Скільки "моржів" пірнуть в ополонки Харківщини. Інформація по районах

18.01.2013 09:06 Культура
http://www.ural.aif.ru http://www.ural.aif.ru
Третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу – Хрещення Господнє щиро шанується у всіх районах Харківської області.

Усюди проходитимуть богослужіння. Найбільш відважні мешканці регіону цього дня пірнуть у крижану ополонку.

У Барвінківському районі свято завжди згуртовує велику кількість мешканців. Як повідомила завідувачка художнім відділом Барвінківського районного будинку культури Надія Давидченко, святкування розпочнеться ранковим богослужінням в Успенському храмі, після чого учасники церковного хору на чолі з настоятелем Миколою Сакідоном хресною ходою прийдуть на Івашинівську водойму.

Церемонія освячення води розпочнеться о 12.00. До свята також долучаться учасники клубу «Надвечір’я» районного будинку культури, які разом із церковним хором виконають церковні та обрядові пісні. Зазвичай, бажаючих пірнути в ополонку і очиститись духовно в Барвінковому набирається близько 30 чоловік, а глядачів – до 200.

У Краснокутському районі на святковому богослужінні у храмі, а також під час освячення води виступить дитячий хор музичної школи. За словами завідувачки сектора культури Краснокутської райдержадміністрації Тамари Андрійчук, традиційне освячення води відбуватиметься на річці Мерло. Церемонію проведе благочинний Краснокутского округу ієрей Микола Чебір. Організатори очікують велику кількість народу з Краснокутська та інших населених пунктів.

– Краснокутський район завжди бореться за здоровий спосіб життя, тому зануритися у святу воду в ополонці зазвичай приходять до 30 чоловік, – наголошує Тамара Михайлівна.

Привітати мешканців району зі святом прийдуть і представники місцевої влади.
У Печенізькому районі Водохреща розпочнеться з богослужіння у Свято-Преображенському храмі. Освячення води у кожному селі відбуватиметься у різний час.

Перше богослужіння настоятель храму протоієрей Іоанн розпочне 18 січня о 14.00, а воду святитимуть о 16.00. Уже на Водохреща служба в Печенігах розпочнеться о 4.00 ранку, а освячення води в храмі відбудеться о 6.30. Потім священик відвідає села Кицівка, П’ятницьке, Мартове, Артемівка, Борщова, Новий Бурлук і Новокомсомольське. Зазвичай люди приносять також кошики з їжею, щоб її посвятити.

Після богослужіння мешканці традиційно підуть до водойм у своїх населених пунктах. Як розповіла начальник відділу культури і туризму Печенізької райдержадміністрації Лариса Данильченко, зазвичай до річок ходить молодь, але здебільшого не для того, щоб пірнути, а подивитися на сміливців. Як показує досвід, зайти у крижану воду наважуються всього кілька чоловік. Лариса Данильченко розповіла, що в Печенігах теорію про цілющість водохрещенської води піддали сумніву. Так, минулорічним моржам здоров’я не додалося – навпаки, після пірнання захворів начальник відділу у справах молоді та спорту Олег Кучеренко.

У Коломацькому районі святити воду теж почнуть 18 січня у Свято-Воскресенському храмі. А наступного дня після ранкового освячення, що розпочнеться о 8.00, люди організовано разом ітимуть на водоймище, що в центрі селища. У льоду буде вирізано хрест, і священик освятить воду. За словами заступника голови райдержадміністрації Наталії Андрійченко, щороку знаходяться охочі скупатися в ополонці.

– У нас район невеликий, але чоловік сто щороку купаються, – каже Наталія Вікторівна. Свято в районі шанують. Багато людей з'їжджаються до Коломака, аби потрапити цього дня у храм.

У Харкові 19 січня освячення води відбуватиметься у семи місцях, а розпочнеться о 9.00 біля джерела у Саржиному Яру. Тут освячення проводитиме архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.

Інна ПИРЛИК, Тамара КІЧ, матеріал з газети "Слобідський край" №8 від 17.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта