Дитячий погляд на самоврядування: говорять учасники медіафестивалю «Дитятко»

12.09.2019 16:15 Суспільство
Фото: Учасники з Рівненщини представили свій погляд на місцеве самоврядування/ Viktoria Varfalyuk/Facebook Фото: Учасники з Рівненщини представили свій погляд на місцеве самоврядування/ Viktoria Varfalyuk/Facebook
Екоакції, які рятують вулиці від сміття, та графіті замість похмурих парканів, сіті-квести про історію рідного міста або ж допомога тим, хто опинився у скрутній ситуації – як школярі розв’язують проблеми рідних громад, розповіли учасники XI Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко».

Минулої суботи на Харківщині завершилася наймасштабніша подія дитячого телебачення – медіафестиваль «Дитятко». Нагадаємо, цього року фестиваль проходив з 4 по 7 вересня, а конкурсний комітет отримав майже 1,5 тисячі робіт з 98 країн світу. До конкурсної програми одинадцятого фестивалю увійшли 186 робіт із 49 країн світу.

Частина з них потрапила до спецномінації «Місцеве самоврядування – це ми!», де діти самостійно розповідають про власне бачення майбутнього громади і про те, як вони змінюють життя на краще. Ця спеціальна номінація Національної конкурсної програми реалізується Харківською обласною радою спільно з Радою Європи з 2012 року.  Суперприз – поїздка переможців до штаб-квартири Ради Європи у Страсбурзі (Франція) на Всесвітній форум демократії.

Отже, цьогорічними призерами спецномінації з теми місцевого самоврядування стали дві студії з Харківщини – Дитяча ТВ студія «ОбовсемКа» з Чугуєва з роликом «#ДемократіЯ» та медіа школа «Новий кадр» з Харкова з роботою «Будуємо Україну разом». Спеціальну відзнаку «Місцеве самоврядування – це ми!» здобула дитяча студія «Школа юних журналістів» з Житомира.

Як розповіла представниця медіа школи «Новий кадр» Анастасія Гордієнко, на її думку, місцеве самоврядування – це коли люди об’єднуються та роблять позитивні справи для своєї громади й покращують своє життя в ній. Тому у своїй роботі Настя з друзями розповіла історію про волонтерський рух «БУР» – «Будуємо Україну Разом». Волонтери приїхали до селища Введенка Чугуївського району з місією – допомагати відновлювати помешкання сім’ям, що опинилися в скрутній ситуації, та створювати щось нове, але необхідне цій громаді. До процесу долучилися жителі, селищна рада та волонтери.

Фото: Телевізійники медіа школи «Новий кадр» з Харкова стали призерами медіафестивалю «Дитятко»

– Хлопці та дівчата побудували сцену для жителів селища, аби вони змогли проводити всі масові заходи, а також допомагали відновлювати житло воїну АТО, – розповіла Анастасія.

Окрім юних телевізійників з Харкова, власне бачення щодо самоврядування виклала у своїй відеороботі і студія «Радодрайв» з Радивилова Рівненської області. Так, учасниця студії Вікторія Варфалюк розповіла, що в її місті є молодіжна рада, яка організовує чимало цікавих молодіжних заходів та акцій. Наприклад, кожної неділі в Радивилові проходить показ дитячих фільмів. А до 455-річчя міста молодь вирішила організувати загальноміський квест «Скарб Радзивіла», локації якого розповідали про визначні місця та допомогли зануритися в історії. Саме цьому заходу й була присвячена робота, яку відправили на медіафестиваль.

– Я розумію, що місцеве самоврядування – це організація процесу. Приміром, у нашій школі є учнівське самоврядування, яке співпрацює з міською владою та робить наше місто кращим, – розповіла Вікторія Варфалюк.

Знавцем самоврядування виявилася вихованка студії дитячого телебачення ТРК «Сiгма» з Лозової Тетяна Ткаченко, яка є президентом учнівського самоврядування в місті. За плечима лозівських школярів – теж низка проектів, які вони реалізували у співпраці з містом. Серед
найяскравіших – патріотичні графіті на парканах, які прикрашають рідне місто, та самостійно висаджені клумби. Окрім цього, юні телевізійники захопилися екотематикою, тож планують провести в Лозовій низку акцій і заходів.

Фото: Лозівські школярі планують у місті низку екоакцій та заходів 

– Тому для мене місцеве самоврядування – це, насамперед, співпраця та злагоджена робота різних ланок. У нашому випадку – учнівства та міської влади, – додала школярка.

Читайте також про те, як проходив медіафестиваль.