Чи можливо взяти кредит онлайн без відсотків в Україні?

Promo
14.11.2022 15:58 Корисно
Напевно, багато хто чув таке прислів’я, - займаєш чужі гроші і на деякий час, а віддаєш свої і назавжди. Що робити, такі є правила кредитування. Кредитор ділиться своїми грошима із позичальником в обмін за винагороду у вигляді відсотків, які нараховуються в залежності від розміру та строків кредитування.

У сучасному світі існує досить багато видів різних кредитів, але найпоширенішим є класичний споживчу позику, який позичальник використовує на власний розсуд для вирішення поточних фінансових проблем.

Нині на кредитно-фінансовому ринку існує велика конкуренція. Це пояснюється тим, що на початку десятих років з'явився новий гравець – мікрофінансові організації, які кредитують своїх клієнтів короткостроковими мікрокредитами. Нині в Україні працюють десятки різних МФО, кожна з яких намагається в той чи інший спосіб залучити на свій бік нового клієнта.

Одним із найпоширеніших прийомів залучення клієнтів є кредит без відсотків (кредит під 0%). Згідно з чинним законодавством, кредитно-фінансова організація не може надавати мікропозику під 0 відсотків. Тому фраза “швидка позика онлайн без відсотків" звучатиме більш правильно, як «позика під дуже маленький відсоток». Коли говорять "кредит онлайн без відсотків", розуміють позику під 0,01%.

Як оформити кредит під 0% на картку

Відразу слід уточнити, що позику під 0% можна оформити далеко не у всіх МФО. Деякі МФО надають кредит під 0,01% новим клієнтам при першому оформленні позики. Деякі МФО таку можливість надають лише в рамках тієї чи іншої маркетингової акції. Деякі МФО взагалі не надають такої можливості. А деякі МФО дають кредит під 0,01% не лише на перший кредит, а й на деякі наступні. Як бачимо, варіацій "нульового кредитування" досить багато на ринку кредитування. Клієнту залишається ознайомитися з наявними пропозиціями та вибрати найбільш підходящий варіант.

Умови кредитування обов'язково викладено у вільному доступі на сайті МФО. Насамперед потенційний позичальник повинен їх уважно вивчити, і уточнити питання служби підтримки, якщо такі з'являться. Оформлення кредиту можливе лише після проходження процедури реєстрації на сайті МФО, під час якої позичальник вказує достовірні персональні дані.

Деякі МФО працюють через систему ID Bank, яка суттєво економить час на реєстрацію та виключає введення помилкової інформації, оскільки всі реєстраційні дані підтягуються з одного з банків, клієнтом якого є позичальник. Все, що необхідно зробити клієнту, перевірити актуальність інформації та внести зміни, якщо такі будуть потрібні.

Після того, як всі технічні реєстраційні нюанси закінчено, клієнт отримує можливість подати заявку на оформлення позики, в якій необхідно вказати терміни та розмір кредиту. Подана заявка розглядається системою скорингу в автоматичному режимі протягом 15-30 хвилин, після чого на електронну пошту позичальника прийде повідомлення про прийняте рішення. Якщо заявка одержала схвалення, клієнту залишається підписати електронний договір, після чого гроші надійдуть на його банківську картку.

Чому кредит треба повернути у строк

Деякі позичальники, які оформили кредит у МФО, і підписали електронний кредитний договір, вважають, що він не має тієї юридичної сили, яку мають класичні «паперові» документи. Вони глибоко помиляються. З юридичної точки зору електронний та паперовий договір мають однакову силу та законність. Тому клієнт повинен погасити свою заборгованість перед МФО у зазначені у договорі терміни, включаючи відсотки за кредитом.

У разі, якщо кредит оформлявся під 0,01% на добу, клієнту потрібно буде повернути фактично ту саму суму, яку він брав, плюс символічні відсотки. Наприклад, кредит у 10 000 грн, який був взятий на 10 днів під 0,01% передбачає виплату 10 000 грн тіла кредиту + 10 грн відсотків, що набігли (1 грн на день користування позикою). Якщо клієнт поверне кредит раніше встановленого терміну, йому необхідно заплатити відсотки лише за ті дні, коли він користувався кредитом (по 1 грн на день для нашого прикладу).

В обов'язковому порядку необхідно враховувати ту обставину, що при наступних кредитуваннях одного і того ж клієнта в одній і тій же МФО, відсоток за кредитом істотно відрізнятиметься від початкового. Зазвичай, МФО надають повторні кредити під 1-3% щодня. Таким чином, у нашому прикладі, клієнт, який повторно оформив такий самий кредит у тій же МФО, що і вперше, скажімо, під 2% на день, повинен буде повернути 10 000 грн тіла кредиту та 2000 грн відсотків. Як кажуть, відчуєте різницю – 10 грн при початковому кредитуванні, і 2000 грн за таку саму позику, при повторних кредитуваннях.

У тому випадку, якщо клієнт допускає прострочення погашення кредиту, до нього застосовуються штрафні санкції та нараховується щоденна пеня, що різко  збільшує суму заборгованості.