Півмільйона рибин у Печенізькому водосховищі задихнулося через спеку - висновки Харківрибохорони

09.09.2014 08:42 Агропром

Співробітники відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції в Харківській області відібрали проби поверхневих вод для вимірювання вмісту забруднюючих речовин, які могли викликати масову загибель риби.

Повідомлення про мор риби в Печенізькому водосховищі в районі Кулаковської затоки надійшло ще 20 серпня. Загинуло 437 000 окунів, 12000 плотви та 1000 щук.

За результатами аналізу проб води встановлено перевищення нормативів за вмістом сольового амонію (в 1,8 рази), фосфатів (у 4,8 разів) і сульфатів (в 1,1 рази).

Читайте також: МАСОВИЙ МОР РИБИ НА ПЕЧЕНІГАХ. НА БЕРЕГИ ВИКИДАЄТЬСЯ СОМ, ЩУКА, ОКУНЬ (ФОТО)

Разом з тим, за даними інспекції, вміст забруднюючих речовин у водосховищі знаходився в межах середньорічних показників для цієї пори року і суттєво не відрізнявся від показників минулих років.

Як повідомили в "Харківрибохороні", вся загибла риба перебувала у верхній частині Кулаковської затоки, найбільш зарослої водною рослинністю. Ніяких промислових об'єктів на зазначеній території немає. Попередньою причиною мору називалося те, що риба задихнулася: від спекотної погоди вода сильно заросла водоростями, в ній стало мало кисню.

В рибоохороні зазначили, що профілактика річного мору риби - це суто господарські заходи, і користувачам водойм необхідно щодня спостерігати за вмістом кисню у воді.

Автор: Администратор сайта