Будівлю Пархомівського художнього музею повернуть громаді — Юлія Світлична

29.08.2017 08:22 Культура
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Голова ХОДА повідомила, що на завершальну стадію вийшли юридичні процеси, які необхідно провести для передачі будівлі від нинішнього власника – банку – громаді Краснокутського району.

«Ми обіцяли зробити все можливе, щоб повернути вкрадену у громади та музею будівлю. І ми це зробимо, - запевнила керівник ХОДА. - Необхідні перемовини та юридичні процеси - вже на завершальній стадії, є повне порозуміння з боку банківської установи. Зараз можу з упевненістю сказати - унікальний музейний комплекс буде повернено громаді, і він продовжуватиме збирати численну кількість відвідувачів!».

За інформацією Юлії Світличної, для остаточного вирішення правових питань знадобиться ще 1 – 1,5 місяці. «Після чого запросимо усіх мешканців Слобожанщини на свято до Пархомівки», - відзначила голова облдержадміністрації.

Нагадаємо, будівлю унікального сільського музею, який містить у колекції світові шедеври, в 2011 році було передано в заставу банку. Повернути музей громаді Юлія Світлична пообіцяла під час робочої поїздки на Краснокутчину в травні 2017 року.

Андрій Шевченко поділиться секретами з харківськими вболівальниками

Довідка

Художній музей у Пархомівці заснував учитель історії сільської школи Афанасій Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався лише в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик» і загорілися ідеєю створення художнього музею. З проханням допомогти відкрити такий заклад зверталися до багатьох художників. Першими відгукнулися майстри з Харкова. У 1955 році вони подарували музею 50 своїх робіт, і саме цей рік прийнято вважати датою створення музею. Пізніше колекція музею суттєво збільшилася. На сьогодні вона налічує понад 7 тисяч експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнецова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердинанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Їжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова. З 1987 року заклад у Пархомівці є автономним відділом Харківського художнього музею.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта