Чи зміняться ціни на тепло. "ХТМ" починає багатомільйонну програму модернізації

10.07.2014 14:06 Суспільство
www.hts.kharkov.ua www.hts.kharkov.ua
У найближчі 5-6 років КП «Харківські теплові мережі» має намір серйозно модернізувати своє устаткування і комунікації.

Про це сьогодні на засіданні Технічної ради з енергозбереження Департаменту комунального господарства повідомив генеральний директор підприємства Сергій Андрєєв.

За його словами, процес модернізації почнеться, можливо, вже наступного року в рамках проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України», який реалізується спільно зі Світовим банком реконструкції та розвитку та Фондом чистих технологій. Для цього проекту Уряд відібрав низку підприємств житлово-комунального господарства, в тому числі і «Харківські теплові мережі». Загальна сума позикових коштів за цим проектом складає 382 млн дол. США, з яких харківському підприємству буде виділено 107,3 млн дол.

Як зазначив Сергій Андрєєв, реалізація проекту дозволить скоротити споживання паливно-енергетичних ресурсів, знизити собівартість теплової енергії, підвищити якість надаваних послуг, а також ефективність і надійність системи централізованого теплопостачання міста.

«Для харківських споживачів це означатиме, в першу чергу, підвищення якості надаваних нами послуг, створення передумов для зниження їхньої вартості. Також можна буде створити умови, за яких споживач сплачуватиме тільки за реально одержані послуги. Крім того, покращиться екологічна обстановка за рахунок скорочення викиду парникових газів», - зазначив Сергій Андрєєв.

За його словами, підприємство погашатиме кредит за рахунок власних коштів протягом 20 років. При цьому щорічний економічний ефект від реалізації проекту складе близько 180 млн грн, або в паливному еквіваленті - на рівні 100 тис. т умовного палива. Термін окупності проекту складе 5 років.

Гендиректор ХТМ також повідомив, що вже розроблено техніко-економічне обгрунтування, стадія переговорів між банком і урядом завершена, угоди про надання кредитів підписані, але ще необхідно підписати субдоговори.

Автор: Администратор сайта