Головна сесія року: на що підуть мільярди із бюджету Харківської області

08.12.2018 11:00 Влада
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
У 2019 році з бюджету Харківщини мають бути профінансовані ремонти районних лікарень, будівництво онкоцентру та сільських амбулаторій, оновлення шкіл та відкриття нових груп у дитсадках, а ще ремонт найбільш проблемних доріг.

6 грудня в Харкові відбулося останнє в цьому році пленарне засідання ХVІІІ сесії обласної ради VІІ скликання. Цього разу на порядку денному в обласних депутатів було близько сотні питань. Ключовим стало ухвалення обласного бюджету на наступний рік.

«За» проект бюджету в сесійній залі проголосували 93 депутати. Відповідно до документу, загальний обсяг обласного бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів із Державного бюджету за доходами та видатками складе – 13 мільярдів 416 мільйонів 857 тисяч гривень, у тому числі: по загальному фонду – 12 мільярдів 382 мільйони 864 тисячі гривень, по спеціальному фонду – 1 мільярд 33 мільйони 992 тисячі гривень.

Зокрема, близько 1 мільярда 676 тисяч гривень із «обласної скарбниці» планують витратити на освітню галузь, ще більше 2 мільярдів гривень - на охорону здоров’я, майже півмільярда заклали на соціальний захист, ще близько 210 мільйонів гривень - на культуру і мистецтво та майже 128 мільйонів гривень – на фізичну культуру та спорт. Окрім цього, більше 242 мільйонів гривень передбачено на реалізацію окремих обласних програм, майже 11 мільйонів гривень - на соціальної програми у сфері молодіжної політики та більше 24 мільйонів гривень - на реалізацію бюджетної програми з питань дітей та їх соціального захисту.
- Пленарному засіданню передували понад двадцять засідань профільних комісій. Деякі з них збиралися кілька разів – це говорить про те, що кожний проект рішення відпрацьовувався планомірно, системно і з увагою до кожної цифри та передбачених заходів, які закладені в цільових програмах, - зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Світло сільським вулицям

Всього на останній сесії цього року депутати прийняли десять обласних програм, у яких відображено основні напрямки розвитку регіону. Одна з них – обласна програма «Енергія світла» стосується ремонтів та будівництва енергоощадного вуличного освітлення в селах, селищах та містах Харківщини. Ця програма стала продовженням однойменного проекту, який започаткували в області у цьому році. Нова програма розрахована на 2019 – 2021 роки й окрім капремонтів, реконструкції та будівництва об’єктів зовнішнього освітлення, включатиме ремонт електричних мереж зон загального користування та вхідних груп у багатоквартирних житлових будинках.
- Вуличне освітлення — це питання надважливе для людей. На всіх депутатських прийомах громадяни приходять та порушують цю проблему, - додав, коментуючи результати сесії, Сергій Чернов.

Тож, у 2019 році на освітлення сільських вулиць планують витратити 60 мільйонів гривень. За програмою, основну частину – 50 мільйонів гривень — виділять із обласного бюджету, ще по 5 мільйонів гривень - із державного та місцевих бюджетів. У 2020 році на цю програму передбачено 72 мільйона гривень, у 2021 році – 84 мільйони гривень.

На здоров'я

Ще одним пріоритетом для Харківської області є сфера охорони здоров’я та реформування медицини. А необхідні заходи для цього відображено в обласній програмі «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки.
- На охорону здоров’я у новій програмі закладено понад 6 мільярдів гривень. Аналогічна програма, яка працювала в 2017-2018 році, фінансувалась на рівні 2 мільярдів гривень. Це трикратне збільшення, - зазначив Сергій Чернов.

Серед основних завдань, які програма передбачає на наступний рік, – обладнання для закладів охорони здоров’я та забезпечення жителів області першочергово необхідними медичним препаратами. Йдеться про інсулін та інші високовартісні лікарські засоби для окремих категорій населення, в тому числі тих, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання.
Також програма передбачає впровадженням сучасних технологій перинатальної допомоги та забезпечення відділення неонатальної реанімації Обласної дитячої клінічної лікарні № 1, Регіонального перинатального центру у складі Обласної клінічної лікарні та Обласного клінічного перинатального центру необхідними ліками для новонароджених дітей.
За розрахунками фахівців, ці заходи дозволять уже в 2019 році знизити рівень дитячої смертності не менш, ніж на 3 –5 % у порівнянні з 2018 роком та материнської смертності - не менш, як на 1,5 – 2 %.

Окрім цього, лікарськими засобами та діагностикою відповідно до програми забезпечать хворих, які страждають на онкологічну патологію.
Також важливим пунктом є зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я вторинного рівня, на базі яких передбачається створення лікарень інтенсивного лікування. До цього списку потрапили, зокрема, Обласна клінічна лікарня, Обласний госпіталь ветеранів війни, Обласна дитяча клінічна лікарня №1, Обласний медичний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І. Шаповала, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф для якого передбачається також придбання спеціальних автомобілів.

Вперше до заходів програми «Здоров’я Слобожанщини» включили можливість регіонального замовлення з підготовки фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою. Так, на 2019 – 2020-й навчальний рік коштом обласного бюджету передбачається прийняти на навчання 531 абітурієнта до Харківського обласного, Богодухівського, Вовчанського, Ізюмського, Куп’янського та Красноградського медичних коледжів.

Нові дитсадки

Ще одна важлива програма, яку обласні депутати підтримали 93 голосами, стосувалася розвитку освіти. У наступному році в рамках програми «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 – 2023 роки. планують відкрити 15 дитячих садків та 30 додаткових груп для дошкільнят.

Всього за п’ять років у регіоні мають намір збільшити кількість місць для дошкільнят у дитсадках на 2000. Окрім цього, планують створити 10 опорних закладів загальної середньої освіти, придбати комп’ютерну техніку й мультимедійне, інтерактивне обладнання для 80 шкіл та НВК, а також поповнити шкільний автопарк щонайменше 30 автобусами.
У школах області обіцяють оснастити 50 навчальних кабінетів хімії, біології, фізики, географії та математики, побудувати 15 спортивних майданчиків та 12 інклюзивно-ресурсних центрів.
Загалом за час дії програми на освіту області збираються витратити близько 2 мільярдів 542 мільйонів гривень. На наступний рік фінансування галузі сягне майже 448 мільйонів 22 тисяч гривень.

Власне житло

Без уваги не залишили й житлові питання. Відповідно до прийнятої обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019–2021 роки, вже наступного року 60 атовців отримають власні домівки.
Загалом на житло учасників антитерористичної операції та Операції Об'єднаних сил у рамках програми передбачено близько 112 мільйонів гривень. У цілому ж за три роки роботи програма має забезпечити житлом 180 військових.

Ще 2,2 мільйона гривень депутати спрямували на реалізацію іншої житлової програми - «Власний дім». Вона передбачає удосконалення механізму підтримки індивідуального житлового будівництва на селі за рахунок бюджетних коштів, а також надання забудовникам довгострокових кредитів до 20 років, а молодим та неповнолітнім сім’ям до 30 років.

Де триватимуть ремонти

Будівництво або реконструкцію майже півтисячі об’єктів, серед яких районні та обласні лікарні, дитсадки, школи, фізкультурно-оздоровчі комплекси та сміттєві полігони, обласні депутати схвалили, проголосувавши за Програму економічного і соціального розвитку Харківської області на 2019 рік. Загалом програмою охоплені 451 об’єкт, з них 290 визначені як першочергові.
Серед закладів охорони здоров'я першочергове будівництво або ремонти розпочнуть на 78 об’єктах, серед яких новий обласний онкологічний центр, обласний центр служби крові та Обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І. Шаповала. Низка робіт проходитиме в районах області. Це капремонти центральних районних лікарень у Куп’янську, Лозовій, Барвінковому, Балаклії та Первомайському.

Триватиме оновлення і в освітніх закладах регіону. Серед 88 об’єктів, які заплановано відремонтувати в області, – школи та дитсадки, де передбачена заміна вікон, дверей, будівництво блокових котелень та обладнання санвузлів.
Також програма передбачає першочергові роботи на 67 об’єктах сфери ЖКГ. Це, зокрема, будівництво комплексів з управління відходами, водогонів, систем вуличного освітлення, капремонти та реконструкції очисних споруд і покрівель багатоквартирних будівель.

