ТОП-4 новорічних подарунків для тінейджерів

15.12.2017 13:29 Суспільство
Підлітки та молодь – такий вік, коли «Дідусеві Морозу» вже важко їм чимось догодити та здивувати. Та є безпрограшні пропозиції, які завжди потраплять «у десяточку».

Можливо, хтось із тих, кому від 13 до 19-ти, і зрадіє плюшевому ведмежаті або капцям під ялинку. Та більшість, мабуть, у такому разі зміряє обдаровувача скептичним поглядом. Адже нині у тренді зовсім інше – бомбери, світшоти, лонгсліви, геймпади, гіроскутери, квест-кімнати... Про ці та інші «відпадні» для непосвячених назви та відповідні їм речі, від яких буде у захваті будь-хто з молоді, – у нашому рейтингу.

Аксесуари – рюкзаки, поясні сумки

Підібрати такий подарунок легко – треба лише знати смаки того, кому він призначається, а також враховувати свою фінансову спроможність. Можливо, це буде аскетичний, без наворотів, але шкіряний, не з дешевих, аксесуар. А можливо, з простого матеріалу, але з безліччю кишень і кишеньок – для телефона, ліхтарика, пляшки з водою та інших «прибамбасів», без яких майбутній власник не обійдеться. Навіть така, здавалося б, повсякденна річ може бути оригінальним, а головне – безпрограшним варіантом.

Поясні сумочки (ще чудернацька їх назва «барижка») – практичні та симпатичні. Кажуть, що мода пішла від футбольних фанів, яким треба було звільнити руки, щоб розмахувати гаслами на підтримку своїх улюбленців. А може, й від продавців на ринках, для яких це засіб убезпечити себе від крадіжок грошей. У будь-якому разі, і зручність, і безпека – це саме те, що подобається в цьому аксесуарі молоді.

Одяг з голови до ніг

Тепер розберімося з дивовижними назвами предметів молодіжного одягу. Бо купувати ж подарунки здебільшого батькам, а вони можуть і не встигати за легковажною юнацькою модою.

Бафф, або ж горловик, – високий безшовний комір-труба. Може бути з різних тканин: флісу, бавовни, в’язаний. Розмаїття баффів за призначенням і оздобленням – дівочі, хлопчачі, дитячі, з черепами й квітами, камуфляжним малюнком тощо.

Шарф-бандана – дещо середнє між банданою та баффом. Схожий на шарф-снуд, популярний протягом кількох останніх сезонів (щоправда, він був модний ще у 80–90-ті, тільки називався «труба»). Тільки снуд з теплих тканин або в’язаний, а шарф-бандана більш легкий, і варіантів його носіння набагато більше.

«Верх» і «низ». Лонгслів, толстовка, світшот, худі, анорак, парка, бомбер, зіппер, чинос, джегінси – предмети сьогоднішнього молодіжного «прикиду». Щоправда, ноги деяких з них ростуть ще з 50-х, та є ж одяг на всі часи. Отже, стисло про всі ці види, адже іноді вони різняться всього лише однією-двома деталями.

Лонгслів – це просто жіноча футболка, але з довгим рукавом. Худі – трикотажний або флісовий светр із капюшоном. Від толстовки відрізняється відсутністю застібки. Може бути з великими кишенями спереду, капюшон – зі шнуром, що затягується. Світшот – різновид светра зі щільного трикотажу (часто прикрашеного графічними принтами), усередині утеплені флісом абощо. Від толстовки та худі відрізняється відсутністю капюшону та застібки. Анорак – вітрівка зі щільної тканини з капюшоном зі шнурівкою, зазвичай без застібки. Бомбер – перекочував з військової амуніції у цивільний одяг. Відмітність – резинка на поясі та рукавах. Зіппер – куртка з цупкої бавовняної тканини на теплій підкладці, з капюшоном і застібкою-«блискавкою». Чинос – зручні брюки вільного крою з льону або легкої бавовни. Їх історії вже понад 60 років, та вони такі ж затребувані. Що змінилося за цей час – хіба що почали додавати до бавовни трохи синтетики.

Враження – понад усе

Не завжди радість дає лише матеріальне, для тінейджерів емоції від чогось незвичайного набагато важливіші. Можливо, про подарований предмет вони швидко забудуть, а враження потім згадуватимуть усе життя.

У такому разі немає кращого подарунка, ніж квитки на концерт улюбленого співака або гурту, чи в кінотеатр на прем’єру фільму.
Молодь зі своєю вируючою кров’ю, здається, так і прагне ситуацій, від яких кров крижаніє. Скинути адреналін і «перезавантажитися» допоможуть різноманітні квести, лабіринти або кімнати страху. Щоправда, надто вразливим краще такий подарунок не робити. Бо попри розуміння, що всі ці мерці та скривавлені обличчя – лише бутафорія, відчуття жаху, що паралізує, – справжнє.
Цікаво, але не так напружено емоційно, – участь у квесті. Сутність його в тому, що шляхом розв’язання завдань і головоломок у грі досягається певна мета, відшукується вихід із ситуації. Зараз у будь-якому місті проводять квести на різну тематику: детективні, казкові, пригодницькі, за фільмами, святкові та інші. Підібрати можна до будь-яких уподобань.

Гаджети – forever

Гаджети – це такі дрібні прилади, що дуже полегшують, вдосконалюють, врізноманітнюють і роблять приємним наше життя. Поглянемо, яким з них може зрадіти підростаюче покоління.

Геймпад для телефонів – пульт, натискаючи кнопки на якому, можна грати в різні ігри у смартфоні. Робот мобільний (щоправда, це для власників айфонів, починаючи з п’ятої версії). Це зарядна станція, на яку ставиться смартфон, перетворюючись таким чином на гаджет, який шляхом елементарного програмування можна навчати розпізнавати предмети, кольори, обличчя, надавати йому певних рис. Такий собі ненав’язливий і цікавий процес обопільного навчання.

Смарт-годинник, фітнес-браслет. Прогрес дійшов уже до того, що основні функції телефону вміщено у формат годинника. Це зручно, бо не треба витягати смартфон, просто на екрані годинника можна побачити повідомлення, що прийшло, прийняти дзвінок, а також розумний годинник підрахує кроки або виведе інші параметри фізичної активності. Якщо юнак чи дівчина займаються спортом, є сенс подарувати їм фітнес-браслет, який врахує багато показників, важливих для спортсменів. Це і рухова активность, і їжа, і сон – тобто все, що потрібно для досягнення найкращих результатів.

3D-окуляри дозволять зануритися у віртуальну реальність і створити ефект участі у дії, що розгортається, приміром, у фільмі. Підключати їх можна до телефона або телевізора.

LED-насадки для велосипеда. Колись на колеса велосипедів кріпили червоні пластикові світловідбиваючі кружечки, і це було круто для любителів нічних поїздок. Тепер можна оснастити колеса LED-насадками – світлодіод на ніпелі або спицях під час руху створюватиме світлове різнокльорове коло. І гарно, і для безпеки важливо. Тобто подарунок цілком корисний.

Ну, й «важка подарункова артилерія» – гіроскутери, дрони та квадрокоптери. Гіроскутер – електронний скутер. Стаєш на нього, і силою акумулятора він рухається у потрібному напрямку, згідно з параметрами, заданими на панелі керування у смартфоні.

Квадрокоптер – електронні радіокеровані безпілотні літальні апарати. Можна запустити літальний апарат у недоступні місця й сфотографувати їх. 

От тільки є ризик, що подарувавши такий апарат дитині, «гратися» потім будуть самі батьки, бо відмовитися від позитивних емоцій, пов’язаних з ним, майже неможливо.

Це лише поверхневий огляд того, що можна подарувати сучасним підліткам і молоді. Усе індивідуально, треба лише поспостерігати за смаками, бажаннями та прагненнями підростаючого у сім’ї покоління, підійти до цього творчо. І тоді точно можна буде побачити палаючі захватом очі від подарунка «під ялинкою».


Дослідницький інститут кольору Pantone (Нью-Джерсі) навесні та восени оголошує десятку наймодніших кольорів сезону в одязі. У грудні ж називає колір наступного року. Так, на 2018-й «пощастило» ультрафіолетовому кольору. Нагадаємо, що у році, що йде від нас, це був зелений.


Тетяна МАТВІЄНКО