Чи повинен роботодавець надавати додаткову відпустку працівнику за роботу за комп`ютером

28.09.2019 13:00 Корисно
Фото: uarp.org Фото: uarp.org
В якому разі це може вас стосуватися, пояснює Юрій Чумак, фахівець Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Працівники мають право на додаткову відпустку за особливий характер праці за умови, що їхня робота пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням. Це зазначено у ст. 8 Закону України «Про відпустки».

Перелік відповідних робіт/посад встановлений постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.1997 р. «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці». У п. 58 цих Списків значаться «працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах».

У сучасному розумінні це – всі персональні комп’ютери, незалежно від виду монітора.

Таким працівникам максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки надається до чотирьох календарних днів. Умова – працівник використовує комп’ютер не менше половини тривалості свого робочого дня (якщо 8-годинний робочий день – то 4 години). Якщо працівник не постійно працює за комп’ютером, то надаватиметься така відпустка пропорційно (4 дні поділити на кількість робочих днів у році, згідно з графіком роботи працівника, і помножити на кількість днів, в які він більше половини робочого дня працював за комп’ютером).

Оплата додаткової відпустки здійснюється за рахунок коштів роботодавця, призначених на оплату праці. Така відпустка належить до щорічних відпусток. Отже, у разі звільнення працівника, роботодавець має виплатити йому грошову компенсацію за всі невикористані дні такої відпустки.

Читайте також: Якщо платник аліментів зник