У сфері фізкультури та спорту роботи проводитимуть щонайменше на 28 об’єктах. Серед них – будівництво фізкультурно-оздоровчих комплексів у Дергачівському, Краснокутському, Чугуївському районах, містах Люботин і Мерефа, а також реконструкція ФК «Донець» в Ізюмі. Триватиме будівництво спортмайданчиків та футбольних полів зі штучним покриттям. Також кошти планують виділяти на ремонти будівель спортивних шкіл.
Також у області продовжиться реконструкція Харківського історичного музею, реставрація пам’ятки архітектури ХІХ століття на території Національного літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди, реставрація та пристосування під музей Шляхового палацу в Чугуєві.

На дороги

Крім того, в числі пріоритетів депутатської групи — капітальний ремонт і будівництво доріг, зокрема автошлях Харків-Лозова-Павлоград, гроші на який закладені у Державному бюджеті на наступний рік. За інформацією Служби автомобільних доріг у Харківській області, наступного року планується повністю відремонтувати і ділянку дороги від Мерефи до міста Лозова, протяжністю 71,3 кілометра. Також будуть відремонтовані два шляхопроводи на цій ділянці дороги - в Таранівці (Зміївський район) та в Герсеванівці (Лозівський район). На цих спорудах відновлять деформаційні шви і відремонтують тротуари. Крім того, першочергові ремонтні роботи будуть проведені на найбільш зруйнованих ділянках траси від Лозової до кордону з Дніпропетровською областю.

Мільярд на культуру

На підтримку культурних установ та проведення святкових заходів у області планують виділити більше 933 мільйонів гривень з різних джерел.. Саме такі кошти передбачає схвалена депутатами Програма розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки. Сфера дії нової Програми розширилася і тепер охоплюватиме також охорону нерухомої культурної спадщини. Частина заходів, які охоплені цим документом, пов’язані із видатними датами та святами, які відзначатимуть на Харківщині. Так, наступного року в області святкуватимуть 175-річчя від дня народження Іллі Рєпіна, а серед наймасштабніших заходів – створення нової експозиції під відкритим небом «Давній Чугуїв».

На 2022 рік припадає 300-річчя від дня народження одного з найбільш відомих українців у світі – Григорія Сковороди. І регіон уже готується до цієї події. Йдеться про задуми створення етнографічної рекреаційної зони «Українське село», мультиплікаційного фільму про життя філософа.
З обласного бюджету виділено майже мільйон гривень на проектно-кошторисну документацію для реконструкції виставкової та конференційної зали на території Національного літературно-меморіального музею імені Г. Сковороди, а також відновлення будинку в селищі Бабаї, в якому філософ жив у 70-х роках XVIII століття.
Крім того, потребує принципового оновлення експозиція Харківського історичного музею імені Миколи Сумцова. Загалом передбачено 6 мільйонів гривень на осучаснення експозиції музею.

У 2022 році сторічний ювілей відзначає один із найстаріших театрів - імені Тараса Шевченка, заснованого Лесем Курбасом. До цієї дати планується покращити матеріально-технічний стан закладу, закупити звукове та світлове обладнання.


Нова депутатська група

Під час останньої цьогорічної сесії в обласній раді створили нову депутатську групу. До її складу увійшло 90 осіб, котрі представляють п’ять фракцій: «Батьківщина», «Відродження», «Опозиційний блок», БПП «Солідарність» та «Наш край».
- Місцеве самоврядування потрібно захищати від великої політики, особливо напередодні виборів. Тому наше завдання — створити групу із більшості, яка прийматиме консолідовані рішення на розвиток нашої області, - прокоментував створення нової депутатської групи Сергій Чернов.

Групу очолила голова постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону та міжнародного співробітництва, голова облдержадміністрації Юлія Світлична.
- Робота цієї групи буде направлена на розвиток регіону, відновлення об’єктів соціальної та гуманітарної сфери, серед яких завершення будівництва філармонії, а також будівництво сучасного онкологічного комплексу, нових центрів адміністративних послуг, шкіл, дитячих садків і спортивної інфраструктури області. Це дасть можливість збалансувати політичні сили, а також залучити до розвитку області усіх охочих, - додала під час сесії Юлія Світлична.

 

 

Марічка Зорянська, кореспондент