Сергій Чернов: Після 25 жовтня буде складний перехідний період

19.08.2020 15:52 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
В Україні триває наймасштабніша за часів незалежності перебудова адміністративно-територіального устрою. Місцеві вибори – важливий крок на цьому шляху, але не фінальна крапка. Після виборів доведеться багато ще чого зробити, зокрема в правовому полі, впевнений голова Харківської облради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

Як зміниться місцеве самоврядування після 25 жовтня, голова Харківської обласної ради розповів у ефірі програми «Тема дня» на UA:Харків.

За два місяці замість 23 ОТГ на Харківщині з’явиться 56 об’єднаних громад, а замість 27 звичних районів – лише сім. Як зауважив Сергій Чернов, водночас зміняться не лише важелі управління, але й підходи до нього.

Так, за словами самоврядовця, місцеві збори й податки зосереджуватимуться переважно в об’єднаних громадах. Після виборів усі ОТГ мають перейти на прямі бюджетні відносини з Міністерством фінансів, як зараз міста обласного значення. Разом з фінансовою децентралізацію прийде і більша відповідальність – громади мають не лише забрати на свій рівень фінансування різноманітних сфер життя, але й створити максимально можливий перелік послуг для своїх жителів.

– Ті, хто створює ОТГ, мають передбачити, щоб усі можливі послуги були в громаді. Вже очевидно, що для цього знадобиться дієвий юридичний механізм, бо не всі ОТГ поспішають брати собі на баланс майно, що потребує значних фінансових затрат, – зазначив голова Харківської обласної ради.

Він повідомив, що наразі з 23 ОТГ тільки чотири забрали собі в управління установи, що надають медичну допомогу первинної ланки. Тільки п’ять об’єднаних громад створили Центри надання адміністративних послуг, хоча це були зобов’язані зробити всі ОТГ.

– Лише поодинокі приклади об’єднаних територіальних громад у Харківській області наочно доводять свою ефективність, забезпечуючи своїх мешканців необхідним спектром медичних, освітніх та адміністративних послуг. А так має бути скрізь, – наголосив Сергій Чернов.

Наразі в Україні створено лише 45 % від запланованої кількості об’єднаних громад. Тож для більшості ОТГ вибори 25 жовтня стануть першими – жителі громади обиратимуть голову, депутатів, потім потрібно буде сформувати виконавчі органи. Лише після цього громада стане дієздатною.

Узагалі, за словами очільника Харківської обласної ради, перетворення, що відбуватимуться на базовому і районному рівнях, будуть непростими. Тому він разом з колегами вже сьогодні на регіональному рівні ініціює напрацювання методичного покрокового матеріалу.

– Це буде своєрідна дорожня карта, тобто яким чином і які рішення потрібно прийняти, щоб спокійно подолати цю перехідну ситуацію, коли майбутні районні новоутворені ради стануть правонаступниками нинішніх районних рад. Те ж саме потрібно буде зробити виконавчій владі. Бо аналогічна ситуація з райдержадміністраціями. І першочерговими мають бути зміни у бюджетних правовідносинах і в сфері управління комунальним майном, – переконаний Сергій Чернов.
Щоб зміна управління на базовому і субрегіональному рівнях відбулася коректно, на думку самоврядовця, потрібно встигнути ухвалити ще до виборів чотири законопроєкти. Всі вони зараз перебувають на розгляді в Кабінеті Міністрів та Верховній Раді.

– Необхідно внести зміни в чинний закон про місцеве самоврядування і розмежувати повноваження між базовим рівнем самоврядування і субрегіональним, тобто між радами ОТГ і новими районними радами. Бо відносини між ними тепер зовсім іншими будуть, – наголосив голова Харківської обласної ради. – Також потрібно відкоригувати закон про місцеві адміністрації, бо в районних адміністраціях змінюється структура управління і повноваження. І не менш важлива – потреба змін до Податкового й Бюджетного кодексів, щоб дати можливість під кожне повноваження спрямувати певну кількість податків і зборів.

Нагадаємо, 8 серпня Центральна виборча комісія призначила вибори депутатів та голів різних рівнів, але в цьому переліку не було депутатів районних рад. Через це Українська асоціація районних та обласних рад звернулася до керівництва держави. І за день до граничного терміну, ввечері 14 серпня, Центрвиборчком призначив вибори до районних рад.

Читайте також: Сергій Чернов: Призначення виборів до райрад – поступ децентралізації