Чи на всіх чоловіків діє заборона виїзду за межі місця проживання – роз'яснення адвоката

05.07.2022 19:47 Новини
Фото: news.liga.net Фото: news.liga.net
Адвокат з Харківської області Роман Лихачов дав роз'яснення щодо повідомлення Генштабу ЗСУ про заборону виїзду за межі місця проживання. 

Сьогодні, 5 липня, на сторінці Генерального штабу ЗСУ з’явилося повідомлення, що на період воєнного часу забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«Шановні співгромадяни! Норма Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії суб’єкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у зв’язку зі службовою чи особистою необхідністю.

Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни.

Разом служимо і працюємо на Перемогу!».

Потім на сторінці Генштабу опублікували звернення Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного:

«Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані! Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося»

Ця новина викликала шквал критики, невдоволення і нерозуміння серед населення. «Слобідський край» звернувся до адвоката Чугуївської правозахисної групи Романа Лихачова для роз’яснення цієї ситуації.

– У нас люди не читають законодавства і починають розганяти відверту зраду. 

Так, Генштаб усе правильно написав, що згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» у воєнний час діє така заборона, втім вона стосується певних категорій громадян, а не взагалі всіх чоловіків, як пишуть численні ЗМІ. І ще один цікавий факт. Ця заборона діє не тільки для чоловіків, які підпадають під відповідні закони, а й для жінок, якщо вони перебуватимуть на військовому обліку, – розповідає Роман Лихачов.

Читайте також: Село у Харківській області через обстріли залишилося без світла

Він зазначає, що ця заборона стосується не всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, а лише трьох категорій громадян – призовників, резервістів та військовозобов’язаних:

  • Призовники – особи, приписані до призовних дільниць, тобто, коли особа приписана до призивної дільниці, вона стає призовником, а не автоматично, через те, що ти просто чоловік;
  • Резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період;
  • Військовозобов’язаний (п. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу») – особа, яка перебуває в запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Роман Лихачов підкреслює, що при порушенні призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, в тому числі заборони покидати місце проживання, вони будуть нести адміністративну відповідальність від 510 до 850 грн (ст. 210 КУпАП). Протоколи складаються уповноваженими особами військкоматів.

– Йдемо далі. У нас багато людей плутають місце проживання з місцем реєстрації. Стаття 29 Цивільного кодексу України визначає місце проживання фізичної особи. Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Не треба плутати з місцем реєстрації. Тобто особа може проживати де завгодно. Я не знаю, як цей момент контролюватиметься, оскільки місце проживання це взагалі житло, а не населений пункт. Тобто людина з житла не може виходити, не зрозуміло, – розмірковує адвокат.

Він каже, законодавство не встановлює, що на блокпостах можна не пропускати всіх чоловіків і обмежити їх проїзд.

– Якщо забороняють проїзд, то особа повинна отримати належно вмотивовану відмову, винесену відповідною посадовою особою, яка наділена таким правом, та має право оскаржити цю відмову, – сказав Роман Лихачов.  

Ввечері 5 липня представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ полковник Олександр Хлись в етері національного телемарафону розповів детальніше про цю заборону. Він сказав, що, якщо людина переміщується в межах області, то дозвіл у ТЦК та СП отримувати не потрібно. Втім, якщо людина виїжджає за межі регіону, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл. Також Олександр Хлись нагадав, що відповідні норми законодавства України діють давно та у зв'язку з поверненням великої кількості чоловіків до своїх домівок виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов'язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу.
Автор: Володимир Олександров