«Кодова» перевірка: що і як можна дізнатися про майбутнього партнера

Promo
04.12.2020 15:39 Корисно
Фото: 2dsl.ru Фото: 2dsl.ru
«Хто володіє інформацією – той володіє світом», – сказав колись банкір Ротшильд, заробивши 40 мільйонів фунтів стерлінгів на новині про поразку Наполеона під Ватерлоо. Сьогодні, у вік інформації цей вислів став найактуальнішим. Наприклад, як можна укласти договір, якщо ти не маєш інформації про надійність свого партнера?

 Дізнатися про нього ви можете, звернувшись до онлайн-ресурсів. Перевірку можна здійснити за кодом ЄДРПОУ організації, що надає послуги .

 Чарівний код

 Код по ЄДРПОУ є кодом юридичної особи. Його присвоєно кожній організації. Він є унікальним: це восьмизначне число, яке є одним із головних реквізитів підприємства. Код міститься практично у всіх документах підприємства, тому пошук інформації про нього здійснюється дуже швидко.

Для підприємців – фізичних осіб теж існує ідентифікаційний код ФОП. Його також внесено до бази ЄДРПОУ. Таким чином фізичну особу – підприємця також можна перевірити – з цією ж метою.

Звертаємо увагу, що з 9 березня цього року підчас реєстрації фізичної особи – підприємця платником ПДВ застосовується новий алгоритм формування індивідуального податкового номера. Якщо раніше він становив 10-значний реєстраційний номер, то зараз – 12-розрядний числовий номер такої структури: 1–10-ті знаки – реєстраційний номер облікової картки платника податків, 11 та 12-й знаки – контрольні розряди, алгоритм формування яких встановлює ДПС України.

 Що можна дізнатися завдяки коду

Наприклад, магазин укладає з фермою договір на поставку полуниці; або кав’ярня наймає дизайн-студію для створення вивіски; ферма або студія стають контрагентами. Чи варто зв’язуватися саме з цими контрагентами, надійні вони у відносинах? Усього п’ять хвилин перевірки – і ви володієте усією необхідною інформацією, і як результат – уникаєте шахрайства, хибних кроків та приймаєте своєчасне та виважене рішення. Код ЄДРПОУ та база ФОП містять важливу інформацію про:

– засновника та власника компанії;

його місцезнаходження;

– дані про розмір статутного капіталу, дату закінчення його формування;

– відомості про органи управління юридичної особи;

– поточний стан справ (платоспроможність);

участь фірми у судових процесах;

– відомості про осіб, які можуть вчиняти дії від імені особи, зокрема відомості про розпорядника майна, санатора, голову комісії з припинення, ліквідатора, управителя майна, наявність обмежень щодо представництва;

якщо це стосується ФОП – чи зареєстрована фізична особа як підприємець, якими видами діяльності займається, її юридичну адресу (місце проживання), засоби зв’язку; чи перебуває в стані припинення, чи припинена її діяльність.

Зараз існує багато ресурсів, на яких можна швидко та зручно здійснити перевірку майбутніх партнерів за кодом ЄДРПОУ та знайти ФОП за ідентифікаційним кодом .