Болгарський суп таратор

Болгарський суп таратор

Фото: k1.ua

У спеку холодний суп — найрозумніше рішення. І не варто обмежувати себе лишень улюбленою окрошкою, адже варіантів літніх холодних супів безліч.

Тому і пропонуємо вам приготувати легкий, вегетаріанський, а головне — смачний, таратор. І не лякайтеся, що це рецепт із самої Болгарії, адже, як у будь-якої популярної страви, є ціла купа його варіантів. І ми вам пропонуємо такий, який враховує наші українські реалії.

На чотири порції нам знадобиться: 1 л кефіру (краще нежирного); 4 огірки; 100 г волоських горіхів; 4–6 зубчиків часнику; кріп (за смаком, але якомога більше); сіль і спеції за смаком.

Огірки натерти на грубій тертушці. Часник дрібно нарізати або пропустити через часникодавку. Ті, кому подобається більш насичений аромат часнику, можуть розтерти його із сіллю. Кріп дрібно нарізати. Горіхи подрібнити й добряче потовкти із сіллю у ступці. Всі складові майбутнього супу перекласти в посудину, перемішати, потім залити кефіром. Останній штрих — додати спеції. Це може бути мелений чорний, білий або духмяний перець (чи їх суміш), не забороняється додати трішечки подрібненого червоного гіркого перцю. Власно кажучи, в автентичному рецепті додають «шарєну сол» («строкату сіль»), до складу якої входять, крім кухонної солі, чебрець, гуньба, паприка, чорний перець, мелені кукурудзяні зерна й печене гарбузове насіння, за ароматом вона нагадує хмелі-сунелі. Та й за основу супу править не кефір, а «кісєло мляко» — несолодкий йогурт. Але ж ми обіцяли, що запропонуємо вам український болгарський таратор! А от якою складовою можемо запросто скористатися — то це льодом, який подають в окремій тарілці разом із цим холодним супом на його батьківщині.

Матерiaли по темі

Автор: Зоя Голіусова