Шева, Мікі і Фред. Найдорожчі продажі в історії українського футболу

24.06.2018 12:15 Спорт
Фото: readfootball.com Фото: readfootball.com
5 червня англійський «Манчестер Юнайтед» офіційно оголосив про підписання гравця «Шахтаря» Фреда, за якого було заплачено 59 мільйонів євро. Таким чином бразилець став найдорожчим футболістом в історії «гірників» і українського футболу в цілому. «СК» згадує ТОП-10 найдорожчих продажів вітчизняних клубів.

10 місце – Сергій Ребров

На останньому місці нашої добірки опинився Сергій Ребров, який у 2000 році з київського «Динамо» перебрався в лондонський «Тоттенхем» за 18 мільйонів євро. Колишній форвард донині є одним з кращих футболістів в історії вітчизняного футболу. Сергій був вагомою фігурою того самого «Динамо» Валерія Лобановського, яке наводило страх на всю Європу і досягло історичного успіху, коли дійшло півфіналу Ліги чемпіонів.

Фото: football24.ua

Почав Ребров у туманному Альбіоні доволі непогано. У першому лондонському сезоні Сергій відіграв у складі «шпор» 36 матчів і забив у них 12 м’ячів. Потім у клубі змінився тренер, у Сергія не склалися стосунки з Гленном Ходдлом, наступником Джорджа Грема. Після цього українець вирушив в оренду в стамбульський «Фенербахче», а після – перейшов в іншу лондонську команду, «Вест Хем». Там у Реброва справи теж не склалися, і повернувся він у звичне для себе середовище – став у нагоді і в рідному «Динамо», і в казанському «Рубіні», з якими став чемпіоном України і Росії.

Після того як футболіст повісив бутси на цвях, він зайнявся тренерською кар’єрою. А в 2014 році очолив рідне «Динамо», з яким по два рази ставав чемпіоном України і володарем національного Кубка, плюс у його активі є перемога в Суперкубку України. Та найголовніше  досягнення Реброва в «Динамо» припало на виступи команди в єврокубках. У сезоні 2015/16 уперше з часів Валерія Лобановського динамівці зуміли вийти в плей-оф Ліги чемпіонів, де в 1/8 фіналу поступилися «Манчестер Сіті». Навесні 2017-го Ребров пішов з Динамо й очолив «Аль-Ахлі» із Саудівської Аравії, який покинув минулої весни.

9 місце –  Александар Драгович

27 липня 2013 року київське «Динамо» поповнилося талановитим захисником швейцарського «Базеля» і збірної Австрії Александаром Драговичем. Центральний захисник швидко завоював у Києві місце в стартовому складі і зміг стати справжнім лідером оборони.

Фото: footboom.com

Після того як у пресі почали з’являтися чутки про інтерес до персони Александара, сам захисник зациклився на трансфері  з «Динамо» під приводом того, що йому хочеться зробити крок вперед. У підсумку кияни пішли гравцеві назустріч, і в 2016 році Драговича було продано німецькому «Байєру» за 19 мільйонів євро, що цілком влаштувало всі сторони. Але стартовий сезон Драгович у стані «фармацевтів» провалив, запам’ятався лише кількома грубими помилками, після чого його було передано в оренду англійському «Лестеру». У туманному Альбіоні він теж не став своїм, зігравши лише кілька матчів.

8 місце – Андрій Шевченко

Рядком вище розташувався той, із чиїм прізвищем раніше асоціювався український футбол – Андрій Шевченко.

Уперше він побував на домашньому стадіоні Мілан «Сан-Сіро» 14-річним хлопчиком, коли дитяча команда «Динамо» приїхала в Італію на міжнародний турнір. Андрій пізніше згадував,  що знаменитий стадіон справив на нього незабутнє враження, і він навіть кинув на газон монетку, щоб колись повернутися сюди. Мрія збулася в 1999-му, коли «Мілан» заплатив за українця значні на той момент 24 мільйони євро.

Фото: dynamo.kiev.ua

За вісім років у «Мілані» Андрій виграв усе що можна – у тому числі кубок Ліги чемпіонів і «Золотий м’яч», головний індивідуальний приз у світовому футболі. А ще став другим бомбардиром в історії італійського клубу, забивши 175 голів. Наразі Шева очолює збірну України, з якою не зміг пробитися на чемпіонат світу – 2018 у Росії, що стартує 14 червня.

7 місце –  Дмитро Чигринський  і Андрій Ярмоленко

Сьому позицію ділять два українці, від продажу яких бюджети їх клубів поповнилися на 25 мільйонів євро.

Дмитро Чигринський починав свою кар’єру у львівських «Карпатах», а в 2002 році його до себе переманив донецький «Шахтар». Два сезони захисник провів у дублі «гірників», після чого у 18-річному віці його було переведено в першу команду. Через рік ще юного Чигринського відправили в оренду в запорізький «Металург», де він зміцнів як фізично, так і морально. Із 2006 року виступав за основну команду «Шахтаря» і був капітаном колективу.

Фото: dynamo.kiev.ua

Своєю грою Дмитро вразив на той час головного тренера «Барселони» Хосепа Гвардіолу, і влітку 2009 року українець за рекордні на той час 25 мільйонів євро перебрався в стан «блаугранас». Цікаво, що саме проти «Барселони» Чигринський провів свій перший матч у єврокубках (групова стадія ЛЧ сезону 2004/05 років) і останній на той час за «Шахтар» (Суперкубок УЄФА 2009).

Зараз Чигринський виступає за грецький «АЕК», з яким став переможцем внутрішньої першості  і фіналістом національного Кубка.

До недавнього часу цей перехід був найдорожчим трансфером українського футболіста за кордон, але минулого літа на одну сходинку з Дмитром забрався екс-капітан «Динамо» Андрій Ярмоленко.  Кияни після кількох років розмов про продаж українця все ж відпустили Андрія в дортмундську «Боруссію» за 25 мільйонів євро.

Фото: styler.rbc.ua

6 місце – Генріх Мхітарян

Цього гравця в 2009 році помітили скаути донецького «Металурга» і переманили з вірменського «Пюніка» в Україну. У першому ж сезоні Генріх забив 12 голів за нову команду, і цього вистачило для пропозиції від самого «Шахтаря». Мхітаряну не знадобилося багато часу для розкачки – він почав відразу приносити користь «гірникам».

Фото: ftbl.ru

У сезоні 2012/13 вірменин забив 25 голів і встановив абсолютний рекорд України. Після такого феєричного сезону Генріх повідомив керівництву про бажання пограти за кордоном. На початку липня дортмундській «Боруссії» вдалося домовитися з «Шахтарем» про його перехід. За Мхітаряна «джмелі» виплатили «гірникам» 27,5 мільйона євро. Потім Мікі (це прізвисько дав футболісту тодішній тренер дортмундців Юрген Клопп) перебрався в «Манчестер Юнайтед», а зараз захищає кольори лондонського «Арсеналу».

5 місце – Дуглас Коста

Першу п’ятірку найдорожчих трансферів відкриває колишній гравець «Шахтаря» (утім, інші четверо теж переходили зі стану «гірників») Дуглас Коста. Його талант, як і всіх нижчезгаданих латиноамериканців, розгледів колишній наставник донеччан Мірча Луческу. У 2010 році «Шахтар» придбав юного бразильця у Греміо за 6 мільйонів євро. Дугласу, на відміну від практично всіх гравців «Шахтаря», які приїздили з Бразилії, майже не знадобилося часу на адаптацію.

Фото: forzajuve.ru

З дебютного сезону Коста зарекомендував себе майстром штрафних ударів і чарівником м’яча, що було до душі українським фанатам. Загалом Дуглас провів у «Шахтарі» п’ять з половиною років, після чого «гірники» продали його в «Баварію» – німці виплатили за 24-річного гравця 30 мільйонів євро, а зараз латиноамериканець вельми успішно виступає за туринський «Ювентус», з яким цьогоріч виграв чемпіонат і Кубок Італії.

4 місце – Вілліан

Далі йде Вілліан, який у 2007 році перебрався в «Шахтар» з «Корінтіанса» за 14 мільйонів євро і незабаром став одним з найяскравіших гравців в Україні. Бразилець через кілька сезонів усвідомив, що переріс рівень чемпіонату нашої країни й почав просити клуб про трансфер.

Фото: AFP

Вілліан казав, що хоче в Англію. За футболіста доволі довго торгувався «Челсі», тільки прописані в контракті бразильця відступні в розмірі 35 мільйонів євро «аристократи» платити не бажали. І тут раптом з’явився махачкалінський «Анжі» і протягом кількох днів вирішив питання, віддавши за бразильця ті самі 35 мільйонів євро. А через півроку Вілліан опинився там, де і мріяв, – у «Челсі», чиї кольори захищає й донині. 

3 місце – Фернандіньо

ТОП-3 найдорожчих вихідних трансферів в історії вітчизняного футболу відкриває Фернандіньо. Бразильський півзахисник грав за «Шахтар» протягом восьми років. Гравець опорної зони донецького клубу в кожному матчі бився на полі, не шкодуючи ні себе, ні суперників, і приніс команді багато користі. Пропозиція від керівництва «Манчестер Сіті» у вигляді 40 мільйонів євро за бразильця повністю влаштувала «Шахтар». Відпустивши Фернандіньо, «гірники» добре заробили (на той момент перехід Фернандіньо увійшов у ТОП-10 найдорожчих трансферів Англії). Зараз опорний півзахисник є основним гравцем грізного «Манчестер Сіті», з яким у цьому році став чемпіоном Англії.

Фото: sport.bigmir.net

2 місце – Алекс Тейшейра

А на десять мільйонів більше було заплачено за іншого бразильця – Алекса Тейшейру. Латиноамериканець у 2010-му перебрався в «Шахтар», де спочатку сидів на лавці. Після адаптувався до наших реалій і в останньому сезоні, 2015/16, в Україні Алекс за 15 матчів забив 22 голи. А потім його продали в китайський «Цзянсу Сунін», який заплатив «Шахтареві» 50 мільйонів євро.

Фото: football24.ua

1 місце – Фред

Трансфер Тейшери залишався найдорожчим до 5 червня цього року, коли «Манчестер Юнайтед» віддав за півзахисника «гірників» Фреда 59 мільйонів євро. Бразилець захищав кольори донеччан протягом п’яти сезонів і цілком заслужив підвищення в топ-чемпіонат.  За нього боролися два манчестерські клуби, і в підсумку «червоні» виграли цей бій.

У цілому за продаж п’ятьох вищеназваних бразильців «Шахтар» виручив трохи більше ніж 250 мільйонів євро, у той час як їх придбання обійшлося «гірникам» приблизно в 55 мільйонів євро.

Фото: manutd.com

Бонус

«Боксера» взяли на мундіаль

Добре знайомий уболівальникам Тайсон розташувався одразу на початку другої десятки найдорожчих трансферів разом з екс-гравцем київського «Динамо» Кахабером Каладзе.

Узимку 2013 року, коли пішов Вілліан, «Шахтарю» потрібно було терміново знайти йому заміну, а Тайсон, який уже освоївся в Україні,  виявився відмінною кандидатурою. У підсумку «гірники» навіть не стали торгуватися, а просто виплатили прописану в контракті Тайсона з «Металістом» суму відступних – близько 16 мільйонів євро. Сам футболіст, зрозуміло, не заперечував.

Фото: prosport-ru.tsn.ua

Після продажу Мхітаряна, Тейшери, Фернандіньо і Кости «боксер» став ключовим гравцем «Шахтаря», і зараз «гірників» складно уявити без нього та іншого екс-«металістівця» Марлоса. Своїми виступами за «Шахтар» Тайсон спершу,  у 2016 році, удостоївся дебюту у збірній Бразилії, а зараз зі співвітчизниками в Росії борються за перемогу на ЧС-2018.

Савелій Мякушко