Через позбавлення пільг аграріїв зросте вартість продуктів харчування - Асоціація платників податків

10.02.2015 14:40 Економіка
1 січня 2015 року в Україні запрацювала нова податкова реформа. Представники бізнесу вже встигли проаналізувати недоліки, а у податковій, навпаки, говорять про переваги, які підприємці отримали після ухвалення закону.

Пільговий режим аграріям

У реформі є позитивні моменти, стверджують податківці. Зокрема, на їх думку, очевидним плюсом є той факт, що суттєво розширюється коло платників, які зможуть працювати на спрощеній системі оподаткування. Відтепер у цю групу, наприклад, входять сільськогосподарські підприємства, у яких частка товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %. Такі підприємства звільняються від сплати земельного податку, податку на прибуток, рентної плати за спеціальне використання води. Також для них передбачено особливий «пільговий» режим з ПДВ. Так, сума податку на додану вартість, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів і послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства.

Багато переваг дає і можливість зменшити процентну ставку з ЄСВ. Адже до цього моменту Україна була країною із одним з найбільших податкових навантажень на зарплату, що зумовлювало виплати в конвертах, пояснили в Головному управлінні Державної фіскальної служби у Харківській області. Зрозуміло, що якщо зарплата виплачується неофіційно, в конвертах, то з цієї суми до Пенсійного фонду не потрапляє жодної копійки.

Не допоможуть пережити кризу

Але завжди є декілька «але». І їх у даних новаціях, як вважають бізнесмени, чимало. За словами голови Ради територіального відділення Асоціації платників податків України в Харківській області Марини Вишневської, нові умови оподаткування не допоможуть підприємцям пережити кризу, враховуючи сформовані економічні умови. Багато підприємств потребують додаткового фінансування. Але через те, що в минулому році кілька разів змінювалося податкове законодавство і вже найближчим часом Верховна Рада планує вносити нові зміни, очікувати на інвестиції не доводиться.

– У 2014 році єдиною галуззю, яка продемонструвала виробниче зростання і приплив валюти в країну, була аграрна, – сказала Марина Вишневська. – Але у 2015 році підвищується земельний податок. Тваринники, садівники і виноградарі позбулися дотацій від держави. Було введено імпортне мито на засоби захисту рослин, насіння, мінеральні добрива, сільгосптехніку та запчастини, які і так уже подорожчали через знецінення гривні.

За підрахунками фахівців Інституту аграрної економіки, сума податкових зобов’язань з одного гектара сільгоспугідь збільшиться в 6,5 разів. У результаті аграрії, які платили в 2014 році в середньому 6 грн з гектара, у 2015 році заплатять по 115 грн з гектара.

Вкрай негативно, вважає Марина Вишневська, позначиться імпортний збір на підприємствах, які використовують у своєму виробництві імпортні складові. Як наслідок, виросте собівартість товару, і він може стати неконкурентоспроможним на ринку.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №15 від 05.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта