Голова Харківської облради про повалення Леніна: Навіщо повторювати помилки?

16.10.2014 11:31 Влада
Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов дав свою оцінку нещодавнім подіям, пов’язаним зі зваленням пам’ятника Володимиру Леніну у центрі Харкова.

– Я вважаю, це варварство. Не дивлячись на те, який пам’ятник там стояв. У нас багато вже зруйнованих пам’ятників, обмальованих меморіалів тощо. Тут не можна виокремити лише один конкретний постамент, слід говорити вже про певну систематичність, яка, на мою прикрість, не зупиняється. Молоді дається право беззаконно робити все, що заманеться. Однак існують правила, закони, процедури, – коментує СергійЧернов.

На його думку, чи то демонтаж пам’ятників, чи перейменування вулиць, площ тощо не можна реалізувати без громадських слухань.

– Якщо ми дозволяємо переступати право і закон, ми не гідні європейських цінностей і демократії. Сьогодні на першому місці в суспільстві – питання людської безпеки і цінність людського життя. Якщо хочете, це повинно стати національною ідеєю. Не можна на ворожості, без єдності щось створювати, не можна не поважати думку одне одного, не рахуватися з іншими. В історії ми це вже проходили. Навіщо ж тоді повторюємо помилки?

Звичайно, свого часу це був перекіс – наставити на кожній вулиці і площі пам’ятників Леніну, це історія, яка де в чому позитивна, де в чому негативна. Однак проблема аналізу минулого й історії – це уділ істориків. А справа політиків – формувати проекти майбутнього та механізми, як їх реалізувати і як вибудувати краще життя в регіоні та країні, – підсумував Сергій Чернов.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №122 від 11.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта