Масований обстріл України: що відомо станом на 20:00

05.12.2022 20:01 Новини
Фото: Генеральний Штаб ЗСУ Фото: Генеральний Штаб ЗСУ
5 грудня російські окупанти здійснили масований ракетний обстріл по всій території України. Попередньо, 60 з більш ніж 70 ракет було збито силами і засобами ППО.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Генеральний штаб ЗСУ та РБК-Україна.

Загалом протягом дня росіяни випустили понад 70 ракет. Попередньо, 38 крилатих ракет Х-101/Х-555 запустили стратегічні бомбардувальники Ту-95мс з району Каспійського моря та волгодонська ростовської області. Ще 22 ракети типу «Калібр» було запущено з кораблів Чорноморського флоту. Крім того, з акваторії Чорного моря Україну атакували дальні бомбардувальники Ту-22м3 трьома крилатими ракетами Х-22, а також винищувачі Су-35 шістьма керованими авіаційними ракетами Х-59 і однією Х-31П.

Для того щоб відбити атаки, з нашої сторони було залучено зенітні ракетні підрозділи, авіацію, мобільні вогневі групи Повітряних сил ЗСУ та інші складові Сил оборони. Загалом удалося збити більше 60 ракет.

Читайте також: Поліція показала наслідки ранкового обстрілу міста Куп’янськ

Але, незважаючи на плідну роботу Сил оборони, у трьох областях України сталися влучання по енергетичних об'єктах. Було пошкоджено енергооб'єкти в Київській, Вінницькій та Одеській областях.

Як повідомили в «Укренерго», через завдані пошкодження частина електростанцій не зможе певний час працювати на повну потужність. У поєднанні з посиленням морозів у найближчу добу це зумовить загальне збільшення дефіциту електроенергії в системі. Крім того, для збереження балансу між виробництвом та споживанням електроенергії в усіх областях України буде запроваджено режим аварійних відключень. Першочергово електроенергія буде подаватись на об’єкти критичної інфраструктури, такі як: лікарні, водоканали, котельні. 

Трохи згодом Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому подякував силам ППО та зазначив, що робота з відновлення вже триває.

«Хочу подякувати силам ППО, нашим енергетикам і нашому народу. ППО – більшість ракет збили, енергетики вже почали відновлювати світло, наш народ ніколи не здається», – сказав Президент.

Щодо постраждалих та загиблих. Голова Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що в результаті удару по селу Новософіївка двоє людей загинули та ще троє отримали поранення. Серед постраждалих була маленька дитина.

Ще одну людину було госпіталізовано в Одеській області. Про це розповів заступник керівника офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Нещодавно ми писали про те, як живе нескорений Ізюм після деокупації, а також як аеророзвідка та мінометники нищать ворога на Харківщині.

Автор: Юлія Гнатченко