Європейський експрес. Як потрапити на навчання за кордон

06.04.2016 08:43 Новини
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Український студент має безліч можливий для навчання в іноземних вишах. І для цього необов'язково мати гроші. Треба лишь добро володіті англійською, буті намагаються и знаті кілька «секретів».

Геть Із «зони комфорту»

Незнайома чужа країна, віснажліві лекції та семінари, цілодобові «вахти» у Бібліотеці, сотні книжок Іноземною мовою та жодних знайомого, з Яким можна поспілкуватіся, - примерно таким є життя українського студента в Перші Місяці навчання за кордоном. Альо ті щаслівчікі, Які здобули степень бакалавра або магістра в європейськіх вишах, кажуть, что Такі жертви немарні. Аджея з міжнароднім дипломом ви отрімуєте не только високий рівень освіти та якісні знання, а й спілкуєтеся з людьми у якіх різній менталітет, Бачите Нові країни, здобуваєте безліч бонусів для майбутньої кар'єри.

Саме страх перед новим и небажаним покидати звичних середовище мало не поставили хрест на мрії віпускніці програми Еразмус Мундус Юлії Гудошніков. Коли вона, студентка журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка, после піврічної Самостійної подготовки таки получила омріяного листа-запрошення, їхати за кордон Раптена «розхотілося».
- Мені Було так добре в Києві, что НЕ хотілося Нічого кідаті, позбавлять рідне місто. Альо друзі все ж Переконайся, и я поїхала, - розповідає дівчина.
Сьогодні український студент має безліч можливий отріматі степень бакалавра чи магістра або вести наукову діяльність у європейськіх странах. Для цього предусмотрена чісленні стіпендіальні програми, Які Повністю або частково покрівають витрати на навчання та проживання. Умовно їх можна поділіті на три групи. Є програми, Які фінансує Євросоюз: це Коледж Європи (College of Europe) та Еразмус + (Erasmus +). Є ЄВРОПЕЙСЬКІ програми, Які фінансують міжнародні донори та фонди - например, навчання в Центральноєвропейському Університеті в Будапешті (фінансує фонд Сороса). І, Нарешті, є національні програми стран ЄС, ознайомітіся з Якими можна на сайті http://ec.europa.eu.

Найпопулярніші програми стран - це DAAD (Німеччина), Campus France (Франція), Chevening (Британія) та інші. Кроме того, много українських вишів ма ють партнерські отношения з іноземними закладами та відправляють своих студентів на навчання за обміну.
Наша співрозмовниця Юлія Гудошніков попала на програму «Глобальні студії» від Erasmus Mundus, яка передбачало два роки навчання у двох странах (Лейпцизька університет Німеччини та Університет Роскільде в Данії), стіпендію 1000 євро на місяць и подвійний диплом магістра.
- Український студент у Німеччині має буті готуємо до того, що треба очень много читать, працювати над собою, и десь «схалтуріті" не Вийди, - розповідає дівчина. - Часом батько мені телефонував и казав: «Я не розумію, навіщо ти платиш за гуртожиток, если ти живеш у Бібліотеці».
Альо Згідно студентам-іноземцям удається побороти паніку, вібудуваті свой «тайм-менеджмент» и вікроїті годину на спілкування та відпочинок.

Єдність у різноманітті
После Прийняття Болонської декларації (1999 р.) Академічну структуру УНІВЕРСИТЕТІВ Италии, Франции, Німеччини, Данії та Испании Було реформовано. На сегодня до неї прієдналіся Вже 40 стран, у тому чіслі й Україна. Завдяк цьом в Европе сформувався єдиний освітній простір. Було уніфіковано систему наукових ступенів, приведено до загально стандарту відповідні документи. З'явилися кредити - Єдині залікові одиниці для ОЦІНКИ «трудомісткості» Студентської роботи. Усе це спріяє підвіщенню мобільності студентів. Смороду могут вільно обирати курси й вільно відвідуваті лекції та семінари, что не входять до їх програми. У Деяк странах ця система настолько Гнучка, что студенти даже зловжівають нею.
- У Данії деякі студенти розтягують процес навчання на тривалий час, - каже Юлія Гудошніков. - Например, вчитися студент на економіці, Пішов послухати курс мистецтва, а потім думає, «нащо мені все це - піду на соціологію». Я бачила 30-річніх студентів, Які НЕ могут Закінчити бакалаврат.

Незважаючі на уніфікованість освіти, шкірні європейська країна має свою спеціфіку навчання, а Кожний заклад практікує свою викладацького методику. Например, у тій самій Німеччині люблять слідуваті потужного науковим школам, студенти ведуть Індивідуальні дослідження під керівніцтвом наукового керівника з опорою на фундаментальні теоретичну підготовку. А від у Данії, у «хіппі-Університеті» Роскільде, моду діктують НЕ професори, а студенти. А ставка робиться на груповий роботу.
- Головні Відмінності європейської освіти від української в тому, що там нема такой централізації освіти, як в Україні, - розповідає Інший співрозмовнік, випускник коледжу Європи, Володимир Гошулей. - Нема такого явіща, коли Міністерство освіти «спускає» навчальні програми. Нема Зайве дисциплін: если ви юрист, вас не примушують вівчаті БЖД. Є Університетська автономія, є много харизматичних професорів. Ліберальнішій зв'язок между науковим керівніком и студентом. Можна дипломні дослідження обговорити за Кухлю пива. Це краща матеріальна база УНІВЕРСИТЕТІВ, Кращі гуртожитки, Кращі бібліотеки, более можливий для дозвілля.

Чужий среди своих
Водночас, для українських студентів у странах ЄС існують деякі бюрократічні Труднощі. Например, На Відміну Від других європейців, наші співвітчизники ма ють регулярно отрімуваті посвідку на проживання або продовжуваті візу. Кроме того, є і проблеми з працевлаштуванням. Например, українцям, даже з європейськім дипломом, поки що закрита робота в інстітуціях ЄС: Європарламенті, Єврокомісії, раді ЄС и т. Д. Даже до звічайної пріватної компании влаштуватіся буде непросто: роботодавець має ще довести різнім інспекціям и службам, что ваша кандидатура булу Краще, чем кандидатура жителя даної країни. Утім, ЦІ Труднощі подолати реально.
- У мене во время навчання в Данії подекуді Було по три-чотири роботи одночасно, потім залишилось две, - згадує Юлія Гудошніков. - Альо це робілося НЕ только для заробляння грошей, а й для Отримання досвіду. З таким портфоліо значний легше влаштуватіся на роботу после навчання.
До того ж, робота допомагає іноземцю краще інтегруватіся в нове середовище. Наші випускники радян НЕ обмежуватіся українцям у російсько- або україномовних спільнотах, а более спілкуватіся чи жити з віхідцямі з других стран та місцевімі мешканцям.
- Це цікавий досвід: прокідаєшся одного ранку в новій державі, спочатку НЕ знаєш даже, де тієї університет розташованій, - підсумовує Володимир Гошулей. - Ти Собі кідаєш виклик, віходіш з українського середовища и розумієш, что світ НЕ обертається вокруг України. Кроме того, розумієш, что в історії Вже були Такі проблеми, як в Україні, и є досвід їх вирішенню. Це Розширення горізонтів, Відкриття нового.

поради євроабітурієнту
Коли почінаті підготовку. Аплікаційній процес (прийом документів) почінається 15 січня и завершується 15 вересня. Если ви хочете вступитися на бакалаврську програму, то Варто готувати Вже напрікінці третього курсу навчання.
Из чего почату. З англійської мови. Більшість програм вімагають високого уровня знання цієї, іноді - ще однієї іноземної мови, та відповідніх сертифікатів TOEFL, IELTS ТОЩО. Щоб отріматі цею документ, треба Скласти іспит. Ваш результат має буті віщим за стандарт (если у Програмі предусмотрена 6,5 балу, краще Скласти на 8). Бажано НЕ вчитись мову на спеціальніх курсах, а займатіся ЦІМ самостійно. Для цього існує безліч онлайн-ресурсів.
Співбесіда. Ві маєте 15-20 хвилин на спілкування з професором або асистентом. Тут перевіряють Ваші фахові й мовні знання, мотівацію. Треба буті спокійнімі и готуємо до запитань. Останній день перед інтерв'ю краще НЕ готувати, а немного відпочіті.
«Правило п'яти аплікашок». Чи не бійтеся подаваті документи одночасно до різніх програм, УНІВЕРСИТЕТІВ и стран. Чим более, тім краще. Тут працює правило: если ви подаєте аплікації (анкети) у п'ять УНІВЕРСИТЕТІВ, прінаймні в один вас точно приймуть.

Необхідні документи:
Мотіваційній лист. У ньом ви маєте віявіті свое стратегічне та аналітичне мислення. Відповісті КОМІСІЇ и Собі на запитання: для чого вам цею досвід, что ВІН вам принесе, что ві можете дати цьом закладу, чого прагнеться ТОЩО. Ніколи НЕ пишіть, что їдете в Європу вівчіті мову. Лист має буті добро структурованім: вступ, обґрунтування, Висновки. Враховуються такоже точність и грамотність.
Резюме. У ньом ваших академічніх досягнені недостатньо. Потрібно, что ві робіте поза універсітетом: робота, громадська діяльність, волонтерство.
Дипломи, або універсітетські транскрипт, перекладені на англійську, де будут Ваші результати з навчальної програми. Ві маєте показати релевантність Вашої освіти обраній Програмі.
Рекомендаційні листи. Обов'язково один-два: від вашого академічного наставника І, бажано, роботодавця або людини, яка знає вас у професійній сфере. Дуже часто студенти Самі Собі пишуть рекомендаційній лист, но це небажано. Приймальний комісія часто «розколює» Цю хітрість.

Тамара Кіч, кореспондент

Автор: Администратор сайта