На кір у області захворіло у вісім разів більше людей, ніж минулоріч

10.05.2018 11:15 Суспільство
Фото: vsim.ua Фото: vsim.ua
Кінець квітня побив антирекорд за кількістю українців, які за один тиждень захворіли на кір, – цифра сягнула 1143 осіб. На початку травня тенденція триває. За минулий тиждень кількість хворих знову сягнула тисячі. Пожвавився недуг і в Харківській області, де з початку року нарахували понад 80 інфікованих. Для порівняння, за весь минулий рік у нашому регіоні було всього 11 випадків кору.

Чорний список недуги

На Харківщині стрімко зростає кількість хворих на кір. За інформацією Харківського обласного лабораторного центру, з початку року станом на 7 травня в області зареєстрували 83 випадки зараження кором. Із них лабораторно підтверджено поки що 76.
Найбільш уразливими, за словами фахівців лабцентру, залишаються діти віком 5–9 років. Але назвати кір дитячою хворобою – хибна думка, адже більшість серед інфікованих – саме дорослі. До того ж розпочався сезон кору в нашому регіоні  саме з 30-річної жінки, яка привезла інфекцію додому, в Сахновщинський район, з Івано-Франківської області, де відпочивала перед тим.

Нагадаємо, сталося це 17 січня. Після першого випадку на Харківщині траплялися поодинокі вияви хвороби, і на кінець лютого кількість хворих на кір збільшилася до восьми. У березні інфікованих людей було вже 38. Перший спалах захворювання стався в період з 18 по 26 квітня, коли в Харківській обласній дитячій клінічній лікарні протягом двох тижнів зареєстрували 13 випадків захворювань з попереднім діагнозом кір.

– Серед захворілих було дев’ятеро дітей, два медичні працівники та одна мати, яка доглядала дитину. Лабораторно діагноз вдалося підтвердити в семи осіб, – розповіла директор Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.
Із 19 квітня тимчасово (до окремого розпорядження) призупинили госпіталізацію хворих у лікарню, а медичний заклад закрили на карантин до 11 травня.

Зачепив вісім районів області

Рекордсмен в області серед кількості хворих на кір – Харків. Тут недуга уразила 51 особу. Ще дванадцять випадків зареєстрували в Харківському районі. У Зміївському сталося п’ять випадків, у Дергачівському – шість  у Сахновщинському, Валківському та Красноградському – по два. Два випадки зафіксували минулого тижня і в Лозівському районі, ще один – у Первомайському.
В обласному лабцентрі стверджують, що із загальної кількості хворих близько 30 % випадків захворювання на Харківщині – завезені. Саме активна міграція людей, за словами медиків, і впливає на поширення інфекції.

– Окрім Західної України, жителі області «привозили» (Кір. – Авт.) з Туреччини, Єгипту, Одеси, Києва, – поінформувала Любов Махота.
Майже половина хворих мала щеплення
Також дослідження показали, що близько 41 % із загальної кількості хворих мали щеплення, всі інші – ні, кажуть епідеміологи області. Тож ризик захворіти на кір є і в щепленої людини, каже харківський пе­діатр Андрій Пеньков.

– Жодна вакцина не має 100 % ефективності. Залежно від того, наскільки штам відповідає тій мутації, яку містить препарат, захищеність може сягати 75 %, – зазначив медик.
Загалом, за даними Управління охорони здоров’я ХОДА, з початку року на Харківщині вакцинацію від кору отримали 30 774 особи.

– Кожного року в регіоні вакцинацією охоплюють близько 70 тисяч дітей, – розповіла в ефірі обласного радіо виконуюча обов’язки начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан. – Сьогодні (Станом на 3 травня. – Авт.) щеплено близько 40 % від плану, який ми маємо за розрахунковою потребою.
За її словами, такий результат за перші чотири місяці цього року свідчить, що інтерес до щеплення з боку населення зростає. Але, разом з тим, сьогодні не щепленими в регіоні залишаються 46 167 дітей, з них майже 8000 – через відмову батьків від проведення щеплення.

Саме ці діти та всі люди, які жодного разу за життя не отримували дози вакцини проти кору, потрапляють у групу ризику, кажуть медики. Аби попередити епідемію будь-якої інфекції, у тому числі й кору, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щепити не менше 95 % населення.

