Підприємці з усієї України відвідали Другий Фінансовий Ярмарок у Харкові

Провів масштабний захід 26 квітня Німецько-Український фонд за підтримки Уряду Німеччини та Європейського Союзу

Виконуючий обов’язки керівника Німецько-Українського фонду Валерій Майборода, відкриваючи Ярмарок, розповів, що Фонд уже майже 20 років сприяє розвитку мікро-, малих та середніх підприємств в Україні, його стратегічним пріоритетом є підтримка підприємств, які відносяться до категорії малих і середніх (МСП), що створюють фундамент для успішного розвитку держави в довготривалій перспективі.

«У поточному році нами заплановано поширення спільних програм з компенсації процентних ставок за кредитами МСП по всій території України, — розповів Валерій Майборода. — Передбачається, що в перспективі Фонд буде перетворено на агенцію розвитку МСП з широким спектром фінансових та консультаційних інструментів, це дозволить підвищити ефективність і прискорить залучення коштів від західних партнерів для реалізації інвестиційних проектів для малих та середніх підприємств, що сприятиме економічному розвитку України». 
Він також зазначив, що створення робочих місць, сприяння пріоритетним галузям української економіки, фінансування інвестиційних проектів всебічно підтримується Німецько-Українським фондом.

«З Харківською областю активну співпрацю ми почали у 2017 році — 22 вересня 2017 року в рамках IХ Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» було підписано меморандум про співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» і Німецько-Українським фондом. Метою меморандуму є побудова ефективного механізму фінансово-кредитної підтримки МСП у Харківській області відповідно до кращого європейського досвіду. Ним передбачено спільну розробку і впровадження програми компенсації процентних ставок. Також ми розглядаємо можливість впровадження програм, пов’язаних з фінансуванням сільськогосподарських кооперативів — для нас це один з пріоритетів», — поінформував Валерій Майборода.

За його словами, з боку підприємців є певні побоювання, оскільки вони не звикли щось отримувати від держави.

«Цей стереотип ми намагаємося змінити і стверджуємо, що зараз це все доступно й можливо», — підкреслив виконуючий обов’язки керівника Німецько-Українського фонду.

У роботі ярмарку також взяли участь представники виконавчої влади та місцевого самоврядування Київської, Дніпропетровської, Тернопільської, Львівської, Харківської областей, банківські установи, громадські об’єднання, підприємства України.

Звертаючись до учасників зустрічі, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос підкреслив, що цей захід є унікальною платформою, яка надає додаткову можливість представникам малого та середнього бізнесу отримати корисну інформацію щодо інструментів і джерел фінансування проектів, а також відносно механізмів отримання доступу до кредитних ресурсів.

«Для того щоб отримати «дешеві» і «довгі» європейські гроші, потрібно готувати якісні проекти. На жаль, сьогодні говорити про високий рівень підготовки бізнес-проектів з боку українських підприємців не доводиться — часто він не відповідає вимогам, які висувають європейські партнери. Гроші є і в Європі, і в світі — необхідно лише навчити наших підприємців залучати їх. Такі заходи як Фінансовий Ярмарок, безумовно, підвищують рівень компетенції і кваліфікації представників українського бізнесу, які, у свою чергу, стають більш прогнозованими партнерами для європейських інвесторів», — наголосив Андрій Колос.

Микола Мельник

Автор: Роман Шупенко
Читайте також