Чому на Харківщині не вистачає підручників

25.01.2016 15:45 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
У Харківській області є кошти на придбання підручників для 4-х та 7-х класів, але використати їх місцеві освітяни не можуть: нема відповідного механізму співфінансування.

Не всі учні 4-х і 7-х класів Харківщини цього року отримали підручники. Близько 60% залишаються без потрібних посібників для навчання. Все через змінений порядок фінансування на видання, придбання, зберігання та доставку підручників і посібників.

У 2015 році фінансування забезпечення підручниками мало здійснюватися за рахунок місцевих та державного бюджетів у пропорції 50% на 50%. Харківська обласна рада наприкінці 2015 року рішенням від 17 грудня затвердила субвенцію державному бюджету у розмірі 2,5 млн грн. Після цього разом з коштами державного бюджету область отримала освітню субвенцію у розмірі 4 млн 423 тис. грн. Проте освоїти їх Харківщина не змогла, адже дія Постанови КМУ, що дозволяла області спрямувати ці кошти на видання підручників, закінчилася у 2015 році.

- У нас в місцевих бюджетах кошти є, вони частково виділені. Але Міністерство не змогло їх прийняти, бо завершився календарний бюджетний рік, - пояснює директор Департаменту освіти і науки ХОДА Анатолій Бабічев.

ГРИП ТА ГРВІ ПРОДОВЖУЮТЬ НАСТУП НА ХАРКІВЩИНІ


Харківська обласна рада звернулася до Кабінету Міністрів з проханням розробити порядок використання у 2016 році коштів освітньої субвенції, яка була профінансована у 2015 році. Також голова обласної ради Сергій Чернов звернувся до Уряду з проханням доручити профільним міністерствам вирішити питання забезпечення шкіл підручниками.

«Харківська обласна рада висловлює занепокоєння стосовно неналежного забезпечення підручниками і посібниками учнів 4-х та 7-х класів загальноосвітніх навчальних закладів через неможливість отримання консолідованої субвенції на вказану мету з обласного та державного бюджету до кінця 2015 року, зважаючи на відсутність механізму співфінансування з місцевих бюджетів», - зазначається у листі.

Як повідомив Анатолій Бабічев, наразі МОН забезпечило близько 80% своєї частини підручників (тобто всього близько 30% від загальної потреби). Ті книжки, які друкувались у харківських видавництвах, вже є у школах області, решта, які були надруковані у Тернопільській області, ще не довезені.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта