Артур Товмасян: Цього року облрада проводить три конкурси для громад Харківщини

18.01.2021 11:52 Влада
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Харківська облрада продовжить конкурс «Разом в майбутнє», а також розпочне конкурси медичних мініпроєктів і найбільш успішних соціальних практик. Про нові й оновлені регіональні конкурси, в яких можуть взяти участь громади Харківщини у цьому році, в інтерв’ю «СК» розповів голова обласної ради Артур Товмасян.

Реальні кейси успіху

– Харківська обласна рада завжди брала активну участь у розвитку місцевого самоврядування в регіоні та сприяла впровадженню децентралізації. У своєму виступі на першій сесії обласної ради нового скликання ви назвали актуальною підтримку становлення влади районного рівня та об’єднаних територіальних громад.

– Нагадаю, що на мапі Харківської області змінилася конфігурація меж громад та районів. Адміністративно-територіальних одиниць стало менше, а їх площа зросла, але суть змін не в укрупненні. Громади мають стати ефективнішими, спроможними розвивати внутрішню інфраструктуру, раціонально використовувати для цього наявні ресурси. Саме у цьому ідея реформи. Отже, потрібно оновити підходи до розвитку регіону відповідно до сучасних умов, стимулювати співпрацю влади та громадської спільноти. Вважаю, що обласна рада як вищий представницький орган регіону має взяти на себе функції координатора у процесі реалізації реформи у руслі Стратегії розвитку Харківської області на 2021–2027 роки.

– Тож яких новацій чекати від Харківської обласної ради найближчим часом?

– Цього року починаємо новий обласний конкурс кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху», започаткований саме для підтримки соціальної активності в громадах та кращих ініціатив, а також обміну досвідом. Учасниками конкурсу стануть громади, які покажуть реалізовані проєкти або програми, що позитивно вплинули на розвиток територій та покращення умов життя людей. 

Читайте також: Новий очільник Харківської облради Артур Товмасян дав перше велике інтерв'ю

Підкреслюю, жодним чином це не буде «пуста показуха для начальства». Кейси успіху, які представлять переможці конкурсу, будуть проаналізовані, відповідно до висновків готуватимуться рекомендації, як громадам ефективно скористатися власним соціально-економічним, культурним або туристичним потенціалом. Узагалі, позитивний приклад одних завжди буде потужним стимулом для інших. 

Положення про конкурс «Крок до успіху» обласна рада схвалила на минулій сесії. Тож запрошуємо громади ділитися своїми здобутками та перемагати.

Ефективна медицина

– Харківська обласна рада минулого скликання також виходила з ініціативами щодо розвитку громад, серед яких також були конкурсні заходи. Яка їх подальша доля?

– Усі ініціативи та напрацювання, які реалізовувалися обласною радою в минулому та мали позитивні результати і хороший відгук у громадах, вважаю, не можна згортати.
За підтримки Європейського Союзу в області реалізується проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді». Набутий досвід та навички покладено в основу обласного конкурсу мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді», що стартує у 2021 році.

Чи потрібно доводити, наскільки гостро стоїть питання розвитку медицини на селі? Особливо у нинішніх умовах епідемії коронавірусу. Серед нових повноважень, які отримують громади через децентралізацію, є надання медичних послуг мешканцям на своїй території. Тож на перший план виходить потреба у забезпеченні належного матеріально-технічного рівня для закладів охорони здоров’я та умов для медичних працівників.

Як представник спільних інтересів громад обласна рада вбачає одним із пріоритетів своєї діяльності співпрацю у реформуванні та модернізації медицини, підвищенні якості послуг шляхом об’єднання можливостей різних бюджетів, залучення інших джерел фінансування. Ці фактори й беремо за мету нашого конкурсу.

– Учасники конкурсу громади?

– У конкурсі беруть участь органи місцевого самоврядування – засновники або співзасновники закладів чи підприємств охорони здоров’я. Бюджет такого мініпроєкту має становити до 500 тисяч гривень, але обов’язковою умовою є співфінансування, до того ж участь обласного бюджету не більше 70 %.

Проєкти більше не «міні»

– Чи продовжить обласна рада проводити конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє»?

– Упродовж останніх років конкурс «Разом в майбутнє» продемонстрував ефективність закладеної моделі співфінансування мініпроєктів, розроблених ініціативними групами громад. За цей час було реалізовано більше двох тисяч мініпроєктів на суму понад 370 мільйонів гривень, де частка обласного бюджету становить 182 мільйони гривень.

Утім, як зазначалося раніше, відбулися зміни в адміністративно-територіальному устрої області. Актуальним викликом стало створення сучасної інфраструктури вже в об’єднаних громадах, співробітництво між ними для забезпечення спроможності. Нові умови вимагають переглянути формат конкурсу, але ми не станемо відмовлятися від самої ідеї, яка добре себе зарекомендувала. 

Читайте також: Коаліція у Харківській облраді є і буде – Артур Товмасян

Метою оновленого конкурсу «Разом в майбутнє» буде сприяння сталому економічному та соціальному розвитку на рівні громад і регіону загалом відповідно до Стратегії розвитку Харківської області на 2021–2027 роки та відповідних стратегій розвитку громад.

Обласна рада запрошує до участі у конкурсі дві категорії учасників: перша – органи місцевого самоврядування з проєктами співробітництва громад, друга – громадські організації у партнерстві з органами самоврядування, науковими та вищими навчальними закладами, комунальними підприємствами. Тут обов’язкова умова – участь не менше трьох партнерів, один з яких комунальне підприємство Харківської обласної ради.

– Чи змінюється обсяг фінансування?

– Змінюється бюджет проєктів. У новому Положенні про конкурс з назви «випадає» частка «міні». Загальний обсяг фінансування проєктів для першої категорії – до 2 мільйонів гривень, для другої – 1,5 мільйона гривень. Але умова обов’язкового співфінансування залишається. Таким чином, зростає масштаб конкурсу, а з ним – і рівень відповідальності та вимоги до підготовки документації.

Отже, взаємодія обласної ради з громадами регіону виходить на якісно новий рівень відповідно до нових умов, які з’явилися завдяки децентралізації влади.

Читайте також: На Вовчанщині перевізник відмовився до весни курсувати селами