Укрупнити, але не закрити: на ПТУ області чекають великі зміни

05.09.2019 09:00 Суспільство
Фото: dt.ua Фото: dt.ua
Зробити центральні заклади професійно-технічної освіти та їх філії, модернізувати «начинку» ПТУ та зай­нятися підвищенням кваліфікації викладачів професійного навчання. Такі наміри має Харківська область уже в цьому навчальному році.

Питання модернізації професійно-технічної освіти є гострим не тільки для Харківщини, а й у цілому для України. Кілька років тому почалися перші кроки з реформування цієї галузі освіти, цього року реформа триватиме. Харківщина запланувала масштабні зміни.

– Професійно-технічна освіта – дуже актуальна й наболіла тема. Кілька років тому ми почали інвестувати в цю галузь освіти. До цього близько 25 років жодних капіталовкладень з боку держави не було, – зазначив на брифінгу 4 вересня заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. – Три роки тому це були перші комп’ютерні кабінети, предметні кабінети. На часі – оновлення лабораторій і майстерень, які є в ПТУ.

Він також повідомив, що на Харківщині заплановано реформування чотирьох закладів професійно-технічної освіти шляхом їх укрупнення та створення регіональних центрів професійно-технічної освіти. Які саме це будуть заклади, поки що остаточно не вирішено.

– У нас залишилися заклади, які є малокомплектними, там не вистачає ані матеріальної бази, ані ресурсів, ані майстрів. Тому в планах об’єднати деякі навчальні заклади зі створенням філій, тобто нічого закриватися не буде, – наголосив чиновник.

Наприклад, розглядається об’єднання ізюмського та барвінківського ПТУ. Серед варіантів – об’єднання центрів професійно-технічної освіти № 2 та № 3 (обидва в Харкові). Крім того, визначаються з подальшою долею закладів профтехосвіти в Первомайському, Лозовій та Мерефі.

– Первомайський професійний ліцей розташований на пристойній відстані від Лозової та Мерефи, де також є подібні заклади. У цих закладах, швидше за все, також буде об’єднання, але на базі якого центру, у Первомайському чи Лозовій, поки що питання відкрите. Зараз набагато легше, бо тепер є хороша дорога, напрямки Первомайський і Лозова легкі в пересуванні, – розповів Анатолій Бабічев.

Також мова йшла про запровадження інноваційних підходів у професійно-технічній освіті. Цього року на базі закладів ПТО буде відкрито два нові навчально-практичні центри. Уже завершено створення таких центрів з професій монтажник-утеплювач і слюсар-ремонтник. Окрім того, у планах області на цей навчальний рік – установлення в закладах профтехосвіти близько десяти кабінетів природничо-математичного циклу.

Найамбітніше завдання – це створення Центру професійної досконалості на базі Державного навчального закладу «Слобожанський регіональний центр професійної освіти».

– Міністерство освіти і науки України разом з міжнародними інституціями оголосили відповідний конкурс проектів. Фахівці облдержадміністрації та закладів професійно-технічної освіти підготували ґрунтовну заявку на участь. Восени очікуємо на результат, – повідомив посадовець. – Таких закладів в Україні ще немає. Учні будуть у ньому опановувати спеціальності, а вчителі й майстри – проходити курси підвищення кваліфікації на сучасному обладнанні. Світ і технології змінюються дуже швидко. Не завжди наші викладачі мають змогу використовувати сучасні інноваційні матеріали. Усі ці роки в нас не було можливості й місця для того, щоб викладачі професійно орієнтованих дисциплін мали можливість на сучасному обладнанні проходити підвищення кваліфікації.


 У тему

Анатолій Бабічев також розповів, що цьогоріч на Харківщині продовжиться оновлення шкільних автопарків. За його словами, у 2019 році вже придбано 7 нових автобусів, до кінця року планується придбати ще 20, з яких 12 пристосовані для перевезення дітей з особливими потребами (за останні два роки було придбано 50 шкільних автобусів).

Читайте також: У чому сила децентралізації на Харківщині

Юлія Міронюк