В Україні зафіксували 64 температурні рекорди на початку року

03.01.2023 15:37 Новини
1 січня в Україні було встановлено 64 метеорологічні рекорди, на багатьох метеостанціях фіксували температуру в межах від +10° до +20°. Синоптики кажуть, що такий теплий січень уперше за 100-150 років.

Погода, яка спостерігалася на території України в перші дні 2023 року, характерна для середини весни та літа. Синоптик Харківського центру з гідрометеорології Ігор Кібальчич пояснив кореспондентці медіа «Слобідський край», які фактори вплинули на погоду та розказав, коли в країну повернеться зима.  

– Тепла погода пов'язана з активним виносом повітря африканського походження. Тобто на висотах у нас спостерігається висотний гребінь, це з точки зору синоптичних процесів. Завдяки цьому гребню у нас циркуляція на всій території Європи не характерна для січня. Такі процеси, які відбуваються зараз, вони більш характерні для середини весни та влітку, коли в нас з Африканського континенту повітря безперешкодно надходить до Європи, – пояснює синоптик Харківського ЦГМ.

За словами Ігоря Кібальчича, така ситуація в січні склалася вперше за останні 100-150 років. Метеорологічні рекорди наразі фіксуються, починаючи з Іспанії й закінчуючи країнами Балтії.

– Це все відбулося при поєднанні декількох факторів. По-перше, поле підвищеного тиску – на його фоні у нас спостерігалась малохмарна погода, було багато сонця. По-друге, відсутність снігового покриву. Адже коли є сніговий покрив, то частина тепла витрачається на його танення. По-третє, підвищення тиску – циклонічна діяльність була відсутня. А взимку, якщо вона відсутня, то є денний прогрів повітря. Ці фактори наклалися один на один,  і ми отримали такий сплеск тепла, – зазначає Ігор Кібальчич.

Синоптик каже, що в Україні найбільш тепло було у західних та південних областях. Так, на Івано-Франківщині температура повітря сягнула 20 градусів тепла, в Одеській області спостерігалося до 18 градусів тепла. 

– Але національний рекорд для січня все-таки встояв. Він був установлений у 2010 році у Криму, селі Поштове. Там було +20,7 градуса, це максимальна температура в Україні у січні, – зазначив фахівець.

Утім, вже скоро в Україну повернеться зимова погода. За словами Ігоря Кібальчича, зміни у повітрі відчуються вже з 5-6 січня.

– Зміниться атмосферна циркуляція, будемо спостерігати циклонічну діяльність – тобто з Атлантики та з боку Скандинавського півострова до нас будуть надходити циклони. А в тилову частину цих циклонів буде заходити повітря арктичного походження. Уже 7-8 січня в нас уже очікується значне зниження температури повітря, починаючи з північних та східних областей, і поступово похолодання розповсюдиться на більшу територію України, – зазначив Ігор Кібальчич.

Так 7-8 січня температура по всій Україні почне суттєво знижуватися. Уночі до 10-15 градусів морозу. Починаючи з 9-10 січня, можливе і ще більше падіння температури повітря. Вдень також спостерігатиметься морозна погода.

На Харківщині 4 січня очікується хмарна погода з проясненнями. Без істотних опадів, вітер північно-західний, 7 - 12 м/с, удень місцями пориви 15 - 20 м/с. Температура повітря: вночі 0 - 5° тепла, вдень 2 - 7° тепла.

5 січня очікуються дощ та мокрий сніг. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер південно-західний, 7 - 12 м/с, удень місцями пориви 15 - 20 м/с. Температура повітря: вночі 0 - 5° морозу, вдень 0 - 5° тепла.

Схожа погода спостерігатиметься і 6 січня. А ось 7 і 8 січня на Харківщині вже суттєво похолоднішає: вночі стовпчики термометрів можуть опуститися до 15 ° морозу, вдень – до 12 ° морозу.

Раніше ми писали, в яких районах Харківської області найбільше хворіють на грип та про те, що в деокупованих громадах Харківщини відновили вакцинацію проти коронавірусної хвороби . Нагадаємо, по всій території України й надалі зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах інфраструктури.

Усі новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану