Як працює громада. Велика перемога маленької школи Харківщини

30.04.2015 09:37 Суспільство
фото надані героями публікації фото надані героями публікації
У Лозівській школі № 7 довели, що наполегливість і згуртованість обов’язково принесуть успіх.

Звичайна районна школа перемогла у всеукраїнському конкурсі, і вже у травні отримає новий спортивний майданчик.

Ідею витягли зі смітника

А почалося все з теки «Спам» у електронній скриньці та з цілеспрямованості шкільного секретаря, пише лозівський портал «InfoPort». Саме секретар школи Світлана Курінна одного дня, перевіряючи шкільну електронну скриньку, знайшла у папці «Спам» лист-запрошення на участь у конкурсі «Клич друзів – граймо разом» від благодійного фонду братів Кличків і фундації Coca-Cola. Мало того, що знайшла – повірила у можливість перемоги і переконала у цьому всю школу. Щоправда, не одразу й не усіх.

Заповнення заявки зайняло цілий день, але це було тільки першим кроком. Головне завдання полягало в тому, щоб привести на сайт конкурсу якомога більше людей. Саме за це учасникам давали основні бали. Часу було – місяць.

Ось тут пані Світлана і зіткнулась зі скепсисом. Довелося доводити колегам і дітям, що у цій роботі є сенс. Жінка усім пояснювала: секрет перемоги не в удачі, а у математичному розрахунку. Інженер за другою спеціальністю, вона підрахувала, скільки потрібно набрати балів, щоб потрапили у фінальну двадцятку, і щодня стежила, щоб школа не вилетіла з неї.

Цей контроль забирав багато часу і сил, багатьом школярам і знайомим Світлана Курінна сама допомагала реєструватися. Каже, годинами набирала імена і дані – і все заради школи.
– По-перше, ходили чутки, що нас хочуть закрити. По-друге, я повірила у шанс. Якщо розрахувати, якщо дотримуватися цієї філософії, якщо попрацювати, можна реально вийти переможцем, – каже задоволена секретар.

Кинули клич

Згодом на перемогу працювали уже сотні рук. Протягом місяця школа № 7 привела на сайт конкурсу 732 «друга» – це у півтора рази більше, ніж кількість дітей у школі. Робота була масштабною, кажуть у педколективі: учням роздавали пам’ятки з інструкцією, просили залучати батьків, через соцмережі закликали власних друзів і колишніх випускників – вони відгукнулися навіть з інших країн.

Попри перші сумніви, одинадцятикласники стали одними з найактивніших «збирачів друзів».



– У нас було трошки невпевненості, бо ми розуміли, що конкурс – у масштабах України, але вирішили: потрібно постаратися. Нашою головною мотивацією було те, що ми хотіли порадувати нашого директора, щоб він нами пишався. Також ми підтримуємо здоровий спосіб життя, і цей майданчик буде гарним місцем, де школярі можуть проводити свій час. Ми ж, на жаль, 11-й клас, і хотіли б залишити приємні спогади про себе, – кажуть випускниці Яна Метюшина і Аділа Джаліль.

І ось, нарешті

Увечері 15 квітня соцмережами прокотилося щасливе «Урррааа!»: організатори опублікували результати конкурсу – список переможців очолила Лозівська школа № 7, обійшовши понад дві тисячі шкіл з усієї України.

Не так важко було дочекатися дня Х, як чекати самої публікації. У директорській приймальні сайт конкурсу перевіряли щодесять хвилин, але щаслива звістка прийшла тільки надвечір. Першим її прочитав завгосп Олександр Кучеренко. Першим, каже, зателефонував директору школи Сергію Пасарару, який зараз несе службу в зоні АТО, керує танковою ротою на передовій. Завгосп докладно відзвітував: майданчик виграли, перемоги добивалися всією шкільною спільнотою. Директор зрадів надзвичайно – і за результат, і за згуртованість свого закладу.

Після звістки про перемогу у школі провели лінійку. На питання «хто брав участь, хто переміг?» піднявся ліс рук. Новий сучасний майданчик мають установити на території школи протягом місяця. Разом із тренажерами школа отримає каштанову алею і набір інвентарю. Новий майданчик – це не лише приємність директорові і зручність нинішнім учням, а й залучення нових дітей.

– Зараз у шкіл матеріальне становище злиденне, ми не маємо можливості своїм учням самі це зробити. А тут і тренажери спеціальні, і майданчики... Представники фонду обіцяють його привезти, встановити й урочисто відкрити, – радіє завуч і т. в. о. директора Галина Освянка.

Тим часом у міському відділі освіти говорять, що школа № 7 була єдиним з лозівських загальноосвітніх закладів, хто брав участь у цьому конкурсі.

– Ми і раніше націлювали всіх на те, що є такі проекти, гранти, які можна вигравати. У нас свого часу колегіум вигравав грант. Я думаю, коли побачили, що це можливо, школи самі захочуть брати участь у таких конкурсах, – говорить в. о. начальника відділу освіти Лозівської міськради Ксенія Кукузенко.

Поки ж майданчик не встановили, учні обмірковують, як уберегти його від вандалів. Серед крайніх заходів озвучується навіть перепусковий режим: вхід за учнівським квитком. Але старші сподіваються, що у місцевих на майданчик просто не підніметься рука – більшість із них брали участь у боротьбі за нього.

Поліна Ларіна, матеріал з газети "Слобідський край" №49 від 25.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта