09.12.2020 16:14

Чим займаються регіональні депутати: Сан Санич вивчав повноваження Харківської обласної ради

Сан Санич Слободенко

Сан Санич Слободенко

«Днями я ходив у Центр надання соціальних послуг, і там люди в черзі жваво обговорювали новообраних депутатів до обласної ради. Народ переймався, чому досі не відбулася сесія обласної ради, вибори ж минули ще понад шість тижнів тому. «Деякі переможці відмовилися від мандатів, тож треба провести нові вибори», «Новообрані обласні депутати працюють над новими законами, щоб було, що на сесії приймати», «Та хай роблять, що хочуть, ми все одно нічого не змінимо», – ох, скільки версій було в Центрі. Наслухавшись, я вирішив розібратися, які ж повноваження мають депутати обласної ради та як жителі Харківщини можуть впливати на їх роботу»

Отже, перш за все нам із вами варто знати, що Харківська обласна рада складається зі 120 депутатів, які, згідно із законодавством, повинні стояти на варті інтересів своїх виборців.

Справді, деякі депутати, що перемогли на виборах, відмовилися від своїх мандатів у облраді (комусь паралельно вдалося перемогти й на виборах голови громади, і він обрав цю посаду, хтось обрав депутатський мандат іншої ради, де також балотувався). Однак ніяких перевиборів до Харківської обласної ради не буде! Принаймні зараз. Відповідно до законодавства, ТВК визначає обраним депутатом наступного за черговістю кандидата, що йде у списку відповідної партії.

Наразі обласна ТВК ухвалила заяви про реєстрацію всіх 120 депутатів та призначила першу сесію нового – VIII скликання Харківської облради на 11 грудня. Пленарне засідання першої сесії відкриває голова обласної територіальної виборчої комісії, вона інформує раду про підсумки виборів. А потім депутати розпочнуть свою роботу.

Так, друзі, мені спершу також здалося, що все це дуже складно зрозуміти. Тому по допомогу я звернувся до професіоналів із Харківського регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою» (ця організація надає консультативну допомогу громадам у розбудові місцевого самоврядування).

Оксана Черкас

Оксана Черкас

керівниця Харківського регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою»

«З моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості не більше п’яти осіб – представників партій, які набрали найбільшу кількість голосів на виборах. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання її голови. А потім уже голова веде пленарні засідання відповідно до вимог законодавства та Регламенту ради»

За що відповідає голова

Зазвичай голову обласної ради, його першого заступника та заступника депутати обирають уже на першій сесії й одразу визначаються з умовами їх роботи. Тільки голова та його заступники отримують зарплату, всі інші депутати обласної ради працюють на громадських засадах, тобто безкоштовно.

Закон «Про місцеве самоврядування України» надає чимало повноважень голові обл­ради, тож зазначу деякі з них. Саме голова скликає сесії ради, повідомляє депутатам і населенню час і місце їх проведення тощо. Також голова забезпечує підготовку питань, що вносяться на розгляд сесії, доводить рішення ради до виконавців та організує контроль за їх виконанням.

Окрім цього, головуючий вносить до ради пропозиції щодо утворення і обрання постійних комісій ради, а потім координує їх діяльність, дає доручення тощо.

Також саме голова призначає і звільняє керівників та інших працівників виконавчого апарату обласної ради. А ще він є розпорядником коштів, передбачених на утримання ради та її виконавчого апарату.

Важливий нюанс – саме голова забезпечує роботу з розгляду звернень жителів Харківської області та доступ до публічної інформації. Він, як і всі інші депутати, веде особистий прийом громадян.

А ще голова за рішенням ради може звернутися до суду, щоб визнати незаконними акти місцевих органів виконавчої влади чи підприємств, якщо вони обмежують права територіальних громад у сфері їх спільних інтересів.

Про всю свою роботу голова звітує перед радою не менше одного разу на рік.

До речі, якщо депутатам не сподобається, як працює голова, то вони можуть його звільнити. Однак, щоб це питання потрапило у порядок денний ради, його має підтримати не менше 40 депутатів, тобто третина Харківської облради. А щоб достроково звільнити голову з посади, потрібне бажання щонайменше двох третин – мають проголосувати мінімум 80 депутатів Харківської обласної ради.

Читайте також: Місцеві вибори – 2020: хто пройшов у Харківську обласну раду

На що впливає депутат

Чимало повноважень у депутатів обласної ради. Законів, звісно, вони не приймають (це можуть робити тільки нардепи), бо ухвалюють рішення, важливі для Харківщини.

Обласні депутати конт­ролюють використання коштів з обласного бюджету, сприяють розв’язанню проблем у сфері житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, розвитку молоді, проведення спортивних заходів тощо. На Харківщині діє близько 40 різноманітних обласних програм, майже на кожній сесії депутати вносять зміни до якоїсь із них.

Депутат має право порушувати перед правоохоронцями та іншими контролюючими органами питання, що зачіпають інтереси виборців, та вимагати їх вирішення. Наприклад, ваш роботодавець систематично не сплачує вам заробітну плату або поблизу улюбленого парку багатьох почалося якесь незаконне будівництво тощо – по допомогу ви можете звернутися до свого депутата. А він уже надсилає депутатське звернення або депутатський запит (він має більшу силу) у потрібні структури. До речі, депутатський запит має підтримати обласна рада і такі рішення приймаються на сесії.

Сан Санич Слободенко

Сан Санич Слободенко

«Також кожен депутат має право оголошувати на засіданнях ради звернення, заяви та пропозиції від громадян. Отже, друзі, так ми з вами можемо донести до обласної ради свої проблеми та мати шанс на їх розв’язання»

А ще депутат може вносити на розгляд ради та її органів проєкти рішень і поправки до них. Таким чином можна покращити благо­устрій населеного пункту, розчистити водойми, створити «зелені зони» для відпочинку громадян, профінансувати лікарні та вирішити безліч інших важливих питань.

Розглядаються на сесіях облради і земельні питання, і про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів обласного значення, а також про скасування такого дозволу. Були випадки, коли через активний спротив жителів громади обласна рада не давала підприємству дозвіл на використання природних ресурсів.

Пам’ятаєте, як деякі кандидати в депутати до місцевих рад перед виборами обіцяли підвищити пенсії та знизити тарифи на комуналку? Повірили? Маю вас розчарувати. Насправді на розмір пенсії обласні депутати жодним чином не впливають. А от на тарифи житлово-комунальних послуг впливати можуть, щоправда, тільки на ті, що надають обласні комунальні підприємства.

Щоб депутат ефективно працював, його виборці повинні постійно з ним бути на зв’язку. Не треба соромитися ходити на прийом до свого обранця. Відповідно до законодавства, депутат має вести прийом не рідше одного разу на місяць – розглядати пропозиції, звернення, заяви та скарги виборців, допомагати їх оперативно вирішити.

Іншими словами депутат збирає «питання» своїх виборців і направляє їх до відповідних органів влади, а потім контролює, як розв’язується проблема. Це логічно, оскільки депутат краще знає про роботу місцевої влади та про процедурні механізми, що мають бути включені. У кожного депутата може бути по кілька помічників-консультантів.

Читайте також: Хто такі голова громади і староста: розбираємося разом з Оленкою Слободенко

Як «звільнити» обранця

Та що ж робити, якщо депутат не чує свого виборця або часто прогулює засідання своєї комісії та сесії обласної ради? За законом, депутати, які пропускають більше 50 % сесій чи засідань комісій за рік каденції, можуть втратити свій мандат за народною ініціативою. Закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропуску засідань.

Також підставами для відкликання обласного депутата можуть бути й порушення з його боку Конституції і законів України (з цього приводу має бути судове рішення, яке набуло законної сили) або невиконання передвиборчої програми та обов’язків.

Однак «звільнити» обласного депутата за ініціативою народу можна не раніше ніж через рік після набуття ним повноважень. Ініціаторами відкликання мандата можуть виступити як політична партія, від якої його обрано, так і виборці відповідного виборчого округу.

Для початку треба провести збори виборців, до того ж ініціативна група має налічувати не менше 100 осіб, а ідею «звільнення» депутата повинні підтримати не менше 400 виборців.

Потім ця пропозиція передається в обласну ТВК у триденний термін після зборів. А голова тервиборчкому про одержання такого повідомлення інформує депутата та обласну раду.

Але, щоб депутата таки відкликали, за це має бути зібрано більше підписів, ніж за нього проголосувало виборців.

«ВиборЧе від Слободенків» - медійний проєкт, присвячений місцевим виборам. Він є продовженням проєкту «Слободенки йдуть на вибори», який був реалізований ГО «Слобідський край» у 2019 році. Його герої - тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Донька й онучка Оленка. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич) переїхав до родини з невеликого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну.Місцеві вибори, які відбулися 25 жовтня, пройшли в умовах нового законодавства та адміністративно-територіального устрою (нові райони та об’єднані громади). Тому ми знайомили вас, дорогі читачі, з новаціями Виборчого кодексу та інформаційно підготувати до свідомого вибору. А зараз ми продовжимо інформувати вас вже про нову владу, розстановку політсил у радах, повноваження і можливості голів та депутатів місцевих рад, особливості формування місцевих бюджетів та залучення інвестицій.
Читайте також