Десятки зруйнованих шкіл на Харківщині доведеться відбудовувати «з нуля»

18.10.2022 13:23 Новини
У Харківській області внаслідок обстрілів окупантів більшою чи меншою мірою зазнали руйнувань близько 30 % закладів освіти.

Про це повідомив директор Департаменту науки і освіти ХОВА Олексій Литвинов.

– До війни в нас було загалом 1667 закладів освіти в області. Серед них зараз 530 об’єктів зруйновано або пошкоджено. Вщент зруйновано 34, пошкоджено – 496, – сказав він.

За його словами, із 715 шкіл зруйновано 22, пошкоджено 218. З 728 дитячих садків пошкоджено 182, зруйновано 4. Також від обстрілів постраждали 23 виші з 24.

Ще Олексій Литвинов повідомив щодо планів відновлення закладів освіти.

 – Плани відновлення є. Є певні орієнтири, як це повинно бути зроблено. Розроблена і впроваджується державна програма, активно адміністрація залучає іноземних наших партнерів, різні гуманітарні організації, які надають допомогу. Але в першу чергу це пов’язане з фактором безпеки, тому що жодне відновлення не можна розпочинати, коли постійні йдуть обстріли, – сказав він.

Для того, аби після перемоги і початку освітнього процесу офлайн діти могли сісти за парти, школи самостійно залучають гуманітарну допомогу для ремонту будівель. Але ті навчальні заклади, які зруйновані вщент, доведеться відбудовувати «з нуля».

Нагадаємо, у Харкові станом на кінець вересня було зруйновано або пошкоджено 30 музеїв та 53 медзаклади.

Автор: Галина Гришко