Печінка після святкування: як допомогти відновитися

Печінка після святкування: як допомогти відновитися

Фото: medium.com

Об’їдаючись на свята, ми перевантажуємо організм. Печінка, як і інші наші органи, відповідає на це загостренням хронічних захворювань або виникненням гострих.

Наша печінка не завжди може впоратися з очищенням організму, переробляючи надлишки вуглеводів і жирів. Тому наше завдання — якнайшвидше оптимізувати роботу всіх органів і систем, очистити організм і відновити швидкість обмінних процесів.

Найоптимальніша можливість якомога швидше очистити свій організм завжди поруч — як це не банально, але більше пийте! А якщо детальніше розглядати цю можливість, то 1,5 л води, які потрібно випивати щодня – дієвий і важливий засіб, що дозволить «змити» шлаки, запобігти інтоксикації та зневодненню. Тож частіше наповнюйте склянку водою.

Але пити — це не обов’язково тільки воду. Серед інших напоїв є такі, що підтримають нашу печінку, а є і її вороги у такий важкий період відновлення. Про них — детальніше далі. Приміром, обов’язково виключіть зі свого раціону каву. Замініть її чаєм або трав’яними відварами. Відмінною альтернативою, що сприяє не тільки очищенню організму, а й підвищенню імунітету, стануть такі напої.

Чай з імбиром. На 200 мл води візьміть 1 см кореня імбиру. Можна й більше – залежить від ступеня насиченості, який вам до вподоби. 1 см — це середній показник. Відріжте потрібну кількість імбиру, очистіть шкірку, подрібніть будь-яким способом. Після того як вода закипить, додайте імбир і дайте постояти 5–7 хвилин.

Чай з корицею і апельсином. Апельсин, нарізаний кружечками, покласти у велику чашку, засипати корицею і залити свіжозавареним чаєм (чорним або зеленим — залежно від смаку). Настояти п’ять хвилин, і можна пити.

Чай з корицею і імбиром. Всипте в каструльку 1 ст. л. тертого імбиру та 1 ч. л. меленої кориці (або ж 1 паличку цілої кориці), залийте 1 л води, доведіть рідину до кипіння, після чого потримайте на слабкому вогні ще 5 хвилин. Потім зніміть посудину, дайте чаю трохи настоятися (близько 30 хвилин) і можете пити. За бажання до інгредієнтів можна додати 1 ст. л. зеленого чаю або сушеної м’яти.

Крім поповнення запасів рідини, забезпечте організм великими порціями овочів (переважно сирих або злегка відварених). Фаворитом тут буде капуста (будь-яка), а ще — гарбуз, огірки, шпинат, буряк, морква.

Допоможуть підтримати печінку продукти, які покращують роботу кишечника: висівки, бобові, горіхи, гриби, сухофрукти, хліб з борошна грубого помелу, каші (перлова, ячна, гречана, вівсяна крупи, пшоно), чорнослив, курага, сливи, груші, фініки, інжир.

Серед прянощів обов’язковою в цей період є куркума, а крім неї — кмин, коріандр і фенхель.

Матерiaли по темі

Автор: Олена Зайко