Цьогоріч на Харківщині планують засіяти понад 600 гектарів сільгоспугідь

13.05.2023 10:49 Новини
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Наразі у Харківській області сіють яру пшеницю, соняшник, кукурудзу, гречку та сою.

Аграрії Харківщини засіяли понад 230 тисяч гектарів полів. Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу Харківської ОВА.

Весняно-польові роботи ведуться в Лозівському, Красноградському та частинах Богодухівського, Харківського й Чугуївського районів області. Цього сезону планують засіяти 634 тисячі гектарів сільгоспугідь, що на 18% більше від площ 2022 року.

«У попередні роки до цього періоду весняно-польові роботи в нашому регіону були завершені. Але цьогоріч вплинули погодні умови, тому посівна зсунулась на 3 тижні від норми. Ситуація покращується, фермерські господарства нарощують темпи робіт. Незабаром вийдемо на заплановані обсяги», - зазначив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Зокрема, восени 2022 року аграрії регіону засіяли озимими культурами 213,8 тисячі гектарів.

«На посівах озимини тривало кущіння, в південній частині області відмічали появу нижнього вузла соломини. Висота рослин на кінець декади, при фазі «кущіння» становила від 21 до 29 см. Це добрий показник на нинішній період», - пояснив Євген Іванов.

У тому числі аграрії ведуть посівну на розмінованих територіях. Загалом розмінування територій для проведення польових робіт потребують понад 570 тисяч гектарів угідь. Нині піротехнічними підрозділами обстежено 864,1 га.

«Ще на початку лютневого вторгнення окупанти влучали по нашим угіддям. Ми тоді не мали змоги проводити будь-які роботи, адже йдеться про безпеку та здоров’я працівників. Згодом піротехніки ДСНС спільно з правоохоронцями обстежили територію, вилучили усі вибухонебезпечні предмети й ми можемо проводити роботи цього сезону. Треба підіймати економіку регіону, сплачувати працівникам зарплату та допомагати нашим захисникам», - розповів керівник одного з фермерських господарств у Харківському районі Дмитро Третяк.

Для проведення весняної посівної на Харківщині надає допомогу держава та міжнародні партнери. Зокрема, Уряд Японії передав насіння кукурудзи та соняшника. Його отримали 455 найбільш вразливих фермерських господарств регіону. Також міжнародні партнери передавали високоякісні добрива.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) цьогоріч передала гуманітарне насіння ячменю, гороху, кукурудзи та соняшника. Його отримали 316 господарств Харківщини. Організація продовжуватиме надавати насіннєвий матеріал і надалі.

Раніше ми розповідали, як проходить друга воєнна посівна у Зачепилівській громаді.

Для розмінування сільгоспугідь Харківської області потрібно щонайменше сім одиниць важкої техніки, яка здатна працювати на сільгоспугіддях.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко