Допомога біженцям. Як не потрапити на гачок шахраїв, розповідає харківський волонтер

01.09.2014 09:26 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Зараз дуже багато різних волонтерських рухів і благодійних фондів. Але, на жаль, серед тих, хто так представляється, є і шахраї, які попросту користуються складною ситуацією у країні і наживаються на бажанні громадян допомогти.

 Тож, якщо ви також хочете комусь допомогти, будьте уважні – перевіряйте інформацію про волонтерів, яким передаєте гроші або речі.

Як не потрапити на шахраїв, "СК" розповідає координатор волонтерської організації "Станція "Харків" Юлія.

– Є кілька варіантів, – розповідає Юлія. – Зазвичай волонтери та благодійні організації в себе на сайтах або сторінках у соцмережах вивішують «списки необхідного». Можна самостійно придбати щось із цього переліку і привезти в центр. А можна просто прийти в пункт і дізнатися, яка допомога потрібна.

Крім цього, можна надавати адресну допомогу якійсь конкретної сім’ї чи людині. У «Станції «Харків» таких випадків дуже багато. Одного разу в пункт приїхав чоловік і чекав конкретну сім’ю, історію якої він прочитав в Інтернеті.

Читайте також: На харківському вокзалі для біженців щодня використовують 100 літрів води та 500 глибоких тарілок
                       Ворота Харкова для біженців з Донбасу. Як працюють волонтери (ФОТО)

– Буває таке, що люди приходять і спостерігають за тим, як ми працюємо, а потім залишають гроші, – продовжує Юля. – Недавно хлопець 1000 гривень залишив, запитуємо: «Як вас записати?», він відповідає: «Українець!» Усю готівку ми фіксуємо. І обов’язково ведемо звіт за витраченими коштами, включаючи й ті, які надходять на банківські картки. Усі звіти викладаємо в Мережу (Інтернет. – Авт.).
Допомагати чи не допомагати – це особистий вибір кожної людини. Безумовно, не останній фактор – довіра конкретній організації. «Станція «Харків» намагається бути максимально прозорою і відкритою. Тут раді будь-якій допомозі. «Стандартний» набір продуктів і засобів гігієни на одну сім’ю обходиться приблизно в 70 грн, тож будь-яка пожертвувана сума важлива.

У вівторок волонтери на вокзалі зустрічали людей, що вижили під обстрілами «Граду» – того самого, від зарядів якого загинула колона біженців на Луганщині. «Сьогодні розмовляла зі свідками цього жаху. Що сказати – люди в дикому страху, очі скляні, майже не реагують на запитання. Не дай Бог комусь таке пережити!» – пише на своїй сторінці в соцмережі Юлія.

Волонтерів називають янголами добра, але вони не всемогутні боги. Люди реально працюють на знос, сплять по три – чотири години на добу, пропускаючи кожну історію через себе, емоційно вигоряють. Скоро їм уже самим потрібна буде допомога психологів. Але вони не здаються – кожен день на своєму «бойовому» посту. Адже Харківщина в біді не кидає!

«Станція «Харків» – громадська волонтерська ініціатива, створена з метою ефективного надання актуальної допомоги переселенцям із зони АТО. 

Звертатися за адресою: вул. Краснооктябрська, 20, щодня з 11.00 до 18.00.
Телефонувати: +38(066) 69-49-678.
Інформаційний пункт на залізничному вокзалі (допомога в оформленні безкоштовних квитків, інформаційна підтримка тощо) – щоденно з 11.00 до 19.00 (іноді й пізніше) в Центральному залі Південного вокзалу, зліва від входу з колонами.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №100 від 21.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта