Укриваємо виноград на зиму: який матеріал використати

Укриваємо виноград на зиму: який матеріал використати

Фото: agrognom.ru

Саме час визначитися, який з відомих більш ніж десятка способів укриття обрати. Адже деякі укривні матеріали слід приготувати заздалегідь, а на це теж потрібен час, а подеколи й кошти.

Земля або дерен

Фото: zen.yandex.ru

З настанням заморозків накрийте лозу 10-сантиметровим шаром, а через 3–4 тижні додайте ще стільки ж. Ґрунт для цього бажано підготувати заздалегідь і зберігати сухим у мішках.

Плюси: економічно, швидко, доступно.

Мінуси: неестетично, можливі промерзання, потрібно місце для зберігання мішків із землею.

 

Солома або очерет

Фото: botanichka.ru

З настанням заморозків укладіть лози на дошки й накрийте соломою шаром у 20 см. Через 2–3 тижні зверху додайте ще один такий же шар і закріпіть солому з допомогою спанбонду, дуг або засипавши снігом.

Плюси: повітропроникність, екологічно, дешево.

Мінуси: солому потрібно заздалегідь купити або заготовити, без додаткового укривного шару її роздмухує вітром, навесні солому доведеться знімати, у соломі часто селяться миші, тому потрібно розкладати поруч з лозами отруйні приманки.

 

Листя

Фото: kwa2.blogspot.com

Дійте так само, як і з укриттям соломою. На що потрібно зважити, то це: листя потрібно заздалегідь заготовити і зберігати в сухих мішках до заморозків; не можна використовувати листя з хворих дерев.

Плюси: повітропроникний, екологічний, дешевий матеріал.

Мінуси: ті самі, що й у соломи, крім того, може бути джерелом грибкових захворювань.

 

Шифер

Фото: agronomu.com

Викопайте вздовж виноградних кущів канави глибиною 20 см, оберніть лози мішковиною, пришпильте до землі, накрийте шматками шиферу й засипте землею.

Плюси: можна використовувати шифер кілька років поспіль.

Мінуси: у процесі використання шифер може ламатися, і не в усіх він є.

 

Агроволокно

Фото: dolina.com.ua

Його варто поєднувати з будь-якої натуральної мульчею. Укрити виноград спанбондом можна трьома способами: просто на шпалерах; обмотавши лози та пригнувши їх до землі; укривши лози будь-яким натуральним матеріалом (листям, соломою), а потім зверху застеливши спанбондом.

Спанбонд – дуже легкий матеріал, тому надійно кріпіть його до лози або землі.

Плюси: екологічність, багаторазове використання, повітропроникність, естетичність.

Мінуси: дорого, пропускає вологу, що приводить до вимокання та обмерзання лоз, годиться тільки для регіонів з м’якими зимами.

 

Ялинове або соснове гілля

Фото: mirrasteniy.com

Покладіть на лози шар гілля товщиною 30–40 см і – усе.

Плюси: безкоштовно, швидко, гризуни не селяться, грибок і пліснява не з’являються, повітропроникність.

Мінуси: не всюди є.

 

Руберойд

Фото: ludmilagundrova.blogspot.com

Розгорніть його поверх канавок, у які покладено обгорнутий мішковиною виноград. По краях канав залишайте неприкриті ділянки для провітрювання або регулярно знімайте руберойд, щоб повітря надходило до лози та коріння кущів.

Плюси: використовується кілька сезонів поспіль, легко вкладається і забирається.

Мінуси: повітронепроникний, без додаткової мульчі годиться тільки для регіонів з м’яким кліматом.

 

Тирса

Фото: gardenaddict.ru

Тирса набирає вологу від землі, а потім промерзає, що призводить до загибелі бруньок, а то й усієї лози. Тому накрийте ґрунт навколо куща шаром пароізоляційного матеріалу або плівки, і вже потім пригніть лози й засипте їх тирсою так, щоб нічого не стирчало на поверхні, а зверху укрийте шифером, дерев’яним щитом або іншим матеріалом, що не допускає потрапляння опадів на тирсу.

Плюси: економічні, екологічні.

Мінуси: потребують додаткових матеріалах, можуть стати будинком для гризунів, навесні потрібно прибирати.

 

Плівка

Для укриття бажано використовувати плівки «нового покоління». І навіть тоді цей метод має багато тонкощів, адже недотримання технології може призвести до загибелі винограду. Тому розглядати його потрібно більш детально, не в рамках нашого стислого матеріалу.

Автор: Данило Мигай
subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: