Газовики просять Антимонопольний комітет перевірити дії «Укртрансгазу»

Promo
10.12.2018 09:50 Корисно
Фото: ua.112.ua Фото: ua.112.ua
Газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, готують звернення до Антимонопольного комітету України з проханням перевірити дії Укртрансгазу, які спрямовані на дискредитацію конкурентів і посилення монопольного становища групи Нафтогаз.

Протягом листопада-грудня газорозподільні компанії (Оператори ГРМ) зіткнулися з некоректною роботою інформаційної платформи добового балансування і регулярними проблемами в отриманні номінацій від Укртрансгазу.

«Номінації повинні бути оброблені Укртрансгазом до 25 числа місяця попереднього місяця постачання. Перебої з наданням номінацій в листопаді і грудні торкнулися в першу чергу операторів ГРМ, які працюють під брендом РГК. Такі дії Укртрансгазу носять ознаки навмисного зловживання функціями оператора ГТС, який діє в інтересах зміцнення монопольного положення Нафтогазу», — йдеться у повідомленні.

Укртрансгаз звинувачує операторів ГРМ у дестабілізації інформаційної платформи, яка сталася через задвоєння номінацій по 100 споживачах. Платформа добового балансування створена і адмініструється Укртрансгазом. Вона не повинна допускати можливості подавати більше однієї номінації на споживача. І ніхто з операторів ГРМ не може технічно втручатися в роботу платформи.

«Такі факти ще раз підтверджують, що Укртрансгаз не може налагодити коректну роботу інформаційної платформи і намагається перекласти відповідальність за свої недоробки на учасників ринку», — додали у зверненні.

Оскільки оператори ГРМ не впевнені, що інформація про відсутність номінації у споживача газу є об'єктивною, вони просять НКРЕКП роз'яснити, як діяти в такому випадку. Законодавство передбачає відключення споживача від газу в разі відсутності у нього номінації.

Оператори ГРМ також звертають увагу на свою повну готовність до введення добового балансування, перехід на яке в черговий раз зривається з вини непрофесійних дій групи Нафтогаз.