Висока ціна і картинки, що лякають: досвід Польщі у боротьбі з палінням

Висока ціна і картинки, що лякають: досвід Польщі у боротьбі з палінням

У країнах ЄС, і в Польщі зокрема, доволі високий акциз на сигарети, звідси й чимала їх вартість. Це, а також страшні попереджувальні картинки на пачках, покликано відлякувати навіть завзятих польських курців. Як ще борються з цією згубною звичкою наші західні сусіди, розповів Валерій Причинець.

27-річний Валерій, родом з Білорусі, уже чотири роки живе в польському Кракові. Вибір чоловіка припав на наших західних сусідів не випадково – Валерій вступив до одного з найстаріших вишів Європи, Ягеллонського університету, де навчався на очному відділенні магістратури за спеціальністю «міжнародні відносини». Крім того, його батьки – поляки, та й польську знав ще зі школи – вчив як другу іноземну.
Улітку 2016-го, здавши останню сесію у Кракові, Валерій переїхав до столиці Польщі – Варшави. Зараз чоловіку залишилося тільки захистити диплом, і бажану «корочку» він отримає вже цього року. Паралельно працює кореспондентом в одному з футбольних білоруських журналів, а також у польському інтернет-ЗМІ.

Наш герой найближчим часом не думає ні повертатися на Батьківщину, ні переїздити кудись ще. У принципі, Валерія все влаштовує в Польщі, крім деяких моментів. Зокрема, цін на куриво, які у країнах ЄС доволі кусючі, і Польща не виняток. Валерій – курець більш ніж з десятирічним стажем, тому, каже, відразу позбутися цієї шкідливої звички навіть через високу вартість сигарет йому складно.
Найдешевші сигарети польського виробництва коштують близько 10 злотих (приблизно 85 грн). Сигарети відомих марок – близько 15–16 злотих (125–130 грн). Як каже Валерій, через дорожнечу в Польщу йде великий контрабандний трафік тютюнових виробів з Білорусі та України. Тому побачити в поляка сигарети з цих країн – звичайна річ. За словами нашого героя, білоруські цигарки в самій Білорусі не дуже популярні, переважно їх курять рядові робітники заводів. У Польщі ж їх купують і студенти, і працівники банків.
Висока вартість цигарок у Польщі не здається дивною, адже й акциз відповідний – 206,76 злотих (1740 грн) за кожні 1000 штук, тоді як в Україні акциз на цю ж кількість сигарет становить приблизно 596 грн.

 За словами Валерія, саме висока вартість сигарет відлякує навіть завзятих польських курців. Але дехто з них усе-таки не зав’язує зі згубною звичкою – переходить на ваговий тютюн і купляє «набіяркі» (машинка для самокруток). До того ж, вони купують сигаретні гільзи й за допомогою цього диво- пристрою скручують собі сигарети. Як каже Валерій, економія становить близько 50 %. Без огляду на те, що в різних рейтингах країн з найбільшою кількістю курців Польща посідає аж ніяк не лідируючі позиції – десь у третьому десятку, у країні борються з цією згубною звичкою. Якщо в нас курці вже звикли бачити попереджувальні картинки на пачках, то ще рік тому поляки й не знали, що це. 

– Раніше були просто попереджувальні написи, «Куріння викликає рак» та інше, а потім почали наносити картинки, деякі з них аж надто жахливі. Наприклад, такі, як дірка в горлі, аж страшнувато. Палити я через картинки не кину, але просто неприємно на це дивитися. Я найчастіше прошу поміняти пачку, якщо картинка зовсім уже гнітюча, – ділиться Валерій.
Ця картинка займає більше ніж половину кожного боку пачки. Над ними написані контакти соціальної служби, яка допоможе кинути палити. А над цим, на чорному фоні, викладено словесний опис зображення.

У Польщі у 2016 році було прийнято антитютюновий закон, який передбачає зникнення з магазинних полиць сигарет з різними смаками й ароматизаторами. Як згадує Валерій, тоді була гучна судова справа – доводили, що ароматизовані сигарети збільшують кількість курців, і у підсумку було винесено позитивне рішення щодо заборони. Зараз винятком є лише сигарети з ментолом, заборона на які вступить у силу лише з 2020 року.
Також у країні часто проводяться антинікотинові кампанії, деякі з них мають загальнонаціональний характер. Так, приміром, у Польщі, як і у всьому світі, 31 травня відзначається День без тютюну. В останній день весни по місту встановлюють стенди з інформацією про шкоду куріння, стоять активісти з плакатами, спікер у мікрофон голосно розповідає про цю проблему: скільки людей помирає від куріння, які хвороби воно викликає тощо.


