Перетинання кордону з Росією: які правила діють в умовах карантину

04.09.2021 15:30 Корисно
Фото: uzhgorod.net.ua Фото: uzhgorod.net.ua
Відомо, що прикордонний контроль та пропуск через державний кордон громадян України на виїзд з України і в’їзд в Україну здійснюються за наявності чинного паспортного документа (паспорт для виїзду за кордон). Порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави, але в умовах пандемії можуть бути введені і додаткові обмеження, які доволі часто змінюються.

«В’їзд іноземних громадян на територію РФ тимчасово заборонено, – говорить головний спеціаліст Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва. – Категорії іноземних громадян, яким дозволено в’їзд у Російську Федерацію, встановлені розпорядженням уряду РФ від 16.03.2020 р. № 635-р (у редакції від 24.05.2021 р.), це: особи, які є членами сім’ї (подружжя, батьки, діти, рідні брати і рідні сестри, дідусі, бабусі, онуки, усиновителі, усиновлені), опікунами та піклувальниками громадян РФ, за умови пред’явлення копії документа, що підтверджує ступінь споріднення або встановлення опіки (піклування)».

Юристка радить дотримуватися санітарних вимог, тобто надавати медичний документ (російською або англійською мовою), що підтверджує негативний результат лабораторного обстеження матеріалу на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), відібраного не раніше 3 календарних днів до прибуття на територію РФ. У разі відсутності такого документа треба пройти обстеження на коронавірусну інфекцію методом ПЛР протягом 3 календарних днів на території РФ.

Читайте також: Якщо вам заборгували пенсію

Громадяни України, які повертаються з-за кордону, повинні мати негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), експрес-тест на визначення антигену коронавірусу, що зроблений не більш як за 72 години до перетинання державного кордону, або довідку про повну вакцинацію.

«У разі відсутності результату тестування громадянин України підлягає самоізоляції з використанням мобільного застосунку «Вдома», який має бути встановлений на мобільний телефон, – підкреслює Анастасія Макеєва. – Застосунок працює лише за наявності SIM-карти мобільного оператора. Самоізоляція припиняється в разі одержання негативного результату ПЛР-тестування на COVID-19, проведеного після в’їзду в Україну, в одній із сертифікованих лабораторій. У разі неможливості встановлення мобільного застосунку особа підлягає обсервації».