За чи проти об’єднання громад: у Краснокутському районі пройшли дебати

17.02.2018 10:00 Область Online
Фото: Марина Проценко Фото: Марина Проценко
16 лютого у Краснокутську відбулися дебати щодо того, навіщо громадам об’єднуватися.

Захід пройшов за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та за сприяння Краснокутської РДА та Центру розвитку місцевого самоврядування у Харківській області.

Як повідомили організатори, для дискусії цей район обрали не випадково, адже саме він — один із сімнадцяти в області, де не створено ще жодної ОТГ.
На дебати запросили більше ста осіб: сільських, селищних голів та жителів району, голів об'єднаних територіальних громад із інших областей та експертів, які обговорювали гострі та проблемні питанням, а також ділилися власним досвідом.

Так, голова Козіївської сільської ради Ірина Карабут, яка була на стороні противників об’єднання, зазначила, що перше питання, яке турбує жителів їхньої громади, — це подальша доля інфраструктури після створення ОТГ.
— На мою думку, коли громади об’єднуються, виграє та сільська, селищна чи міська рада, яка є центром. Тут функціонують школи, лікарні та садки. За перспективним планом, ми маємо ввійти у Краснокутську ОТГ (в межах району), тоді ж виникає питання, що буде із нашою соцсферою. На сьогоді у нас є дві школи, дитячий садок, ФАП та амбулаторія, — розповіла голова.

Натомість, її опонент — голова Кочубеївської ОТГ (Херсонська область) Іван Дудар зазначив, що основним бар’єром у створені громади є страх, який потрібно перебороти, та взяти на себе відповідальність, адже тільки від місцевого самоврядування буде залежати, що побудують у громаді.
— Громада буде займатися інфраструктурою і, як господар у своєму домі, саме ви будете вибирати для себе пріоритети. Після об’єднання відкриваються додаткові можливості використання державних коштів на інфраструктуру. Багато голів турбує те, що прийдеться закрити школи чи амбулаторію, і звичайно, робити це ніхто не хоче, але все залежатиме від вас, —  сказав Іван Дудар. 

За його словами, на момент об’єднання у Кочубеївській ОТГ було чотири школи і питання із оптимізацією вирішилося саме: одна зі шкіл була призупинена тоді, коли 1 вересня на уроки пішло п’ятеро дітей.
— Частина учнів перейшла до іншої школи, адже ми налагодили підвіз. Без агітацій та переконань, батьки вирішили просто перевести дітей у потужніший навчальний заклад, де освіта якісніша, — додав голова.

Детальніше про дебати щодо об'єдання в Краснокутському районі читайте у № 15 газети «Слобідський край» (від 22 лютого 2018).

Читайте також: Які об'єднані громади з'являться в області найближчим часом

Олександр Ушаков