 

Микола Тупкаленко

Микола Тупкаленко

смт Золочів, пенсіонер

– Чи часто можна на вулицях побачити людину, яка курить? Де не можна палити – наприклад, у під’їзді багатоквартирного дому або балконі? Чи є спеціально відведені місця для куріння? І є штрафи?
Валерій Причинець

– На куріння на вулиці в Польщі заборони немає. Заборонено курити на зупинках, у громадських місцях і в багатьох закладах громадського харчування. Спеціально відведених місць для куріння немає. На сходових клітях зазвичай також заборонено курити, висять відповідні таблички, але практично всі на це закривають очі. Курять як у коридорах студентських гуртожитків, так і в житлових будинках. У громадських місцях, школах, лікарнях, на зупинках тощо за куріння звичайних і електронних сигарет загрожує штраф у 500 злотих (4250 грн).До слова, я був у багатьох європейських столицях – Відні, Братиславі, Берліні. І от за ці вже практично три з половиною роки, що я перебуваю на території ЄС, жодного разу не бачив, щоб когось штрафували.

Наталія Бабич

Наталія Бабич

Село Верхове, Близнюківський район, домогосподарка

– Наскільки проблематично купити сигарети? І на які санкції можуть наразитися продавці, продаючи тютюнові вироби неповнолітнім?
Валерій Причинець

– Ось чув, що у столиці Угорщини Будапешті туристові буде складно купити сигарети, адже у магазинчиків, де вони продаються, немає жодних відповідних вивісок, і вигляд у них доволі непримітний. Утім, у Польщі з купівлею сигарет проблем немає абсолютно. Купити тютюнову продукцію можна протягом 24 годин. У Польщі повно нічних магазинів, які так і називаються – «Alkohole 24». У багатьох країнах цигарок на вітринах немає, у Польщі ж такий підхід тільки починають застосовувати. Лише в окремих магазинах не видно сигарет, просто їх список, але в багатьох місцях вони розташовані на найвиднішому місці. Як і в більшості країн, сигарети продають повнолітнім. І з цим у нас доволі суворо. Продавці завжди просять молодих покупців, щодо віку яких з’являються хоча б мінімальні сумніви, пред’явити паспорт. Мені вже 27, і навіть мене часто просять показати документ. Це вже в них на рівні автоматизму. Я, знову-таки, жодного разу не бачив таких порушень з боку продавців. Але якщо вони все ж порушать закон і продадуть дитині сигарети, то їм загрожує штраф у розмірі 500 злотих (4250 грн). Навіть якщо буде відсутня інформація про заборону на продаж тютюнових виробів особам, молодшим за 18 років, то магазину це обійдеться у 150 злотих (1200 грн).

Вікторія Водолага

Вікторія Водолага

смт Сахновщина, молода матуся

– Чула, що в деяких країнах у начальників на роботі є бонуси для людей, які не палять. Зустрічали подібне?
Валерій Причинець

– Так, у Швеції начальство видає грошові премії тим працівникам, які кинули палити. Але тут, у Польщі, якихось мотиваційних речей з цього приводу не зустрічав. Утім, наприклад, коли шукаєш роботу, роботодавець вказує одним з критеріїв для кандидата, щоб той не палив. І в результаті пріоритет віддається некурцю. Те саме з пошуком житла для оренди. У 90 % оголошень написано: «Здаю некурцеві».

Медичне попередження стане масштабнішим


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання тютюну є основною причиною передчасної смертності, якій можна запобігти і яка щороку забирає у світі понад 7 млн людських життів. Понад 6 млн таких смертей є результатом безпосереднього вживання тютюну, а близько 890 тис. випадків – це пасивні курці. Для запобігання поширенню тютюнопаління ще у 2003 році було прийнято Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ).
Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом містить главу 22 «Громадське здоров’я», в якій, зокрема, зазначено, що сторони розвивають співпрацю, в тому числі з імплементації РКБТ.  Чинне законодавство України відповідає майже всім умовам Директиви ЄС, які взяла на себе зобов’язання імплементувати Україна в Угоді про асоціацію. Виняток – останній абзац частини 1 статті 22 Закону України «Про рекламу», в якому сказано, що реклама тютюнових виробів забороняється в мережі Інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів. У директиві ж ЄС сказано, що така реклама в Інтернеті заборонена без будь-яких уточнень щодо віку отримувачів інформаційних послуг. Таким чином, Україна має повністю заборонити рекламу тютюнових виробів в Інтернеті. Також законопроект 2820 передбачає нові вимоги до маркування упаковки тютюнових виробів, заборону на використання смакових добавок і інгредієнтів у сигаретах, регулювання продажів курильних сумішей і електронних сигарет.Після ухвалення законопроекту розмір медичного попередження про шкоду паління на пачках збільшиться з 50 до 65 %, малюнки будуть розміщені по обидва боки, а відповідні написи з’являться також на бічних кришках коробки.

 

Автор: Олександр Гаркавець

Автор: Роман Шупенко
Читайте також