Сергій Чернов: «Місцеві референдуми – це крок для розвитку локальної демократії»

31.10.2019 10:30 Влада
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Залучення людей до прийняття управлінських рішень, напрацювання комплексного закону про народовладдя та необхідних положень, які б стосувалися організації місцевих референдумів – такі кроки для розвитку локальної демократії, на думку голови Харківської облради Сергія Чернова, мають зробити парламентарії.

Учора, 30 жовтня, на засіданні профільного Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування розглядалися декілька законопроектів, які стосувалися референдуму. Це проект закону про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою, проект закону про місцевий референдум та проект закону про всеукраїнський референдум.

За словами президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, напрацювання законопроекта про місцевий референдум має створити сприятливі правові умови для максимально широкого залучення населення до прийняття управлінських рішень.

Окрім цього, це дасть поштовх для розвитку форм прямого народовладдя, як передбачено Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року.
– Вважаю за необхідне напрацювання комплексного закону про народовладдя, – зазначив Сергій Чернов.

Також, на його думку, у новому законопроекті необхідно врегулювати порядок проведення місцевого референдуму та внести певні концептуальні пропозиції. Так, відповідно до ст. 143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування, зокрема, забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів.

Відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в України», винятково на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання про прийняття рішення про проведення місцевого референдуму.

Також Сергій Чернов додав, що згідно з п. 12 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», винятково на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються питання про прийняття за пропозицією територіальних громад рішення щодо проведення консультативного опитування з питань, які стосуються їх спільних інтересів.

– Таким чином, пропоную залишити зазначені повноваження місцевого самоврядування та передбачити унормування відповідного порядку призначення та проведення місцевих референдумів за рішеннями відповідної місцевої ради, – зазначив голова Харківської обласної ради.

Також очільник облради пропонує не передбачати норми, які встановлюють винятковість вирішення відповідного питання місцевого значення на місцевому референдумі. Це зумовлено
тим, що відповідно до ст. 140 Конституції України місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

– Тобто, за Конституцією України форми безпосереднього та опосередкованого здійснення місцевого самоврядування є рівнозначними. Вважаю, це важливий крок для розвитку локальної демократії, – додав Сергій Чернов і зазначив, що «бажано одночасно розглядати проект закону про всеукраїнський референдум для розуміння чіткого переліку питань, котрі відносяться до державного та місцевого рівня».