Борівська громада: окупанти погрожують «націоналізувати» землі місцевих фермерів

24.04.2022 17:00 Новини
Борівська громада Харківської області була окупована російськими загарбниками десять днів тому. Зараз у значній частині сіл немає електрики та газу. Відсутні також водопостачання, зв’язок та Інтернет, а російські вояки встановлюють свої порядки.

Як повідомляють у Борівській селищній раді, на території громади бойові дії наразі не ведуться, але близько чутно вибухи і звуки обстрілів. На Борівщині продовжує перебувати значна кількість російських військових та ворожої техніки. Найбільше її зосереджено у населених пунктах Підвисочанського, Першотравневого, Ізюмського, Чернещинського, Піско-Радьківського та частини Вищесолоненського старостинських округів.

Несанкціоноване «керівництво» громадою тимчасово здійснює «комендатура», яку очолює російський кадровий військовий. До складу «комендатури» входять також особи з числа місцевих колаборантів. Вони надають окупантам інформацію про місцевих жителів, їхню діяльність, статки та політичні погляди. Окупанти вибірково навідуються до помешкань деяких борівчан, де проводять обшуки та забирають певні речі, збирають інформацію про відсутніх. Місцевих підприємців спонукають до відновлення діяльності та співпраці з окупаційною владою.

Читайте також:  У Вовчанську медиків змушують надавати допомогу окупантам на передовій  

Також окупанти і колаборанти вирішили вести посівну кампанію і наполегливо рекомендують керівникам сільгосппідприємств виводити людей у поле та відновлювати весняно-польові роботи. При цьому ніхто не гарантує сільгосппрацівникам безпеки від замінувань та під час обстрілів. Те, що техніка розбита чи вкрадена, що палива немає, а посівних матеріалів та добрив не вистачає, їх не обходить. Тим фермерам, хто не погоджується працювати за таких умов, один з місцевих колаборантів погрожує «націоналізувати» землі та передати їх у користування іншим.

Наразі окупанти дозволили пересування місцевих жителів між населеними пунктами громади, а також за її межі у напрямку Куп’янська і Сватового, але повністю контролюють цей процес на блокпостах. За попередньою інформацією, не пускають лише до села Піски-Радьківські.

Дехто з жителів сіл, у яких велися найзапекліші бої, попри небезпеку, ризикує повертатися у свої домівки з інших населених пунктів громади. Деякі будинки зруйновані, деякі пограбовані. Так, у селі Дружелюбівка на воротах та на дверях спустошених домоволодінь залишені написи: «Здєсь уже нічєго нєт».

Читайте також: У Борівській громаді окупанти створюють «міліцію» з-поміж місцевих

У Боровій та у більшості сіл громади працюють продуктові магазини; продукти возять зі Сватового та Куп’янська. Як і раніше, окупанти не дають дозволу на завезення української гуманітарної допомоги на територію громади та відмовляються надати "зелені коридори" для евакуації людей, водночас позиціонуючи себе перед мешканцями «освободітєлями» громади від «прєступной украінской власті» та поширюючи інші фейки.

Борівська селищна рада закликає за можливості попередити людей, які знаходяться в окупації, що треба намагатися уникати передачі своїх паспортних даних будь-кому з окупаційної влади незалежно від того, яку мету ті декларують. Ці персональні дані згодом можуть бути використані як для примусового вивезення в трудові і фільтраційні табори на територію днр, лнр, росії, так і для примусової мобілізації чоловіків або організації псевдореферендумів.

«Наші земляки, яким зараз вкрай складно, знаходяться в інформаційному вакуумі, тож застереження, які ви передасте рідним, можуть врятувати життя їм та сусідам, з якими вони поділяться інформацією», – йдеться у повідомленні Борівської селищної ради.

Раніше ми писали також, що окупанти мародерствують та складають «чорні списки» нелояльних на Борівщині 

Автор: Інна Можейко

Теги: