Нова міжнародна програма підтримки децентралізації з’явиться в Україні

24.09.2019 12:00 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Продовження реформи місцевого самоврядування та укрупнення районів, якісні адміністративні послуги на місцях, проекти, які б покращили житлово-комунальне господарство та навчання кадрів, – на Харківщині обговорили нову програму з підтримки децентралізації.

21 вересня в Будинку рад відбулася зустріч президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова з представниками Посольства Швейцарії в Україні. В обговоренні, яке стосувалося перспектив продовження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також подальшої роботи у країні проекту DESPRO, спрямованого на підтримку децентралізації в Україні, взяли участь старша радниця Посольства Швейцарії в Україні Айлін Хофштеттер, координатор програм Швейцарського бюро співробітництва Ілона Постемська, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, депутат Харківської обласної ради Микола Тітов, віце-президент Асоціації, керівник Центру розвитку громад, голова постійної комісії облради з питань бюджету Людмила Немикіна.

– Усі чотири фази проекту, який стартував ще у 2007 році, були своєчасними й дуже ефективними. Україна тоді робила перші кроки у процесі децентралізації, для підтримки цього руху потрібна була міжнародна технічна допомога. І ми її отримали від швейцарського уряду, – зазначив голова обласної ради.

Зокрема, у рамках співпраці у п’яти областях було реалізовано 51 проект сільського водопостачання. Ще два міжмуніципальні проекти впровадили у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Також було розроблено та запроваджено інтерактивний геопортал «Адміністративно-територіальний устрій
України», створено експертну групу з надання правових консультацій об’єднаним територіальним громадам у рамках Центрального офісу реформ,
яка працює і зараз.

Ще кілька проектів втілювалися DESPRO у партнерстві з асоціаціями органів місцевого самоврядування. Серед них і «Школа місцевого самоврядування» – комплексна навчальна програма для лідерів органів місцевого самоврядування, яка включає понад 15 тематичних модулів, очні сесії, дистанційні курси, тренінги для тренерів. Разом з асоціаціями самоврядування втілюється проект з надання підтримки об’єднаним громадам у розробці місцевих ст ратегій розвитку.

Відкрити шлях реформі

Наразі процес децентралізації в Україні потребує підтримки Верховної Ради. За словами Сергія Чернова, за останні два роки колишній парламент не прийняв жодного закону для продовження реформи. Також не було внесено зміни до Конституції
в частині децентралізації.
– Зараз, після проведення виборів, від нової команди ми отримуємо меседжі про необхідність продовження реформи. Тому ми маємо
надію, що найближчим часом усі потрібні законодавчі зміни будуть прийняті та шлях до проведення реформи на субрегіональному та регіональному рівні буде відкрито, – додав президент УАРОР.

30 мільйонів у децентралізацію

За словами старшої радниці Посольства Швейцарії в Україні Айлін Хофштеттер, реформа місцевого самоврядування є однією з найвизначніших та найважливіших в Україні, а для уряду Швейцарії співпраця з Україною є однією з пріоритетних. Тому зараз на фінальній стадії перебуває підготовка нової програми співпраці Швейцарії з Україною.

– Офіційно її впровадження розпочнеться з початку наступного року, вона розрахована на період 2020– 2023 років. У новій стратегії ми плануємо, як і раніше, працювати над питаннями самоврядування та децентралізації, а також відновлення миру. Інші сектори нашої співпраці, що мають бути продовжені, – сфера охорони здоров’я, сталийекономічний розвиток, енергоефективність, про сторове планування. Річний внесок Швейцарії в рамках цієї програми сягатиме близько 30 мільйонів доларів, – повідомила старша радниця.

Сергій Чернов розповів, що вкрай актуальним сьогодні питанням для України залишається підготовка та перепідготовка кадрів для місцевого самоврядування, які вже невдовзі повинні будуть працювати в новостворених ОТГ та реформованих районних і обласних органах публічної влади.
– Дуже важливим є те, що партнерський проект DESPRO зацікавлений у поліпшенні житлово-комунальної складової, налагодженні системи надання якісних адміністративних послуг мешканцям не тільки Харківської області, а й інших регіонів України. Взято до уваги також такий компонент, як створення умов для проживання переселенців, яких на Харківщині дуже багато, – розповів Сергій Чернов.

Крім того, під час спілкування з президентом Української асоціації районних та обласних рад Сергієм Черновим предст авники Швейцарського Посольства
зголосилися надати експертну допомогу в підготовці регіональних стратегій з огляду на кращі європейські моделі, що сприятиме інвестиційній привабливості регіонів, розвитку економіки та підвищенню рівня життя громадян.