Харків'янка у Німеччині: як молода матуся влаштувала дитину у садок

Спецпроект

29.11.2017 14:05

Додаткові грошові внески, не завжди смачне харчування, подекуди надто суворі вихователі — такі докори найчастіше можна почути від батьків на адреси українських дитсадків. А як влаштована дошкільна освіта в Німеччині розповість харків’янка, молода матуся Крістіна Авдієнко.

Крістіна Авдієнко народилася в Харкові, де закінчила філологічний факультет в одному з місцевих вишів. У 2013 році на батьківщині дівчина одружилася, а наступного року молода сім’я переїхала до німецького Саарланду, де чоловік Віталій вступив у місцевий виш. Умови і життя в Німеччині настільки сподобалися нашій парі, що вони довго не думаючи, вирішили — хочуть і будуть жити в цій країні ЄС. 

Паралельно з навчанням Віталій влаштувався на роботу, Крістіна також навчалася й підробляла. На другий рік німецького життя у пари народився хлопчик, якого назвали Даніель. У той період на плечах Крістіни були сім’я, університет і робота. Трохи вона розвантажилася в 2016-му, коли їх дитині виповнився рік і малюка віддали в дитячий садок. Точніше, до «денної мами» (няньки). Це на кшталт міні-садка, де за 8–10 дітьми наглядають одна-дві жінки, які пройшли відповідну кваліфікацію на цих няньок. У Німеччині дитина до трьох років може ходити або до дитсадка, або до такої няньки, а потім — тільки в садок. 

Сім’я Авдієнків платила няньці 300 євро (9300 грн) і ще 200 євро (6200 грн) доплачувало Управління у справах молоді. Тобто собівартість послуг няньки — 500 євро (15 500 грн) в місяць. 

Після переїзду молодої сім’ї в інше місто — Ебельсбах — Даніель пішов у садок. Батьки за це платять 108 євро (3348 грн) і ще за їжу (по 3 євро (93 грн) за комплексний обід). Хоча їжу німецькому малюкові батьки не зобов’язані оплачувати.  Вони можуть давати харчі із собою і дитя нею нагодують.  

Вартість навчання малюка залежить від його віку. За дитину до трьох років платять більше, після трьох і до школи — трохи менше. Також вартість залежить від годин перебування малюка в дитячому садку. Дитина може перебувати під наглядом від 3 до 9 годин і плата варіюється від цього. 108 євро, що платять батьки Даніеля, це від 6 до 7 годин нагляду в день за дитиною, з урахуванням того, що малюкові немає трьох років. Потім оплата трохи зменшиться.

А які ще є відмінності німецького садка від вітчизняного, розповість молода матуся Крістіна Авдієнко, відповівши на запитання жителів Харківської області. 

Роман Квасюк, пенсіонер, село Олешки, Харківський район

Роман Квасюк, пенсіонер, село Олешки, Харківський район

— Чи є в німецьких дитячих садках додаткові внески, наприклад, на ремонт?

— На ремонт ми нічого досі не здавали. І я не чула, щоб хтось здавав. Більше вітається допомога батьків. Наприклад, садок у цьому році оновлював дитячий майданчик. Виховательки купили фарбу і все необхідне, і просили допомогти пофарбувати. Але якщо ти не можеш з будь-якої причини, працюєш, вчишся, та навіть не хочеш просто, то ніхто не змусить заплатити за те, що ти не прийшов допомогти. Це залишиться на твоїй совісті, так би мовити.


 

Лідія Гаркавець, пенсіонерка, село Олешки, Харківський район

Лідія Гаркавець, пенсіонерка, село Олешки, Харківський район

— Чим діти цілий день займаються в дитячому садку?

— Щоранку у них «ранкове коло». Вони ставлять стільці в коло, співають, розповідають віршики. Потім сніданок, а після — вільний ігровий час.
Якщо скоро якесь свято, то діти розучують вірші та пісні для свята, готують костюми та прикраси. Але основним заняттям все одно залишається вільний ігровий час, коли діти граються між собою в будь-які ігри, що їм до душі.


 

Людмила Мірошник, домогосподарка, село Перемога, Лозівський район

Людмила Мірошник, домогосподарка, село Перемога, Лозівський район

— Чи ведуть батьки в дитячий садок дітей з невеликим кашлем, нежитем? Або будь-який пчих — і дитина сидить вдома? Як до цього ставляться вихователі?

— Звичайно, вихователі просять залишати захворілих дітей вдома, але буває таке, що дитині стає зовсім погано прямо в саду. Наприклад, вранці у Даніеля ще не було температури, а забирала я його о 12.00 вже з 37,6. Якщо зовсім погано, то телефонують і просять забрати. Соплі і кашель взагалі не вважаються в Німеччині захворюванням. Тому вихователі через легке нездужання не викличуть батьків терміново в садок.

Наприклад, вихователі завжди розмірковують, телефонувати мені чи ні. Я вчуся і працюю. Вони розуміють, що я не можу зірватися просто так і прибігти через нежить. Звичайно, я все кину, якщо Даніелю дуже погано. Але нежить для дворічного — це не хвороба.
Особливо радує, що після застуди я не повинна йти до педіатра і брати довідку, що Даніель може ходити в садок і він не є небезпечним для інших дітей. Коли я запитала, чи потрібно таке робити, то на мене дивилися як на дивачку.


 

Володимир Желновач, тимчасово безробітний, село Соснівка, Красноградський район

Володимир Желновач, тимчасово безробітний, село Соснівка, Красноградський район

— Як харчуються малюки в дитячих садках?

— У няньок зазвичай діти їдять те саме, що нянька сама готує. Однак Управління у справах молоді строго стежить за тим, чим харчуються діти. Тому перевіряються і нянечки.
Щодо дитсадків, то у нашому є доставка їжі. Місто у нас невелике. Всього три садка. У місті є супермаркет, кухар якого готує для всіх місцевих дитячих садів. Він готує відповідно до меню, затвердженого міністерством охорони здоров’я.

Також цей супермаркет щотижня віддає кілька ящиків фруктів, які в надлишку, для полуденок. Нам це нічого не коштує. Це зазвичай ті фрукти, які вже не встигнуть продати, поки вони не пропали.

Сніданок діти приносять із собою. Дозволено приносити бутерброди із сиром, ковбасою чи ще чимось, можна булочку, фрукти і напої. Звичайно, ніякого шоколаду або шоколадних батончиків, кексів, тортів тощо.

 

 

Черги зникнуть у 2020 році

Відповідно до угоди про Асоціацію з ЄС, яку Україна підписала у 2014 році, наша країна зобов’язалась провести низку реформ. Але це не стосується освіти: країни — члени ЄС самі вирішують, у якому віці діти йдуть у садок, скільки триває навчання тощо.

Та й без огляду на це, Уряд України оголосив про наміри змінити систему дошкільної освіти, зокрема — позбутися черги в дитячі садки. На кінець серпня 2017 року 65 000 українських дітей стояли в чергах на прийом до дошкільних навчальних закладів. За словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, для того, щоб вирішити цю проблему в країні, мають бути побудовані нові дитячі садки.

— Ганебно мати черги для маленьких українців у дитячі садки. Тому пріоритет номер один — це програма ліквідації черг у дитсадки. У нас має бути стільки місць у дитсадках, скільки потрібно. У 2020 році черг у дитячі садки не буде. Ми це забезпечимо, — заявив Прем’єр.

 

Олександр Гаркавець

Автор: Администратор сайта
Читайте також