Усе вирішила майстерність окремого гравця. Як «Металіст 1925» гостював у Луцьку

30.07.2018 21:00 Спорт
Фото: metalist1925.com Фото: metalist1925.com
У другому турі Першої ліги харківський «Металіст 1925» на виїзді зустрічався з луцькою «Волинню», якій «жовто-сині» програли 2:0. Головним ковалем перемоги «хрестоносців» став Денис Кожанов, відзначившись забитим м’ячем і гольовою передачею. Саме майстерність цього виконавця, за словами керманича харків’ян Сергія Валяєва, й вирішила долю матчу.

Харківський «Металіст 1925» почав дебютний сезон у Першій лізі за здоров’я. Команда Сергія Валяєва 22 липня у стартовому турі обіграла волочиський «Агробізнес» із Хмельницької області, хоча саме грою керманич «жовто-синіх», м’яко кажучи, залишився незадоволений.

– Футболісти мають перемагати по грі, а не щоб тренер бігав і кричав. Перший тайм був огидним, не було зовсім ніякої агресії, хоча ми і грали вдома. Так можна зважити на те, що була перша гра, і що багато хто з хлопців на цьому стадіоні ще не грав. Але припускатися таких помилок вони просто не мали права, – сказав після гри з «Агробізнесом» Сергій Валяєв.

Зважаючи на це, головний тренер харків’ян серйозно перекроїв стартовий склад на виїзну гру проти луцької «Волині», яка відбулася минулої суботи, 28 липня. З перших хвилин на поле не вийшли ті, хто зіграв невиразно проти «Агробізнесу». Праворуч у захисті Дмитро Прихна вийшов замість Владислава Ємельянова. Найбільших змін зазнав центр поля, де замість Євгена Терзі, Єгора Коваленка й Олега Синиці з’явилися Іван Калюжний, Дмитро Климаков і Михайло Мазун. Також на вістрі атаки замість капітана  команди Сергія Давидова вийшов з перших хвилин Дмитро Сула. Ця зміна була очікуваною, адже екс-гравець СК  «Дніпро-1» відзначився переможним голом у першому матчі, і Сергій Валяєв сказав, що «тепер Сула для мене в пріоритеті».

«Волинь» з перших хвилин більше володіла м’ячем, проте до якихось реальних загроз справа тривалий час не доходила. Більшість своїх креативних дій підопічні Андрія Тлумака будували через лідерів Сергія Сімініна, Дениса Кожанова та Дмитра Козьбана. Але гості впевнено захищалися, а за першої нагоди намагалися так само переходити в наступ. У харків’ян міг забивати Сула, проте після навісу з кутового від Мазуна Дмитро не зміг замкнути ближню штангу. На полі простежувалася рівна гра, однак відкрити рахунок удалося господарям на 33-й хвилині.

Після не надто точної передачі гравця господарів Сіаваші Хагназарі Сергій Романов не впорався з м’ячем, який опинилася в Дениса Кожанова. Півзахисник одразу ж підхопив «шкіряного» та спрямував його, без шансів для голкіпера, у ближній кут воріт практично з лінії карного майданчика – 1:0.

На 43-й хвилині харків’яни мали хорший момент для відновлення паритету в матчі – Михайло Мазун пройшов правим флангом і віддав на Єгора Чегурка, який метрів з восьми пробив вище воріт. Наприкінці тайму м’яч ще раз побував у воротах харків’ян, однак арбітр зустрічі киянин Іван Бондар скасував гол через офсайд у Володимира Коробки.

Спочатку призначив,  а потім скасував

З перших хвилин другого тайму «Волинь» активно атакувала, змарнувавши кілька прекрасних моментів. Володимир Коробка сміливо у штрафному майданчику обіграв двох захисників харків’ян, однак не переграв у ближньому бою воротаря Дениса Дьякова, а у Дмитра Козьбана після хорошої передачі Василя Курка та виходу практично віч-на-віч удар не вдався – голкіпер «жовто-синіх» витягнув м’яч з ближнього кута власних воріт. Дьяков робив усе, щоб залишити інтригу в матчі до самого кінця, але навіть його зусилля не завадили лучанам подвоїти перевагу. На 76-й хвилині гри Міха Горопевшек  замкнув подачу зі штрафного від Кожанова – 2:0.

А трохи згодом «хрестоносці» могли довести рахунок до розгромного, однак Ігор Карпенко поцілив у штангу.

А в кінцівці зустрічі стався неоднозначний епізод – Єгор Коваленко у штрафному майданчику гостей зіткнувся з воротарем лучан Богданом Когутом. Арбітр зустрічі призначив пенальті, проте через кілька десятків секунд своє рішення скасував, зафіксувавши фол в атаці. Фінальний свисток арбітра зафіксував дебютну поразку харків’ян у Першій лізі, а ця перемога «Волині» стала для неї ювілейною, 800-ю, в офіційних матчах.

Після поєдинку головний тренер харків’ян Сергій Валяєв пояснив серйозне перетасування стартового складу.

– «Волинь» нас нічим не здивувала, ми розбирали її гру й нічого особливого не побачили. Захисники дуже високі,  тому сьогодні ми ставили такий склад, відштовхуючись від складу «Волині», –  сказав  Сергій Валяєв. – П’ять футболістів уперше вийшли у стартовому складі, і в такому складі ми ще жодного разу не грали. При цьому всьому, окремі відрізки гри мені дуже сподобалися, налаштування на гру було непогане. Тому, як я і казав, усе вирішила майстерність окремого гравця та наші помилки. Концентрація у Прем’єр-лізі та Першій лізі зовсім інша, і те, що вибачають у Другій лізі, – тут ніхто не вибачить.

Також керманич харків’ян додав, що долю матчу вирішила майстерність одного гравця.

– Помилки окремих гравців вирішили результат матчу, і ті моменти, які проходили у Другій лізі, тут не пройшли, адже в Першій лізі зовсім інший рівень і у принципі рівень Дениса Кожанова вирішив долю матчу. До футболістів я претензій не маю і сказав їм, що в наступних іграх ми своє надолужимо, – запевнив Сергій Валяєв.

Таким чином, після двох турів «Металіст 1925» з трьома очками розташовується на восьмому місці турнірної таблиці. Друга харківська команда,  «Кобра», після поразки в першому турі знову поступилася вдома  «Миколаєву» (0:2), через що посідає останнє, 16-те, місце.

Наступний матч «Металіст 1925» проведе вдома 5 серпня, «жовто-сині» прийматимуть ПФК «Суми», який виграв свої два перші матчі. А «Кобра» поїде у Вінники Львівської області, де протистоятиме тамтешньому «Руху».

Ювілейний гол Тайсона

Якщо в позаминулі вихідні, 22 липня, «Металіст 1925» у Харкові відкрив сезон у Першій лізі, то в минулі, 29 липня, донецький «Шахтар» повернув у Першу столицю Українську Прем’єр-лігу після літнього міжсезоння. Протистояв на ОСК «Металіст» чинному чемпіону новачок елітного дивізіону «Арсенал-Київ».

нФото Бориса Бреславця

Донецький «Шахтар» із самого початку поєдинку очікувано заволодів територіальною перевагою, а на 10-й хвилині натиск «гірників» вилився в забитий гол. Оскар Піріс, перериваючи передачу Олега Данченка, вибив м’яч точно на Тайсона, той пробивав у дальній кут, а Жуніор Мораес підправив м’яч у сітку воріт – 1:0. У середині тайму Алан Патрік шикарно пробив зі штрафного, і тільки каркас воріт виручив столичний колектив. А вже через кілька хвилин Олег Данченко прострілив на дальню штангу, воротар гостей Сергій Сітало змінив напрямок м’яча, а Мораес не влучив у порожні ворота.

Утім, подвоїти рахунок вдалося вельми швидко. Тайсон шикарною передачею знайшов Фернандо, а той упевнено відправив м’яч у кут воріт, забивши дебютний гол у футболці «Шахтаря».

Уже через кілька хвилин гравець збірної Бразилії забив сам – Тайсон отримав м’яч від Алана Патріка і пробив із середньої дистанції, а «шкіряний» залетів просто в дальній кут – 3:0. До речі, гол екс-гравця «Металіста» став для «Шахтаря» 950-м домашнім голом у чемпіонатах України.

На початку другого тайму Фернандо отримав м’яч у відмінній позиції і цілив у дальній кут – трохи забракло точності. Після цього команда Паулу Фонсеки почала гратися із суперником, тому моменти виникали доволі рідко. «Арсенал-Київ», в свою чергу, дуже рідко доходив до воріт суперника. «Шахтар» так і не зміг забити ще, тому фінальний свисток зафіксував перемогу «гірників» з рахунком 3:0. До речі, цей поєдинок став для «Шахтаря» 800-м в історії чемпіонатів країни.