Смачні рецепти приготування риби

Смачні рецепти приготування риби

фото expertology.ru

Запечена, смажена, тушкована — рецептів приготування риби безліч, а крім того, вона ще дуже корисна, поживна та легко засвоюється.

Товстолобик, тушкований у кропово-цибульному соусі


фото iamcook.ru

Товстолобик — риба доволі м’ясиста і м’яка, готується швидко, а страви з ним виходять дуже ніжними й соковитими.

Знадобляться:
товстолобик – 1 кг,
зелена цибуля – 1 пучок,
зелень кропу – 1 пучок,
сметана – 200 г,
приправа для риби – 1 ч. л.,
борошно – 2 ст. л.,
олія – для смаження,
вода – 70 мл,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Рибу почистити, відрізати голову, вирізати нутрощі та плавники, ретельно промити. Відокремити філе від хребта, порізати його порційними шматочками й викласти в миску. Посипати приправою для риби, трохи поперчити й залишити на 10 хвилин. Потім обкачати шматочки риби в борошні. Зелену цибулю та кріп помити і дрібно порізати. На невеликій кількості олії обсмажити шматочки риби з одного боку, перевернути на інший і посипати подрібненими цибулею і кропом. Сметану розвести з водою, посолити й залити цією сумішшю рибу, після чого тушкувати все на слабкому вогні під кришкою 15–20 хвилин. Подавати в гарячому вигляді з будь-яким гарніром.

Минтай у духовці з морквою і цибулею


фото iamcook.ru

Минтай, запечений у духовці, виходить легким і ситним одночасно, тому підійде навіть для тих, хто дотримується дієти.

Знадобляться:
минтай – 2 шт.,
морква – 2 шт.,
цибуля ріпчаста – 2 шт.,
олія – для смаження,
томатна паста – 2 ст. л.,
часник – 2 зубчики,
вода – 50 мл,
зелень (будь-яка) – за бажанням,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Моркву і цибулю почистити, моркву натерти на грубій тертці, цибулю порізати півкільцями. Обсмажити овочі на олії до м’якості, трохи посолити й поперчити, додати томатну пасту, перемішати, влити гарячу воду, тушкувати під кришкою 2–3 хвилини на слабкому вогні. Рибу помити, почистити, обрізати плавники й нарізати невеликими порційними шматочками, трохи посолити. Форму для запікання змастити невеликою кількістю олії, викласти половину обсмажених овочів, додати подрібнений часник. На овочі покласти шматочки риби, а зверху накрити рештою овочів. Потім закрити форму фольгою і поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 45–50 хвилин. З подачею на стіл можна посипати нарізаною зеленню. Можна їсти страву як гарячу, так і холодну.

Хек, запечений з картоплею в духовці


фото iamcook.ru

Ситний обід або вечерю для всієї родини? Легко! Крім хека, можна використовувати філе будь-якої риби без дрібних кісток: тилапія, судак, минтай, пангасіус.

Знадобляться:
хек – 400–500 г,
картопля – 6–7 шт.,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
сир твердий – 80–100 г,
олія – 2 ст. л.,
сметана – 100 г,
лимонний сік – 1 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком,
приправа для картоплі – за смаком.

Рибу розморозити, розрізати навпіл, видалити хребти, порізати невеликими шматочками, трохи посолити, поперчити і збризнути лимонним соком. Картоплю помити, почистити й порізати кружальцями. Форму для запікання змастити олією, викласти спочатку шар картоп­лі (половину від усієї кількості), посипати приправою і трохи посолити, зверху розкласти шматочки риби та змастити їх сметаною. Цибулю почистити й порізати кубиками, посипати зверху рибу. Верхнім шаром знову викласти картоплю, посолити, посипати приправою, натертим сиром і знов полити сметаною. Поставити запікатися в розігріту до 180–190 градусів духовку на 45–50 хвилин, картопля і сир мають зарум’янитися. Страву подавати на стіл гарячою.

Риба під маринадом «Пікантна»


фото iamcook.ru

Секрет цієї страви — у маринаді. Для приготування годиться будь-яка риба типу минтая або хека. Цікавого смаку додасть винний оцет, а щоб страва не була занадто калорійною, краще використовувати нежирний майонез.

Знадобляться:
минтай – 2 шт.,
морква – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 2 шт.,
сметана (15 %) – 200 г,
майонез (нежирний) – 150 г,
олія – 3 ст. л.,
оцет винний – 2 ст. л.,
цукор – 1 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Цибулю й моркву почистити, моркву натерти на грубій тертці, цибулю порізати тонкими кільцями. У сковороді розігріти половину олії, викласти туди моркву й цибулю і злегка обсмажити на слабкому вогні до м’якості, потім влити оцет, додати сметану й майонез, цукор, посолити й поперчити за смаком і тушкувати під кришкою 10–15 хвилин, періодично помішуючи. Поки овочі готуються, підготувати рибу: вирізати плавники, почистити черевце й порізати на невеликі порційні шматочки. В іншій сковороді на невеликій кількості олії обсмажити рибу з обох боків до рум’яної скоринки. Потім перекласти в тарілку, акуратно розгорнути й видалити кісточки, залишивши філе на шкірі. Викласти половину овочевого маринаду в будь-який підхожий посуд (емальований, пластиковий, скляний), зверху — шар риби, накривши його другою половиною овочевого маринаду. Дати охолонути при кімнатній температурі, потім накрити посуд кришкою або харчовою плівкою і прибрати в холодильник на кілька годин. Подавати в холодному вигляді як самостійну закуску або з гарніром.

Автор: Олеся Скачко