусить під час матчу, після чого ті віднесли гроші в букмекерську контору й поставили на цю подію. Ставки приймалися з коефіцієнтом 9.

Фото: reuters.com

Сам голкіпер заявив, що зробив це жартома.

– Так, мої знайомі розповіли, що з розрахунку 8 до 1 прий­маються ставки на те, що я з’їм пиріг під час матчу, – зізнався Шоу. – Я не їв нічого весь день, а тому заради жарту сказав, що цілком можу це зробити. Не думаю, що хтось сильно нажився на цьому. Кілька друзів, можливо, ще кілька вболівальників зробили зовсім невеликі ставки, які дозволили їм хіба що компенсувати вартість вхідного квитка.

Виправдання 45-річного гравця виявилися непереконливими – «Саттон Юнайтед» вирішив розірвати контракт з голкіпером. Утім, Уейну майже зразу надійшла дуже цікава пропозиція – дегустувати пиріжки в одній з відомих мереж супермаркетів Англії.

А це одна з найсвіжіших витівок футболістів, які коштували їм роботи. На початку квітня цього року венесуельський футбольний клуб «Сулія» розірвав контракти із захисником Едуіном Керо і півзахисником Давидом Баррето. Едуін оприлюднив в одній із соціальних мереж фотографії Давида, який зну­щається над котом. Півзахисник піднімав тварину й розтягував її лапи, а потім кидав кота з вікна на асфальт.

Фото: tsn.ua

«Сулія» провела внутрішнє розслідування, за підсумками якого прийняла рішення звільнити обох футболістів. Також клуб порадив гравцям звернутися по допомогу до психологів.

«Давида Баррето та Едуіна Керо звільнено за порушення внутрішніх правил команди – вони вчинили дії, які підривають фундаментальні цінності клубу», – йдеться в заяві «Сулії».

До слова, «Сулія» виступає у венесуельській Прем’єр-лізі, у 2016 році команда завоювала Кубок країни.

Савелій Мякушко