Печенізьке поле увійшло в історію кашею-рекордсменкою, флайбордистами та найчисленнішою публікою

17.09.2013 11:57 Культура
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Калейдоскоп народних промислів і талантів, легендарне «Караоке на фестивалі»

 і «Половецькі танці», виступи «Гайдамаків», «Бумбокса» та Ірини Білик, найбільша у світі порція вівсянки та видовищне шоу флайбордистів.

Етнофестиваль «Печенізьке поле» удванадцяте зібрав поціновувачів слобожанських традицій і здивував своїми рекордами – на землі й на воді.

Від «Народних усмішок» до «Музичної застави»

Цього року на мальовничому березі Печенізького водосховища XII етнофестиваль «Печенізьке поле – 2013» було чутно за декілька кілометрів: навколо лунала українська музика та долітав апетитний запах шашликів. Глядачам не доводилося сумувати із самого ранку: можна було відвідати майстер-класи, почути виступи найкращих фольклорних колективів регіону, сфотографуватися на тлі декорацій у стилі українського села, а також забрати із собою унікальні сувеніри.

На майданчику «Народні усмішки» автори й виконавці народних гумористичних творів змагаються у вмінні розсмішити публіку, а інтерактив для глядачів «Посміхнися, майстер» проводить народний артист України Богдан Бенюк.


На «Музичній заставі» при великому скупченні глядачів і вболівальників відбувається запис програми «Караоке на фестивалі» з відомим ведучим Ігорем Кондратюком. Від охочих заспівати немає відбою, адже переможцю обіцяють солідний приз – автомобіль Skoda. Ефір програми відбудеться 22 вересня на каналі СТБ.


Поринути у світ слобожанських культурних традицій приїхали близько 100 тис. зацікавлених з усієї області. Така популярність свідчить про те, що етнофестиваль перетворився на всенародного улюбленця, і люди сприймають його як частинку Слобожанщини, упевнений голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін.
– Завдяки вам усім XII етнофестиваль «Печенізьке поле» по праву вважається найпотужнішим, найцікавішим і найкласнішим, – звернувся до гостей фестивалю губернатор. – На цій сцені виступатиме дуже багато талановитих і хороших виконавців. Я впевнений, що подальші фестивалі «Печенізьке поле» набиратимуть обертів, даруватимуть нам більше емоцій, більше вражень і доброго настрою.

В урочистому відкритті ХІ  етнофестивалю «Печенізьке поле» також взяли участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов і перший заступник голови обласної ради Олена Олешко. На думку голови обласної ради, важливим здобутком фестивалю є передавання і збереження народних традицій із покоління в покоління.

– Дуже приємно, що вкотре цей фестиваль зібрав професійних артистів і аматорів народної творчості, виконавців і глядачів різного віку, наших земляків і гостей Харківщини. Сьогодні ми маємо слушну нагоду поринути у чудовий світ музики й танцю разом з найкращими художніми колективами Харківщини, доторкнутися до прекрасного, на власні очі побачити народні промисли, які наші предки розвивали протягом століть, – наголосив Сергій Чернов.

Найбільша у світі вівсянка

Організатори фестивалю замахнулись на український і навіть світовий рекорд. Приготування найбільшої у світі кількості вівсяної каші розпочалось о десятій ранку. Гігантський чавунний казан вражав розмірами: загальний об’єм 3700 літрів, вага – 3300 кілограмів. Кашу здобрили вершками і ягодами, і до другої дня аж 2200 літрів корисного десерту були готові. Харківське досягнення в категорії «Кулінарія, розміри» зафіксував представник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчебій.

– Заявку до Книги рекордів Гіннесса буде відправлено найближчим часом, і ми сподіваємося, що вони теж підтвердять це досягнення, – зазначив Ігор Підчебій.
Після цього волонтери почали пригощати гостей фестивалю солодкою кашею, всього вийшло 12 тисяч порцій.


Кашовари, крім схвальних відгуків, отримали Диплом Книги рекордів України і Книги рекордів Гіннесса. Не залишились без нагород і переможці конкурсів народної творчості. У конкурсі на найкращу композицію з природного матеріалу «Веселка Слобожанських казок» нагороджено Нововодолазький район за композицію «Котилась торба». Представник цього ж району Станіслав Чандер став володарем гран-прі Обласного конкурсу «Шельменко вітає!», підсумки якого також підбивали на «Печенізькому полі».

Водна феєрія

В етнофестивалі традиційно взяли участь колективи народної самодіяльності з різних куточків України. Сучасного драйву до народних гулянь додали гурти «Гайдамаки», «Бумбокс» і народна артистка України Ірина Білик, якій публіка радо підспівувала.

Найвидовищнішою подією фестивалю стало супер-шоу на воді російської команди флайбордистів. Дев’ятиметрові зльоти спортсменів над водою та неймовірні трюки викликали велике захоплення публіки, та й самі артисти отримали величезне задоволення.


– Це було незабутньо, на нас дивились стільки людей, і ми бачили, що вони були у захваті. Ми відчували себе на небесах, – відразу після виступу ділиться враженнями учасник шоу-групи «Флайборд» Матвій Толкачов.

Події на Печенізькому водосховищі ще довго пам’ятатимуть гості фестивалю, а організатори вже підбили підсумки та запрошують на наступний фестиваль.
– На наш район припадає немало роботи, особливо з підготовки території, – сказав голова Печенізької райдержадміністрації Олександр Гусаров. – Ми докладаємо зусиль, щоб кожного року етнофестиваль «Печенізьке поле» вигравав новими барвами, люди отримали незабутні враження, щоб усім було зручно й весело.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №111 від 17.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта