Коронавірус як форс-мажорна обставина: як бізнесу можна цим скористатися

04.04.2020 14:00 COVID-19
Фото: riafan.ru Фото: riafan.ru
Із 17 березня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Про головні аспекти цього закону розповідає наш юридичний консультант.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, сама суть цього закону передбачає оновлення адміністративної системи під час карантину, проте всі закони України необхідно читати між рядків, оскільки народні обранці хоч і роблять гарну обкладинку, проте контекст все одно закладають вигідний для бізнесу, ці нюанси і потрібно з’ясувати.

Юрист виділяє три головні аспекти цього закону.

Перший аспект стосується звільнення на час карантину від ввізного мита та податку на додану вартість лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Як зауважив юрист, перелік їх повинен визначити Кабмін України, але цього переліку на сьогодні немає, тому до його прийняття до вищевказаних категорій можна відносити абсолютно все, від звичайного цитрамону до апарата штучного підтримання життєдіяльності.

Другий аспект: у законі вказано, що забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. «Це дає деяке полегшення для суб’єктів господарювання, як для звичайних ФОПів, так і для великих підприємств, – говорить Роман Чумак. – Оскільки наша бюрократична система працює доволі складно, іноді здається, що така ж сама податкова перевірка чи перевірка від органу охорони праці починає свою діяльність з наміром знайти порушення, а не перевірити правильність здійснення діяльності, тому цей пункт дещо зв’яже їм руки та дозволить спокійно працювати». Проте це не означає, що варто зловживати цим положенням, оскільки всі заходи відновляться після закінчення карантину, зауважує юрист.

Третій аспект: призупинення обов’язку виконання основного зобов’язання, виконання якого забезпечене іпотекою, та недопущення звернення стягнення на предмет іпотеки на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Адвокат підкреслює, що це положення стосується не тільки бізнесу, а й звичайних людей. Мова йде про кредити, які були забезпечені іпотекою. Якщо дивитись через призму бізнесу, то часто для його розвитку особа бере кредит, а оскільки жоден банк не дасть кредит на велику суму без забезпечення, то поширеним є договір іпотеки. «Не завжди виходить закрити кредит вчасно, проте цей закон дасть трохи часу для відновлення своєї платоспроможності та припинення кредитних зобов’язань без звернення на предмет іпотеки. Якщо простими словами, то банк на період карантину не зможе позбавити вас іпотечного майна навіть за вироком суду», – пояснює Роман Чумак.

Як вважає адвокат, цей закон має певні превентивні засоби для допомоги кожному, проте жоден закон не буває без таємного сенсу, а оскільки їх свідомо туди закладають, то кожен може цим скористатись.

Читайте також: Ремонт «у законі»: як уникнути ризиків