Отримати субсидію: коли не враховується дохід зареєстрованих у помешканні

07.03.2021 14:54 Корисно
Фото:24tv.ua Фото:24tv.ua
Розповсюджена практика: дорослі діти зареєстровані за адресою батьків, але з ними не живуть. Як діяти, щоб отримати субсидію, радить наш юридичний консультант.

Як пояснила головний спеціаліст Сєверодонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Литовка, зараз мешканець квартири при оформленні субсидії в декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але фактично не живуть. «Наприклад, якщо це повнолітній син, то в декларації, у розділі II, потрібно вписати і членів його сім’ї також – дружину та дітей, навіть якщо вони зареєстровані за іншою адресою, – зауважує фахівчиня. – Разом з декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі. А також надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою».

Читайте також: Чоловік поїхав за кордон: як отримати аліменти 

Юристка наголошує, що, відповідно до п. 25 Постанови КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житловокомунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848-95-п від 02.02.2021 року, доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за даною адресою не проживають, у сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

«Отже, дії структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, порахувавших  дохід, наприклад сина та його дружини, не є правомірними, тому що доходи тих, хто зареєстрований, але фактично не проживає у помешканні, не потрібно враховувати під час розрахунку розміру субсидії», – говорить Марина Литовка і радить оскаржити дії працівників соцзахисту в суді.

Читайте також: Спадкування страхових виплат: чи можна їх отримати