Степанич

Степанич

Вихідними я зустрівся зі своїми товаришами зіграти партію в доміно. Протягом гри ми багато говорили про минулі вибори. Зокрема, про те, хто став головою в 56 громадах нашої області. Ми так жваво обговорювали цю тему, що справа навіть дійшла до суперечок, бо в кожного з нас були свої дані. Мені захотілося дізнатися достовірну інформацію, аби під час нашої наступної зустрічі поставити «всі крапки над і» у цій дискусії. Тому я у вільний час, благо, його в мене на пенсії вдосталь, з головою занурився у сайт Центральної виборчої комісії. І от, що я з’ясував.

Хто керуватиме місцевими радами

Після місцевих виборів – 2020 у нас на Харківщині замість міських, селищних і сільських рад утворилося 56 об’єднаних територіальних громад у сімох районах регіону. Коли вивчав результати виборів голів кожної з цих громад, знайшов кілька цікавинок, з якими мені кортить познайомити і вас.

Тож обрані голови представлені шістьома політичними партіями – «СЛУГА НАРОДУ», «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!», «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!», «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ», «ЗА МАЙБУТНЄ» та Всеукраїнське об’єднання «БАТЬКІВЩИНА».

Найбільше представництво серед нових керівників матиме «СЛУГА НАРОДУ». Практично в третині громад області, а саме в 18, керуватимуть представники від цієї політсили.

У створених 56 ОТГ на своїх місцях залишилися 32 керівники (57 %). З 17 міських голів люди переобрали 11 (65 %). Селищними радами області продовжать керувати 14 теперішніх очільників. Схожа картина і серед сільських рад, там переобрано сім чинних голів (54 %).

Із 56 громад у дев’яти головами рад стали жінки. До цього в області було 24 ОТГ і тільки однією керувала жінка – Віолета Боровська, яка очолювала Наталинську ОТГ. До слова, вона не змогла переобратися на наступний термін.

Коли я знайомився з результатами цих виборів, мені в очі кинувся ще один цікавий факт. Наймолодшим головою ОТГ на Харківщині буде чинний голова Чистоводівської сільради Нерсес Нерсисян. Йому – 25 років, і тепер він керуватиме Куньєвською громадою в Ізюмському районі. А найстаршим керівником громади став переобраний Безлюдівський селищний голова, 68-річний Микола Кузьмінов.

Тепер пропоную ближче познайомитися з усіма 56 головами ОТГ.

Богодухівський район

У Богодухівському районі після місцевих виборів – 2020 буде дві міські та три селищні ОТГ. На посади голів цих рад пройшли представники тільки двох партій – «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!» та «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!».

Двоє претендентів з трьох, які виграли вибори на Богодухівщині від «БЛОКУ СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!», залишилися на своєму місці. Переобралися на наступний термін голова Валківської міськради Валерій Скрипніченко та очільник Коломацької ОТГ Володимир Гуртовий.

А от у Золочівській селищній раді вибрали нового керівника Віктора Коваленка, який працював першим заступником голови Харківської облради.

Богодухівською міськрадою та Краснокутською селищною радою керуватимуть нові голови – представники від «БЛОКУ КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». Тож мером Богодухова обрали директора Харківської міської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з водних видів спорту Яни Клочкової Володимира Бєлого, який раніше очолював Богодухівську РДА. Краснокутську селищну раду тепер очолюватиме чинна голова Козіївської сільської ради Ірина Карабут – одна з трьох жінок, які боролися за крісло голови ОТГ.

Найстаршими головами громад у цьому районі є Володимир Бєлий та Ірина Карабут, які наступного року відзначать 60-річний ювілей. А наймолодшим головою на Богодухівщині буде 54-річний Володимир Гуртовий.

Ізюмський район

В Ізюмському районі буде вісім міських, селищних та сільських громад. Сімом із восьми чинних голів удалося переобратися на наступний термін.

Голови усіх рад на Ізюмщині представлені трьома партіями. Три кандидати пройшли від політсили «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»: Іван Столбовий залишиться мером Балаклії, Олександр Тертишний продовжить керувати Борівською селищною радою, а Анатолій Наздрачов – Донецькою.

Ще три голови громад обралися від партії «СЛУГА НАРОДУ»: на наступний термін біля керма Ізюмської міськради залишиться Валерій Марченко; свою посаду вдалося зберегти і чинному голові Оскільської ОТГ Геннадію Загоруйку; а єдиним новим головою в Ізюмському районі став очільник Чистоводівської сільради Нерсес Нерсисян, який тепер керуватиме Куньєвською громадою. Так-так, це він наймолодший голова в Харківській області. До речі, а найстарший очільник ради в цьому районі – 62-річний Олександр Тертишний.

Від партії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!» вибори на посаду голови Барвінківської міськради виграв чинний мер Олександр Бало. Савинською селищною радою продовжить керувати теперішній очільник цієї громади Юрій Матвієнко, який ішов на вибори як самовисуванець.

Ізюмський – один з двох районів на Харківщині, де серед голів міських, селищних і сільських рад немає жодної жінки.

Красноградський район

У Красноградському районі обирали голів шести громад. Найбільше кандидатів на місця керівників пройшли від партії «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». Тож очолювати Красноградську міську раду буде чинна очільниця Піщанської сільської ради 52-річна Світлана Кривенко. Вона буде найстаршою керівницею серед голів рад на Красноградщині. До речі, вона є одною з двох жінок, які виграли мерські перегони у Харківській області.

Ще одна жінка, яка перемогла на виборах у Красноградському районі від «БЛОКУ КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!», – це головний спеціаліст загального відділу виконавчого апарату Красноградської райради Олена Третяк. Вона керуватиме Наталинською ОТГ.

Від цієї ж партії зумів переобратися на наступний термін голова Старовірівської сільради Микола Біндус. Цікаво, що тільки йому з голів шести рад Красноградщини вдалося залишитися на своєму місці.

Представники політсили «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!» стали головами у двох селищних радах. Олена Петренко очолюватиме Зачепилівську селищну раду, до виборів тимчасово не працювала.

Безробітний від цієї ж партії виграв вибори на голову Кегичівської селищної ради – це 31-річний Антон Доценко, він буде наймолодшим керівником ОТГ Красноградського району.

У виборчих перегонах на місце голови Сахновщинської селищної ради переміг чинний очільник Дар-Надеждинської сільради Володимир Суєцький, який ішов самовисуванцем.

Куп’янський район

Після виборів у Куп’янському районі розпочнуть роботу вісім об’єднаних територіальних громад. Одразу в половині ОТГ перемогу здобули представники політсили «СЛУГА НАРОДУ». Цікаво, що в трьох із чотирьох рад, де переміг претендент від «СН», чинні голови залишилися на своєму місці. Отже, від цієї партії на наступний термін переобралися голова Кіндрашівської сільради Сергій Коньшин, очільник Курилівської сільради Микола Ситник, керівниця Петропавлівської сільради Ольга Козирєва. А ще одним представником «СН», який переміг на місцевих виборах, став голова Великобурлуцької РДА Василь Сорокін, він тепер очолюватиме Вільхуватську ОТГ.

Двома радами цього району керуватимуть кандидати від партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». Представник саме цієї політсили виграв мерські перегони у Куп’янську – це заступник Куп’янського міського голови Геннадій Мацегора. Він і Сергій Коньшин є наймолодшими керівниками рад цього району – їм обом по 32 роки. Найстаршою керівницею ОТГ на Куп’янщині буде 61-річна чинна голова Дворічанської райради Галина Турбаба, яка також ішла від «ОПЗЖ».

Єдиним представником від партії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!», який виграв вибори у Куп’янському районі, став Валерій Приходько, тимчасово не працював. До речі, він свого часу очолював Дворічанську та Шевченківську РДА.

Продовжить керувати Великобурлуцькою ОТГ чинний очільник селищної ради Віктор Терещенко, йшов на вибори самовисуванцем. Він став четвертим головою місцевої ради з восьми в районі, якому вдалося втриматися на своїй посаді.

Лозівський район

У Лозівському районі, як і в Ізюмському, серед обраних голів ОТГ немає представниць прекрасної половини людства. А четверо з п’яти обраних очільникіх залишилися на своїй посаді.

На виборах голів у п’ять громад Лозівщини перемогу здобули троє кандидатів-самовисуванців: Сергій Зеленський продовжить керувати Лозівською міськрадою; на наступний термін переобрали й очільника Олексіївської сільради Анатолія Страхова; а єдиним новим головою ради стане чинний керівник Роздольської сільради Олександр Різник, який надалі очолюватиме Біляївську ОТГ.

Микола Бакшеєв (політична партія Всеукраїнське об’єднання «БАТЬКІВЩИНА») залишився головою Первомайської міськради. До речі, він єдиний представник «БАТЬКІВЩИНИ», який виграв вибори на посаду голови.

А Геннадій Король (ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!») продовжить очолювати Близнюківську селищну раду.

До речі, серед голів місцевих рад Лозівщини наймолодшим керівником є 42-річний Микола Бакшеєв. А от найстарший – голова іншої міськради району 55-річний Сергій Зеленський.

Харківський район

Після зміни адміністративно-територіального устрою в Харківському районі буде п’ять міських, сім селищних та три сільські ради. Найбільше представництво серед голів цих ОТГ має «СЛУГА НАРОДУ». Одразу в дев’ятьох громадах керуватимуть представники цієї партії, а в сімох з них чинні очільники залишаться на своїх місцях. Тож Люботинською міською радою продовжить керувати Леонід Лазуренко, Мереф’янською міською радою – Веніамін Сітов, Південноміською радою – Олександр Брюханов, Малоданилівською селищною радою – Олександр Гололобов, Нововодолазькою селищною радою – Олександр Єсін, Пісочинською селищною радою – Олег Чернобай, Циркунівською сільрадою – Микола Сікаленко. Ще двоє представників від «СН» Олександр Шмиголь та Олексій Слабченко очолюватимуть Вільхівську та Липецьку сільські ради відповідно.

На посади голів пройшли четверо кандидатів від політсили «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». Три з цих чотирьох громад отримали нових очільників. Тож мером Дергачів став Козачолопанський селищний голова Вячеслав Задоренко, головою Височанської селищної ради обрали Бабаївського селищного голову Олександра Мороза, а Солоницівською селищною радою тепер керуватиме Вільшанський селищний голова Андрій Литвинов. А от голові Безлюдівської селищної ради Миколі Кузьмінову вдалося переобратися на наступний термін.

На посаді мера Харкова залишився чинний голова міськради Геннадій Кернес («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»).

Ще одну ОТГ на Харківщині очолюватиме єдина жінка, яка виграла вибори у Харківському районі. Це майстер відділу інспектування АТ «Харківгаз» Марія Черненко («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»). Вона керуватиме Роганською селищною радою.

Щодо віку новообраних голів, то наймолодший – 29-річний Олександр Гололобов, а найстарший серед голів громад у районі та всій Харківській області – 68-річний Микола Кузьмінов.

Чугуївський район

У Чугуївському районі, як і в Харківському, найбільше – троє – представників серед новообраних голів має політична партія «СЛУГА НАРОДУ». Двом з них вдалося залишитися на своїх посадах: голові Чугуївської міськради Галині Мінаєвій та Малинівському селищному голові Миколі Семер’янову. А ще один кандидат від «СН» – чинний голова Зміївської райдержадміністрації Павло Голодніков очолюватиме Зміївську міську раду.

На виборах голови у Чугуївському районі перемогли два самовисуванці, які переобралися на наступний термін. Едуард Коновалов продовжить керувати Старосалтівською ОТГ, а Віктор Соловйов – Чкаловською.

Від політичної партії «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» на посади голів пройшли два кандидати. Чинний голова Слобожанської селищної ради продовжить обіймати цю посаду, а Печенізькою селищною радою тепер керуватиме віцепрезидент ПАТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» Олександр Гусаров.

Змінилися голови і у Вовчанській міській та Новопокровській селищній радах. Новим мером Вовчанська обрали голову Вовчанської райради Анатолія Степанця («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»). А Новопокровську ОТГ очолюватиме директор Есхарівського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Олена Слабінська (Всеукраїнське об’єднання «БАТЬКІВЩИНА»).

Наймолодшим серед голів громад на Чугуївщині став 40-річний Олександр Гусаров, а найстаршим – 63-річний Анатолій Степанець.

«ВиборЧе від Слободенків» - медійний проєкт, присвячений місцевим виборам. Він є продовженням проєкту «Слободенки йдуть на вибори», який був реалізований ГО «Слобідський край» у 2019 році. Його герої - тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Донька й онучка Оленка. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич) переїхав до родини з невеликого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну.Місцеві вибори, які відбулися 25 жовтня, пройшли в умовах нового законодавства та адміністративно-територіального устрою (нові райони та об’єднані громади). Тому ми знайомили вас, дорогі читачі, з новаціями Виборчого кодексу та інформаційно підготувати до свідомого вибору. А зараз ми продовжуємо інформувати вас вже про нову владу, розстановку політсил у радах, повноваження і можливості голів та депутатів місцевих рад, особливості формування місцевих бюджетів та залучення інвестицій.
Автор: Савелій Мякушко
Читайте також