Чи заважає війна в Україні вступу до НАТО. Умови вступу

15.12.2014 12:47 Влада
Країна, яка хоче вступити в НАТО, має погодитися з умовами Вашингтонського договору.

Цей документ було підписано у 1949 році. Саме він регулює відносини держав – членів НАТО, їхні права та обов’язки в Альянсі.

Насамперед, згідно із цим документом, країни-члени зобов’язуються, як це визначено у Статуті ООН, вирішувати всі міжнародні суперечки мирними засобами та утримуватися від погроз застосовувати силу, аби не ставити під загрозу міжнародний мир та безпеку. Але у той же час члени НАТО приділяють значну увагу обороноздатності й мають певні зобов’язання щодо цього: розвивати власну та колективну обороноздатність. А якщо виникає загроза безпеці чи територіальній цілісності однієї з країн-членів, вони мають консультуватися щодо вирішення цього питання.

Найбільше дискусій і сумнівів щодо вступу в НАТО у країн, які ставали чи планують стати його членами, викликає стаття 5. Згідно з нею, збройний напад на ці держави у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх. Відповідно, усі вони мають прийти на допомогу, в тому числі, якщо це необхідно, із застосуванням зброї.

Але по суті, ця стаття за час існування НАТО не була застосована. Лише в 2011 році, коли у США був теракт, усі країни-члени де-юре визнали, що готові допомогти. Але Ірак не напав, тому робити цього не довелося. Військові ж дії США в Іраку були справою Америки, а не НАТО.

Ще одна з умов повноправного членства – одностайне погодження з цим інших країн-членів. Тому, за словами Оксани Григор’євої, у разі, якщо Україна все ж таки вступатиме, необхідно створити робочу групу, яка буде проводити переговори та домовлятися з кожною державою окремо про те, що вона згодна прийняти Україну.

Зокрема, уже зараз не всі чекають на нас із відкритими обіймами. Наприклад, уряд канцлера Німеччини Ангели Меркель занепокоєний планами Петра Порошенка провести референдум. Про це йдеться у статті «Меркель сказала відхилити заявку України в НАТО», розміщеній у виданні «Bloomberg» 26 листопада. Канцлер розглядає цю ініціативу як глухий кут, який здатний лише розпалити напруженість у відносинах з Росією. А сам референдум не наблизить Україну до НАТО, оскільки рішення про її членство прийматиме Альянс, а не українські виборці. Ще існує стереотип, що зазіхання на територіальну цілісність України «закриває двері» до Альянсу. Але це не так.

– Це якби у нас були територіальні претензії до якоїсь країни НАТО, тоді нас би не змогли взяти до Альянсу, – пояснила «СК» президент Молодіжного центру Атлантичної ради України Оксана Григор’єва.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 143 від 29.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта