Першочергові реформи в Україні. Якими вони мають бути

19.01.2015 11:00 Влада
kharkov.comments.ua kharkov.comments.ua

Що можна очікувати від цього бюджетного року, від міжнародної фінансової допомоги та від реформ, розповів під час інтерв’ю голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

– Стосовно реформ. Що потрібно робити, щоб вийти з кризи?

– Потрібні фундаментальні інституційні реформи, зокрема зміни до Конституції, реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади. Але, на жаль, усе, що вже зроблено, має половинчастий несистемний характер, здається більш декларативним, навіть декоративним, ніж практичним.

Попри всі бадьорі заяви від нинішнього керівництва держави, рівень корупції в Україні залишається дуже високим, що, у свою чергу, перешкоджає залученню міжнародної фінансової допомоги і, разом із бойовими діями на сході, відлякує потенційних інвесторів.

Натомість для реформ, про які йдеться, є всі необхідні умови: розроблено концептуальні засади, законопроекти опрацьовано і внесено до Парламенту. Напевне, не вистачає політичної волі, щоб все це прийняти і вже завтра починати будувати нову європейську державу.

– Чи варто очікувати взагалі від Парламенту такої активної роботи?

– Переламати ситуацію на краще завжди можливо, якщо поставити це собі за мету. Ось вам приклад із новітньої історії. У 1990 році в Польщі було розпочато реформу місцевого самоврядування. Тільки за перші півроку, щоб встигнути провести місцеві вибори, у новому правовому просторі було прийнято близько 90 пов’язаних із цим законів, включаючи зміни до Конституції. При тому, що паралельно там відбувалися інші не менш важливі, і, як показав час, не менш успішні реформи.

Тож, сподіватимемося, що наш Парламент, керівництво держави оберуть пріоритетами системні реформи, що відповідатимуть національним інтересам України та її народу.

Поліна Ларіна, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта