Як Біляївська та Олексіївська громади приймають переселенців

18.03.2022 07:59 Новини
Фото: Facebook Олексіівська ТГ Фото: Facebook Олексіівська ТГ
Біляївський сільський голова Олександр Різник та Олексіївський сільський голова Анатолій Страхов розповідають про ситуацію в громадах та звертаються до переселенців.

З початку війни минуло вже понад три тижні, тому громади Харківської області усіма силами намагаються надати допомогу тим, хто її потребує.

У своєму нещодавньому зверненні очільник Біляївської територіальної громади Олександр Різник звертається до всіх біженців. А особливо до тих, які просять сховати їх дорогі автомобілі та намагаються вирішити всі питання за допомогою своїх посвідчень. На думку Різника, подібна поведінка не прийнятна в умовах війни.

Голова громади закликає всіх чоловіків, кому немає 60 років, ставати на облік у військкоматі та всіх, хто приїхав, реєструватися. Він розповів, що мешканці громади допомагають біженцям як можуть: «Бабусі та дідусі несуть по тисячі гривень, щоб допомогти. Вони несуть картоплю, несуть консервацію. Ми також купуємо, що можемо». Очільник громади закликав тих, хто приїхав, з розумінням ставитися до цього.

У сусідній Олексіївській ТГ ситуація стабільна. За словами очільника громади Анатолія Страхова, майже все працює в штатному режимі. Загалом ситуація напружена, але контрольована.

Як повідомляє ТРК «Надія», на території Олексіївської територіальної громади знаходиться приблизно 3 тисячі біженців, але голова зазначає, що жителі громади бояться проводити реєстрацію вимушено переселених осіб.

«Це потрібно для того, щоб ми розуміли кількість людей, які опинились у нас на території, та для того, щоб надавати їм допомогу. І чим скоріше люди проведуть реєстрацію, тим ефективніше ми зможемо надавати адресну допомогу. Вона може бути різна: одні потребують продукти харчування, інші – ліки. Нам потрібно знати, кому і чим ми зможемо допомогти», – підкреслює Анатолій Страхов.

Він також зазначив, що ситуація з продуктами харчування стабільна. Підприємці забезпечують громаду всіма необхідними продуктами: зокрема, хлібом, крупами, маслом тощо. У селах, де немає стаціонарної торгівлі, три рази на тиждень здійснюється виїзна торгівля.

«Стосовно ліків ситуація більш напружена. Дякуючи нашим партнерам з Ужгорода, ми нещодавно привезли їх. Основна маса цієї гуманітарної допомоги – це знеболювальні та перев’язувальні матеріали. Вони найближчим часом будуть роздані на наші ФАПи», – повідомив очільник Олексіївської ТГ.

Автор: Юлія Гнатченко