Приємний сюрприз від «жовто-синіх». «Металіст 1925» несподівано обіграв «Дніпро-1»

13.08.2018 17:30 Спорт
Фото: metalist1925.com Фото: metalist1925.com
Харківський «Металіст 1925» у минулі вихідні, 11 серпня, підніс приємний сюрприз власним уболівальникам. «Жовто-сині» сенсаційно на виїзді обіграли 0:2 лідера Першої ліги, СК «Дніпро-1», завдяки чому піднялися на третє місце.

Засмутили лідера

У третьому турі Першої ліги харківський «Металіст 1925» розгромив ПФК «Суми» (4:1) і в доброму гуморі готувався до складного вояжу в Дніпро, де коман­ді Сергія Валяєва 11 серпня належало зіграти з лідером першості, СК «Дніпро-1». До очного протистояння команда Дмитра Михайленка підходила з абсолютним показником, маючи дев’ять очок в активі, тоді як у «жовто-синіх» було на три залікові бали менше.

До звітного поєдинку ці команди тричі зустрічалися між собою, всі матчі – у рамках Другої ліги, і поки що харків’янам не вдавалося перемогти. Двічі дніпряни в рідному лігві святкували мінімальні перемоги по 1:0, а в Харкові команди розійшлися миром 1:1.

Порівняно з успішним матчем проти «Сум» Сергій Валяєв у стартовому складі на звітний поєдинок провів одразу п’ять замін, і місце у старті знайшлося відразу двом дебютантам. Прем’єрний матч у футболці «Металіста 1925» у Першій лізі провів воротар Данило Каневцев, який поповнив ряди команди минулого тижня, 7 серпня. Нагадає­мо, що цей голкіпер першу частину минулого сезону успішно провів у складі харків’ян, після чого пішов на підвищення в полтавську «Ворсклу». Там голкіперу виявити себе не вдалося, і він повернувся в Першу столицю.

У захисті замість Владислава Ємельянова вийшов і другий дебютант, Вадим Жук, який попов­нив ряди харківської команди в літнє міжсезоння. Дві заміни провів Сергій Валяєв у лінії півзахисту – Михайла Мазуна та Єгора Чегурка замінили Дмитро Клімаков і Єгор Коваленко відповідно. А на вістрі атаки знову з’явився Дмитро Сула, для якого цей матч був надпринциповим – у минулому сезоні форвард виступав за СК «Дніпро-1».

Стартові хвилини цього протистояння цілком і повністю залишилися за господарями. Вони більше володіли м’ячем і намагалися якомога швидше відкрити рахунок у матчі. Перший момент був у центрального захисника Сергія Логінова, але після його удару головою м’яч пролетів над поперечиною. Потім чудову нагоду забити мав Ігор Когут. Капітан дніпрян Сергій Кравченко виконав навіс із кутового, а Когут «розстрілював» Данила Каневцева впритул – на допомогу воротареві прийшов Назар Мельничук. Харків’яни витримали стартовий натиск дніпрян і самі почали створювати моменти біля ворожих воріт, один з яких закінчився голом. Сергій Романов навісив з кутового, а новачок команди Дмитро Поспєлов практично з лінії воротарського майданчика влучно пробив головою.

На старті другого тайму, на 53-й хвилині, Іван Калюжний хорошою передачею вивів Олега Синицю на ударну позицію, і той реалізував свій шанс, але зробив це з положення поза грою. Однак через дві хвилини харків’яни забили вже в рамках правил. Той самий Синиця віддав у штрафний майданчик на Дмитра Сулу, який точно пробив – 0:2. Дніпряни всіма силами намагалися врятувати гру, створивши кілька небезпечних моментів біля воріт Каневцева, але захист харків’ян впорався з набігами господарів і спромігся зберегти свої ворота недоторканими.

2:0 – «Металіст 1925» здобуває важливу перемогу над одним з головних претендентів на підвищення у класі й піднімається на третє місце, відстаючи від лідера, луцької «Волині», на три очки.

«Чи варто мені тут перебувати»

Сергій Валяєв залишився задоволений самовіддачею своєї команди, проте на післяматчевій прес-конференції зробив резонансну заяву з приводу свого майбутнього в харківському клубі.

– Сьогодні (11 серпня. – Ред.) була бойова, добра гра. Але, швидше за все, я напишу заяву про звільнення, тому що є моменти футбольні, а є нефутбольні. Я так не можу працювати, – зіз­нався керманич «синьо-жовтих». – Футболісти молодці – їм честь і хвала. Я їм дуже вдячний, показали характер. Але мені, чесно кажучи, у таких умовах працювати складно. Перед матчем у Луцьку я хотів написати заяву про звільнення, вирішив узяти паузу, але бачу, що ставлення до мене не змінюється. Розмовлятиму з керівництвом, чи варто мені обіймати посаду тренера. Я професіонал, я звик виконувати свою роботу доб­ре, вкладати душу, здоров’я та емоції. Я думаю, ви сьогодні бачили мої емоції на стадіоні. Я збираюся запитати: чи потрібен я тут?

Засновник «Металіста 1925» Сергій Стороженко, у свою чергу, сказав, що керівництво клубу готове йти на діалог.

– Ми, засновники клубу, не робимо дій, які могли б нашкодити нашому дітищу. Ми всіляко оберігаємо його, усвідомлюючи відповідальність перед усіма вами, і вивчаємо будь-які ризики, що загрожують нам усім. Тим більше, ми не опускаємося до свавілля у відносинах з будь ким. Ми готові до відкритого діалогу, поважної дискусії, – заявив Сергій Стороженко.

Наступний поєдинок у Першій лізі «Металіст 1925» проведе в рідних стінах проти київської «Оболоні-Бровар» у найближчу суботу, 18 серпня.

Розгромили після перерви

Поки «Металіст 1925» здобував важливу перемогу в Дніпрі, практично паралельно в Харкові на ОСК «Металіст» розгорталася інша цікава баталія в рамках Української Прем’єр-ліги. Чинний чемпіон країни донецький «Шахтар» приймав бронзового призера минулої першості полтавську «Ворсклу».

У першому таймі гостям вдалося неприємно здивувати «гірників». Команда Василя Сачка стримала стартовий натиск більш іменитих суперників і в середині першого тайму відкрила рахунок – екс-гравець харківського «Металіста» В’ячеслав Шарпар виграв боротьбу «на другому поверсі» та відмінною траєкторією відправив м’яч у дальній кут воріт Андрія Пятова. Практично відразу ж полтавчани могли подвоїти свою перевагу, але Ігор Пердута не зміг реалізувати вихід сам на сам. «Гірники», у свою чергу, намагалися забити до перерви, але всі їхні потуги полтавчани зводили нанівець.

На другий тайм підопічні Паулу Фонсеки вийшли ще більш зарядженими і в результаті розгромили суперника, забивши чотири м’ячі – по разу відзначилися Марлос, Тарас Степаненко, Давид Хочолава й Тайсон.