Також фахівці ВООЗ застерігають, що якщо поріг вакцинованих спускається до 50–60 %, інфекція починає прогресувати.
Окрім недостатнього рівня вакцинації, за словами Галини Сіроштан, слід зважити, що будь-які інфекції мають тенденцію до циклічного перебігу хвороби. Приміром, у 2006 році медики фіксували підвищену захворюваність на кір у Харківській області.

– Цього разу підвищення рівня захворюваності ми спостерігали ще минулого року
(У 2017-му на Харківщині зафіксували 11 поодиноких випадків кору. – Авт.).  Але говорити про епідемію кору ми не можемо, адже показники у вісім разів нижчі за порогове значення, – пояснила Галина Сіроштан.
Також вона додала, що вакцини проти кору в регіоні достатньо – 36,5 тисячі доз  для щорічної потреби.

Не відступає

Низький рівень вакцинації – відсутній імунітет, говорять медики. Так, за інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, найвищий рівень захворюваності на кір спостерігають саме в областях з низьким рівнем імунізації. Приміром, у Івано-Франківській області з початку року захворіли 2083 особи (635 – дорослі, 1448 – діти), при цьому в регіоні вакциновано 60,6 % дітей, які свого часу пропустили першу дозу вакцини КПК, та 51,4 % дітей, які своєчасно не отримали другу дозу КПК.

У Закарпатській області – схожа картина. Тут на кір захворіли 2045 осіб (408 – дорослі, 1637 – діти). Щеплення отримали 52,1 % дітей, які свого часу пропустили першу дозу вакцини КПК, та 62,5 % дітей, які своєчасно не отримали другу дозу КПК.
Водночас, найнижчі показники захворюваності в Луганській області – з початку року тут четверо захворілих (двоє дорослих і двоє дітей). У цьому регіоні заходами посиленої імунізації охоплено 98 % дітей, які свого часу пропустили першу дозу вакцини КПК, та 94,9 % дітей, які своєчасно не отримали другу дозу КПК.

Профілактика й дорослим

Окрім того, як зазначалося вище, кір шириться й серед дорослих. Тому наразі МОЗ працює над зміненням нормативно-правової бази, щоб надати можливість робити щеплення вакцинами, закупленими на національному рівні, не лише дітям, а й дорослим у групі ризику.
Також у кінці квітня фахівці МОЗ розробили зміни до календаря профілактичних щеплень. Відповідний проект наказу «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень» винесено на громадське обговорення, яке триватиме до 23 травня.
Мета змін – забезпечити всеохопливий доступ населення країни до ефективних, безпечних вакцин і, як результат, підвищити рівень вакцинованих від керованих інфекцій, зокрема гепатиту В.

Планується, що після оптимізації календаря щеплень термін вакцинації другою дозою проти гепатиту В буде змінено з першого на другий місяць життя дитини. Також передбачається впровадження комбінованої вакцини, що включатиме компоненти проти дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції типу b, гепатиту В, що, у свою чергу, дає можливість розширити кількість вакцин, які закупо­вують для профілактики гепатиту В. Окрім цього, у документі  визнається обґрунтованим поєднання вакцинації проти гепатиту В дітей з імунізацією проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту (у два та шість місяців).

«Використання комбінованих вакцин доцільно як з економічної, так і з медичної точки зору, оскільки суттєво зменшує кількість відвідувань закладів охорони здоров’я, завантаженість кабінетів щеплень та медичного персоналу, збільшує кількість дітей, щеплених своєчасно, зменшує парентеральне навантаження та стрес від щеплення у дитини», – йдеться в проекті.
Своєю чергою ВООЗ пропонує скасувати повторне щеп­лення проти туберкульозу в сім років, а також урегулювати використання комбінованих вакцин для проведення щеплень дітей першого року життя та відмінити щеплення, ефективність яких медики не довели.


Безкоштовні вакцини – до 18 років

Через зростання кількості хворих на кір цього року наша країна опинилась у трійці європейських країн з найвищими показниками захворюваності на кір. Як повідомили у Всесвітній організації охорони здоров’я, разом з Україною найбільший рівень захворюваності зафіксували в Італії та Румунії.
Через таку невтішну статистику наприкінці квітня оперативний штаб МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору прийняв рішення про розширення вікових рамок для заходів посиленої імунізації. Тож відтепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна всім дітям до 18 років (до цього віковий поріг був 16 років).


 


Марічка Зорянська, кореспондент

Теги: